Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остра полемика в НС заради офертата за нови изтребители Ф-16

Ф-16 Блок 70
Снимка: lockheedmartin.com

Офертата за нови изтребители Ф-16 предизвика разнопосочни реакции в парламента. Депутатите се фокусираха около цената на самолетите. Според зам.-председателя на Комисията по отбрана и депутат от ПП Благовест Белев предложението е знак за доверие към новите управляващи:

"Цената, която предлагат САЩ, е по-ниска от цената,  на която ние закупуваме първите 8 самолета, което, за мен, е знак, че САЩ имат доверие на България като търговски партньор и като съюзник в НАТО".

Борислав Гуцанов от БСП определи като безобразие предложената цена:

"При положение че не са дошли първите 8 изтребителя ф-16 и то се забавят дотук с около две години, и то на една безумно висока цена, и сега идват вторите осем самолета на още по-висока цена... Вижте какво прави Румъния, вижте на какви цени купува Гърция, на какви цени купува Полша тези самолети. А ние на какви ги купуваме? Какво е това безобразие?"

Христо Иванов от "Демократична България" настоя за политическа подкрепа за модернизация на армията:

"Ние трябва решително да инвестираме в модернизация на своите отбранителни сили. Това трябва да се прави умно, трябва да се преговаря, но това може да се случи само при ясна стратегия и при ясна политическа подкрепа за ръководството на Минис