Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли съдия да разследва главния прокурор и с какъв екип

Наталия Киселова: Има два изходни пункта, от които може да разсъждаваме в тази посока

Наталия Киселова
Снимка: Борислава Борисова
"Има два изходни пункта, от които може да разсъждаваме в посока дали може съдия да разследва главния прокурор и с какъв екип". Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" преподавателят по конституционно право Наталия Киселова:

"Първият изходен пункт е, че само и единствено в момента прокурори могат да привличат към наказателна отговорност и вторият изходен пункт е след като се види в дълбочина идеята, защото в момента се казва, че съдия от висок ранг ще бъде преназначен на длъжност прокурор, за да може да привлече към наказателна отговорност административния ръководител на прокуратурата, както напоследък е модерно да се казва. Има няколко въпроса, които е хубаво да бъдат уточнени, тъй като в момента също има възможност министърът на правосъдието да внесе искане за отстраняване от длъжност и евентуално за задвижване на наказателна отговорност. Кой ще е онзи магистрат или прокурор, който ще поиска? Дали е необходимо да се промени Конституцията е въпрос на техника. Според мен би могло да се осъществи и с промяна в Закона за съдебната власт".

Цялото интервю с Наталия Киселова можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Село Воден, община Болярово, област Ямболска, е в пламъци.

Усложнява се обстановката в крайграничната община Болярово, огънят стигна къщите

Усложнява се обстановката в крайграничната община Болярово. Огънят е достигнал до къщите в село Воден и се налага временна евакуация на жители. Силният вятър в следобедните часове отново е разпалил пожара, като огънят е преминал към къщите в село Воден, информира говорителят на полицията Татяна Павлова.  На мястото на пожара..

публикувано на 17.07.24 в 15:03
Снимката е илюстративна, архив.

Пожарът, обхванал 200 дка борова гора в Невестинско, е локализиран

Локализиран е пожарът, възникнал снощи в иглолистна гора в района на кюстендилските села Ваксево и Фролош, съобщиха за БНР от Областната дирекция на полицията. На терена са над 50  пожарникари и горски работници, които гасиха и през нощта. Обхваната площ е около 200 декара. Горски пожар в Невестинско Пожарът е на много труден, почти..

публикувано на 17.07.24 в 14:42
Виолета Иванова

Виолета Иванова: Продължаваме да работим за МРЗ около 1100 лв., за да бъде включена в Бюджет '25

Имаме промяна в трудовото законодателство и е фиксирано, че минималната работна заплата (МРЗ) трябва да е 50% от средната. Ориентировъчно тя ще бъде около 1080 - 1100 лв. за 2025 г. , дори да не се транспонира европейската директивата за адекватна работна заплата. Това обясни Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и..

публикувано на 17.07.24 в 14:40

КЗП изтегля от пазара опасни вейпове с форма на детска играчка

Комисията за защита на потребителите разпореди изтегляне от пазара на опасни вейпове с форма на детска играчка. Според решението конкретните модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите. Става въпрос за вейп с форма на детска играчка и с различни аромати и изображения на плодове, включително праскова и..

публикувано на 17.07.24 в 13:58

Премиерът призова собствениците на тежка техника да се включат в потушаването на пожарите

Служебният премиер Димитър Главчев отправи апел към собствениците на тежка техника да се включат в потушаването на пожарите, които бушуват в различни части на страната: "Земевладелци и собственици на строителни фирми, които имат едра техника, при тяхно желание и те да се включат в помощта за гасенето на пожарите, при пълната координацията на..

публикувано на 17.07.24 в 13:53
Светослав Терзиев

Какво да очакваме от новия състав на ЕП?

Роберта Мецола бе преизбрана за още половин мандат начело на Европейския парламент. Какво да очакваме от новия състав на ЕП? До момента изглежда, че има някакво единомислие в големите групи , обясни пред БНР журналистът Светослав Терзиев. Евродепутатите избраха Роберта Мецола за председател на ЕП Първи дебат в новия..

публикувано на 17.07.24 в 13:43

Емилия Милчева: Да изискваме честност от политиците и промяна в начина на правене на политика

България има нужда задължително от коалиционно правителство, защото и следващите парламенти ще са силно фрагментирани. България не е изключение от надигащата се крайно дясна вълна в ЕС . Но ние трябва да изискваме от политиците честност и откровена комуникация.  Това коментира журналистът и политически наблюдател Емилия Милчева в интервю..

публикувано на 17.07.24 в 13:38