Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Бунт срещу унищожението“ планират грандиозен протест в Лондон

| обновено на 10.04.22 в 00:28
Членове на групата за натиск Extinction Rebellion висят на въжета и са окачили транспарант на Тауър Бридж в Лондон с надпис „Спрете изкопаемите горива сега“, 8 април 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Активисти на движението „Бунт срещу унищожението“ (Extinction Rebellion) заявиха, че ще проведат следващата седмица най-грандиозния си протест по улиците на Лондон с призиви за край на използването на фосилни горива в икономиката.

Движението, което насърчава привържениците си да създават проблеми на властите чрез ненасилствени форми на гражданско неподчинение, ще се завърне в британската столица следващата събота с нова тактика, която, по думите на активистите, ще доведе до блокиране на повече улици от когато и да било досега.

„Бунт срещу унищожението“ призоваха привържениците си да си уредят почивни дни следващия уикенд и да се съберат в събота сутринта в „Хайд парк“ (Hyde Park).

Всъщност движението вече провежда протести срещу фосилните горива. В петък сутринта негови активисти блокираха моста „Тауър“ (Tower Bridge), като двама от тях увиснаха на въжета от моста, а останалите опънаха плакат с надпис: „Прекратете използването на фосилни горива незабавно“(виж снимката).

Активисти на движението организираха седящ протест в търговския център на Лондон с призиви да не се правят нови инвестиции във изкопаеми горива.

Снощи активисти на „Бунт срещу унищожението“ блокираха двете основни улици в търговия център на Лондон -  Oxford Street и Regent Street.

От полицията съобщиха, че е бил нарушен трафика, но допълниха, че разполагат с специализирани екипи, които да се намесят, когато протестиращите се залепят към уличните платна или се привързват за околни обекти.

Снощи протестиращите издигнаха плакати от рода на „Аз съм тук за природата и децата“ и „Животът на Земята умира“ и скандираха „Спасете нашата планета!“.

Кметът на Лондон Садик Хан каза, че протестите са контрапродуктивни, допълвайки, че демонстрантите трябва да спечелят на тяхна страна и общественото мнение в същото време, докато оказват натиск върху правителството.

Участници в протест от групата Doctors for Extinction Rebellion са се залепили за контейнери за горива и са седнали пред Министерството на финансите в Лондон, 7 април 2022 г.

След 1 април „Бунт срещу унищожението“ също редовно организира блокади на разпределителния терминал за горива на компанията Esso в Западен Лондон.

Ръководството на движението обаче подчертава, че това е само прелюдия към планираните масови протести през този и следващия уикенд.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КС обяви за противоречащи на Конституцията част от промените, свързани със съдебната реформа

Конституционният съд обяви за противоречащи на Основния закон почти всички промени, свързани със съдебната система, в Шестата ѝ поправка. Според КС са противоконституционни текстовете, с които Висшият съдебен съвет се разделя на два отделни съвета, ограничават се правомощията на Главния прокурор и се въвежда механизъм за разследване на..

публикувано на 26.07.24 в 14:35
Пожар край Петрич

Пожарите в Благоевградско събраха общини на работна среща за бедствия и аварии

Заради тежката ситуация с пожарите местните власти и държавните институции в Благоевград проведоха работна среща, на която обсъдиха необходимите спешни мерки за недопускане на бедствени ситуации, както и координацията помежду си. Дни преди тази среща децата на Благоевград участваха в забавни игри и състезания, за да научат повече за работата..

публикувано на 26.07.24 в 14:32

Президентът Радев ще участва в церемонията по откриване на Летните олимпийски игри в Париж

Президентът Румен Радев ще участва в церемонията по откриване на Летните олимпийски игри в Париж, в които страната ни е представена от 46 олимпийци в 16 спорта. "Светът отново е Олимпиада. Париж посреща 33-тите летни Олимпийски игри, за съжаление в глобална ситуация на остри конфликти, кризи и противопоставяне. Но както вчера заяви..

публикувано на 26.07.24 в 14:30

СОС реши да слее Четвърта и Втора градски болници

Столичният общински съвет реши да слее Четвърта и Втора градски болници.  Медиците от Четвърта градска болница ще получат право да работят във Втора градска или в друго общинско лечебно заведение, обясни съветникът от ГЕРБ-СДС и заместник-председател на здравната комисия д-р Антон Койчев. Това са 35 лекари и 19 специалисти по здравни грижи: "Самият..

публикувано на 26.07.24 в 14:20

ГЕРБ сезират АДФИ и Сметната палата за финансирането на детски градини в столичния район "Изгрев"

Групата на ГЕРБ-СДС в СОС сезира Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Сметната палата във връзка с финансирането за оборудване и обзавеждане на детски градини в столичния район "Изгрев". Според Ваня Тагарева, зам.-председател на Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ-СДС, смущаващи са три становища във връзка с..

публикувано на 26.07.24 в 14:11
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Има безпрецедентен натиск върху депутатите, изключени от ПГ на ДПС

Председателят на ДПС Джевдет Чакъров обяви, че има безпрецедентен натиск върху народни представители, нечленуващи в парламентарната група на Движението. Чакъров уточни, че са получили информация за среща между антикорупционната комисия, НАП и служебния министър на финансите, на която е наредено да започнат масирани проверки на народни..

публикувано на 26.07.24 в 14:02
Снимката е илюстративна.

Съдът в Русе потвърди глобата на кмета заради бездействието му по отношение на чистотата на въздуха

Районният съд в Русе потвърди глобата от 5000 лева, наложена на кмета на града Пенчо Милков заради бездействието му по отношение на чистотата на въздуха. Санкцията беше наложена на кмета в края на ноември 2024 година от тогавашната директорка на Регионалната екоинспекция инж. Цонка Христова.  Става дума за това, че по време на така наречения..

публикувано на 26.07.24 в 13:55