Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нехамер след срещата с Путин: Офанзивата в Източна Украйна се подготвя в огромен мащаб

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер след срещата си руския президент Владимир Путин - Москва, 11 април 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След срещата си с руския президент Влаимир Путин в Москва, австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че не е настроен оптимистично след разговора, в който се е опитал да намери решение за край на конфликта в Украйна или хуманитарни решения за цивилните, предава "Ройтерс".

"Офанзивата в Източна Украйна очевидно се подготвя в огромен мащаб", заяви Нехамер на пресконференция в Москва след срещата си с Путин.

Tой посочи, че е провел "пряк, открит и труден" разговор с президента Владимир Путин в Москва при първото посещение в Кремъл на европейски лидер след началото на инвазията на Русия в Украйна преди шест седмици.

Нехамер е разговарял с руския президент в продължение на 75 минути, съобщиха служители на австрийската канцелария. Срещата се проведе без присъстващи съветници на място извън Москва.

"Това не беше приятелско посещение. Току-що дойдох от Украйна и видях със собствените си очи неизмеримите страдания, причинени от руската агресивна война“, каза австрийският канцлер в изявление, публикувано след приключването на преговорите.

Пътуването на Нехамер предизвика ужас сред европейските съюзници, които се опитваха да подчертаят изолацията на Кремъл, особено след като доказателствата за руски зверства в Украйна се увеличават.

Нехамер обаче сподели, че е казал на Путин, че няма съмнение, че са били извършени военни престъпления от руски сили и че всички виновни трябва да бъдат държани под отговорност.

Той каза пред репортери по време на брифинг за пресата, че е информирал Путин, че отговорните за военните престъпления в украинския град Буча и няколко други места в Източна Украйна ще бъдат съдени в Международния съд.

Според него Путин твърди, че украинските власти не са успели да запазят отворени хуманитарните коридори, както беше договорено по-рано, и че украинските сили стоят зад цивилните смъртни случаи в град Буча близо до Киев.

В същото време австрийският президент отбеляза, че Путин има напълно противоположна оценка за ситуацията в Украйна в сравнение с позицията на Европейския съюз и предупреди, че е неизбежно цивилните украинци да пострадат още повече с разрастването на сблъсъците.

Австрийският канцлер отново призова Русия да прекрати войната и заяви, че е казал на руския президент, че сега няма начин "да спечели" конфликта.

"Също така казах на президента Путин недвусмислено, че санкциите срещу Русия ще останат в сила и ще продължат да бъдат затягани, докато хората продължават да умират в Украйна. ЕС е по-обединен от всякога по този въпрос“, добави той.

Русия ще си сътрудничи с Червения кръст, заяви още Нехамер и посочи, че ще информира цялостно колегите си лидери от ЕС за подробностите от пътуването си след завръщането си във Виена тази вечер.

Австрийският канцлер също така подчерта, че е важно лидерите на Европейския съюз да поддържат контакт с руския президент Владимир Путин и да обсъдят ситуацията в Украйна.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преди вота във Великобритания: Отчитат спад в подкрепата за Консервативната партия

В Обединеното кралство две нови социологически проучвания донесоха само лоши новини за премиера Риши Сунак, като едното показа, че подкрепата за неговата Консервативна партия е намаляла с още четири пункта, а другото, че може да спечели само 72 места в новия парламент след общите избори на 4 юли. Проучване на Savanta за „Сънди телеграф“..

публикувано на 16.06.24 в 03:43

Кейт Мидълтън с първа публична поява след диагностицирането с рак

Кейт Мидълтън, принцесата на Уелс, направи своята дългоочаквана първа публична изява за годината на традиционния военен парад Trooping the Colour по случай рождения ден на крал Чарлз Трети. Принцесата, която в момента се лекува от рак, бе видяна да се усмихва и маха от балкона на Бъкингамския дворец в края на церемонията, изпълнена с помпозност и..

публикувано на 16.06.24 в 01:20
Протест срещу крайната десница във френската столица Париж, 15.06.2024 г.

Протести срещу крайната десница се проведоха в над 150 града във Франция

Стотици хиляди французи излязоха на протести срещу крайната десница, която спечели европейските избори и е на път да достигне изпълнителната власт след предсрочните парламентарни избори в края на юни. Политици, правозащитници, синдикалисти и граждани излязоха на улицата в над 150 града във Франция, за да кажат "не" на възхода на крайнодесните. В Париж..

публикувано на 16.06.24 в 00:55

"Терем" - на първо място в конкурса за основен ремонт на двигателите за МиГ-29

"Терем" е класирана на първо място в конкурса за основен ремонт на шест двигателя за МиГ-29. Това става ясно от публикуваните в портала за обществените поръчки документи. Ремонтът  ще струва 23 544 000 лева.  На второ място е класиран завод от Полша, който традиционно участва в подобни процедури.  Заради липса на кандидати, миналата година МО..

публикувано на 15.06.24 в 21:23

Туристическият бранш в Гърция иска ограничаване на круизните кораби до няколко острова

Туристическият бранш в Гърция настоява за ограничаване на круизните кораби до няколко острова. Премиерът Кириакос Мицотакис обеща да въведе мярката от следващата година. Островите не могат да поемат и да обслужат всички туристи от круизните кораби, коментират представители на бизнеса от Санторини и Миконос- най посещаваните дестинации. От..

публикувано на 15.06.24 в 21:18
На 14 юни 2024 г. САЩ обявиха, че кейът ще бъде отделен от брега на Газа за втори път в рамките един месец поради бурното море

Временно премахнато е пристанището на американските военни за хуманитарна помощ в Газа

Пристанището за хуманитарна помощ в Ивицата Газа, изградено и управлявано от американските военни, е временно премахнато. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни от сателитни снимки.  8 израелски войници са били убити в южната част на Ивицата Газа Според агенцията - причината са очакваните лоши условия в морето. Временното..

публикувано на 15.06.24 в 20:41

Десетки се включиха в Похода за семейството в София

Десетки граждани се включиха в Похода за семейството в София, като се обявиха за утвърждаване на брака като добродетелен съюз само между един мъж и една жена, в подкрепа на християнските и общочовешките семейни ценности и добродетели. Основното, което събра хората в Похода за семейството, са християнските добродетели, които са в основата на всяко едно..

публикувано на 15.06.24 в 19:16