Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненската опера срещна режисьорката Вера Немирова и диригента Павел Балев в "Дама Пика"


Във Варна се готвят за празничното отбелязване на 75 години от създаването на Варненската опера. Забележителни български творци са поканени да направят съвсем нова постановка на операта "Дама Пика" от Чайковски: режисьорката Вера Немирова и диригентът Павел Балев, сценографът Юлиян Табаков, хореографката Анна Пампулова. Участват чудесните солисти, хор и оркестър на трупата. 

Предпремиерните спектакли са на 15 и 16 април. За тях в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" разказаха Вера Немирова и маестро Балев, както и директорката на Театрално-музикалния продуцентски център Даниела Димова. 

Вера Немирова
Постановката на „Дама пика“, която Вера Немирова направи с маестро Сейджи Озава и звезден солистичен състав през 2007 г., съвсем наскоро беше възстановена във Виенската държавна опера при огромен успех и с излъчване по интернет за многомилионната аудитория по света. Чуйте в интервюто нейната история с това заглавие и какво ще бъде различното в режисьорска й концепция във Варна. 

Павел Балев
Маестро Балев в момента е постоянен гост-диригент на Варненската опера и споделя, че "Дама Пика" му дава възможност да работи по изграждане на специфичния звук, който музиката на Чайковски изисква.

А Даниела Димова добавя акценти в програмата, която ще съпътства отбелязването на 75-годишнината на Държавна опера - Варна.

Изложба

Чуйте интервютата в звуковите файлове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Неравноделната душа" с прожекция-специално събитие на 12 юли в "Одеон"

Прожекция-специално събитие на документалния филм "Неравноделната душа" се подготвя във Филмотечно кино "Одеон" - на 12 юли от 18:00 часа.  Пълнометраженият документален дебют на София Стойчева – сценарист и режисьор на филма, е емоционален разказ за хора от различни националности, които, без да имат родови връзки на Балканите, посвещават години..

публикувано на 09.07.24 в 17:25
Димитър Драганов

Как себепознанието може да се превърне в мощен инструмент за преодоляване на трудностите

В свят, изпълнен с предизвикателства и неочаквани обрати, често се оказваме изправени пред изпитания, които ни карат да се чувстваме сами и безнадеждни . Но точно в тези моменти, когато сме на "дъното на пъкъла", можем да открием вътрешната си сила и да излезем по-силни от всякога. Разказваме за това как да изградим спокойствие, когато останем сами..

публикувано на 09.07.24 в 16:47

Израелският китарист Мишел Сахрауи ще открие "Банско Джаз Фестивал"

Израелският китарист Мишел Сахрауи ще бъде гост на "Банско Джаз Фестивал". Той ще открие предстоящото издание с концерт на 3-ти август заедно със своето трио - Мишел Сахрауи (китара), Йонатан Коен (бас) и Шир Гинот (барабани).  Сахрауи е китарист и композитор от Назарет, Израел. Когато е на 19 години, взема уроци по китара. През 1995 г. се..

публикувано на 09.07.24 в 16:35
Диана Данова – Дамянова

Диана Данова – Дамянова в дебрите на "Софийски музикални седмици" от 70-те години до днес

Музикология или музикознание – от гръцки се превежда като музика и думи. Обект на изследване в музикознанието са произходът на музиката и нейното историческо развитие, теорията на музикалните елементи и проблемите на музикалното изкуство. Този музикален анализ цели да открои естетиката, хармонията и критиката за музикалните произведения . В..

публикувано на 09.07.24 в 10:43
 Айтен Огуджу

Айтен Огуджу - един от най-добрите сценографи на Турция

Айтен Огуджу е сценограф за драматичен и куклен театър , преподавател е по сценичен дизайн в университета в Измир . Родена е в Разград, но 1989 година се преселват в Турция, където завършва Художествена гимназия, а след това и Измирския университет - специалност "Сценография".  Работила е за постановки освен в Турция и в Лондон, Косово, Катар,..

публикувано на 08.07.24 в 11:22

В крепостта "Царевец" във В. Търново беше открит 9-ият летен оперен сезон "Сцена на вековете"

С балетния спектакъл „Кармен“ по музика от едноименната опера на Жорж Бизе снощи в крепостта „Царевец“ във Велико Търново беше открит Деветият летен оперен сезон „Сцена на вековете“. До 11 септември в основната и съпътстващата програма на културния форум ще бъдат представени 14 оперни и балетни спектакъла. Българското национално радио е медиен..

публикувано на 07.07.24 в 12:53

Започва "Arbanassi summer music"

Две от емблематичните средновековни църкви в архитектурния резерват Арбанаси до Велико Търново от днес до 12 юли ще домакинстват за 14-и път международния фестивал на камерната музика "Arbanassi summer music". Културният форум по традиция извежда камерната музика от концертната зала и я представя в атмосферата на арбанашките средновековни..

публикувано на 07.07.24 в 09:03