Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Виктор Йоцов: Днес няма да се стигне до избор на управител на БНБ

Типът инфлация, който идва, е като лавина - да не си въобразяваме, че можем да я спрем, отбелязва икономистът

доц. Виктор Йоцов
Снимка: БГНЕС

"Очевидно обстановката е много изострена и не предполага вземане на решение. Почти съм сигурен, че няма да се стигне до избор." Това каза пред БНР за избора на нов управител на БНБ доц. Виктор Йоцов, икономист и преподавател в Катедра "Финанси" в Университета за национално и световно стопанство.

"Подозирам, че причините за подмятането на тези компромати и обвинения са на съвсем друго ниво, не касаят професионалните качества на кандидатите. На политическа основа", посочи той в предаването "Преди всички".

Според Йоцов сме "в много неприятна ситуация", защото "виждаме невъзможност за избор не само в БНБ" - има много други институции, които от много време не са попълнени.

От правна гледна точка изборът на нов гуверньор на БНБ може да продължи дълго време, но че носи негативи, няма никакво съмнение, изтъкна доц. Йоцов.

Преподавателят прогнозира, че заявените от управляващите антикризисни преговори и действия ще бъдат насочени не толкова "за стопиране или овладяване на инфлацията, колкото за облекчаване на нейните последици".

"Таван на цените никога не е работел. Не може да се слага таван на цените. По-скоро да има контрол върху печалбите, които фирмите си начисляват."

"Прагът на ДДС да се вдигне от сегашните 50 000 лева – за това поне от 5 години се говори и това не е свързано с инфлацията. Аз не знам дали това ще има някакъв ефект върху инфлацията. Този тип инфлация, който сега идва, която в основата си е в енергийния сектор и хранителните продукти, е нещо като лавина – като тръгне, спиране няма", коментира икономистът.  По думите му трябва да се търсят начини да се облекчат тези, които ще пострадат най-много.

"Да не си въобразяваме, че можем да спрем лавината."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Великобритания призова за намаляване на напрежението в Близкия изток

Британският министър на външните работи Дейвид Лами заяви, че ескалацията на конфликта между Израел и "Хизбула" трябва да бъде избегната на всяка цена.  В публикация в социалната мрежа Х Дейвид Лами призова за спокойствие на фона на опасенията за по-широкообхватна война.  Той допълни, че е разговарял по телефона с израелския министър по стратегическите..

публикувано на 26.08.24 в 04:25

Британец от Ройтерс убит при ракетен удар в Източна Украйна

Британски гражданин, който е работил в Източна Украйна като част от новинарски екип на Ройтерс, е бил убит при ракетен удар срещу хотел в събота, потвърди агенцията. Съветникът по въпроси на безопасността Райън Еванс е бил един от шестимата служители на Ройтерс, отседнали в хотел “Сапфир” в град Краматорск, който е под украински контрол, но близо до..

публикувано на 26.08.24 в 03:39

240 свободни места в "Гранична полиция" - Елхово

240 свободни места са обявени за елховската Регионална дирекция „Гранична полиция”. По данни на Министерството на вътрешните работи за цялата страна незаетите позиции са 400. Конкурси са обявени за 240 младши изпълнителски длъжности, за които се изисква задължителна първоначална професионална подготовка.  Полицаи са необходими за..

публикувано на 26.08.24 в 03:31

Трима намушкани на фестивала в Нотинг Хил, полицията арестува десетки

Лондонската полиция съобщи за трима намушкани с нож и 90 арестувани през първия ден на карнавала в Нотинг Хил.  Традиционният карнавал в британската столица, който се провежда от 60-те години на миналия век, ще продължи и днес, тъй като понеделник е почивен ден на Острова и е кулминацията на проявата с участието на всички възрастови групи.  В..

публикувано на 26.08.24 в 02:25

Влак се запали в района на Чирпан

Пожар е възникнал в бързия влак от Варна за Пловдив преди Чирпан. Пред БНР Атанас Ангелов, който е пътувал във влака, разказа, че се е запалил локомотивът на композицията. Линейка е закарала в болница един от машинистите, тъй като е припаднал, каза още Ангелов. „Тръгнахме от Стара Загора с 1 час закъснение – бърз влак 8632 от Варна, с локомотив..

публикувано на 26.08.24 в 02:13
Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов.

Пожарът във високата част на Рила не е овладян

Пожарът във високата част на Рила планина над село Бистрица, община Дупница, все още не е овладян. Това съобщи пред журналисти в село Самораново директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов. Пожарът днес активно го гасихме, успяхме да качим повече от 70 души –..

публикувано на 25.08.24 в 21:05

Журналист от "Ройтерс" вероятно е загинал в Краматорск

При руския ракетен удар по хотел в град Краматорск в Украйна е загинал британски гражданин. Вероятно той е журналист от агенция "Ройтерс". Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на ръководителя на местната администрация Александър Гончаренко и на Донецката областна прокуратура. От прокуратурата уточниха, че са пострадали общо шестима..

публикувано на 25.08.24 в 20:36