Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хранителните продукти в Кипър значително са поскъпнали за месец

В Кипър за последния месец значително са поскъпнали основни хранителни стоки, показва обявеното в петък проучване на Службата за защита на потребителите към търговското министерство. Инфлацията през март в страната достигна 26-годишен връх, съобщи Статистическата служба.

С повишени цени са олиото, месото, зеленчуците, като най-голям е скокът при доматите - с 60%, посочва проучването на пазара, извършено от Службата за защита на потребителите. То обхваща цените на хранителни стоки в 39 големи и малки супермаркети в цялата страна в периода от 9 март до 13 април.

С над 16% е поскъпнало пилешкото месо, а свинското - с 13%. От Кипърската асоциация на месопроизводителите отчетоха ръст от 20% на цените на техните продукти през последните дни, като предупредиха за нови увеличения най-вече заради повишаването на цените на фуражите.

Значително намаление се наблюдава при краставиците, които са поевтинели с 27% според данните в проучването.

Инфлацията през март в Кипър скочи до 7,1% на годишна база, което е най-високото й ниво от 26 години, съобщи по-рано през седмицата Статистическата служба.

Най-голямата промяна през март спрямо февруари тази година тя регистрира в групата на облеклото и обувките - цените им са се увеличили с почти 9%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър облекчава Covid мерките

От утре в Кипър предстои значително облекчаване на мерките. Например, ще се ходи без маска на улицата и без тест на работа. На много места вече няма да се изисква и Covidсертификат, след като правителството одобри отпадането на ограниченията, прилагани..

публикувано на 10.04.22 в 20:06

Кипър и още 7 страни искат ЮНЕСКО да признае акушерството за културно наследство

Кипър и още 7 страни от 4 континента кандидатстват заедно за включване на акушерството в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството. Съвместното заявление на европейските държави Кипър, Германия, Люксембург, Словакия,..

публикувано на 10.04.22 в 22:52

Ресторантьорите в Кипър са недоволни от изключването им от облекченията на Covid мерките

Редица браншове в Кипър в сферата на ресторантьорството и развлеченията реагираха остро след влезлите в сила облекчения на Covid мерките, от които засега са изключени. Те призовават правителството да преразгледа решението си. Задължителното представяне на..

публикувано на 12.04.22 в 08:22

8,5 милиона евро извънредна държавна помощ за животновъдите в Кипър

Властите в Кипър отпуснаха над 8,5 милиона евро извънредна държавна помощ за животновъдите, за да се справят с поскъпването на фуража след избухването на войната. Кореспонденция на Бранислава Бобанац. Кипър е първата страна в Европа, която..

публикувано на 15.04.22 в 23:27
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Георгиев

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите" . Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и с ред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994..

обновено на 20.07.24 в 09:50

Откриха най-старото папско седалище в Рим

В Рим бе направено ново и много значимо археологическо откритие – древен папски дворец, наречен "Патриаршията". Откритието е направено при дейности от реконструкцията на площад "Сан Джовани". На бял свят излязоха останките на "Патриаршията" -..

публикувано на 19.07.24 в 21:40
Зеленски участва на заседание на новия британски кабинет на Стармър

Зеленски призова британския кабинет за разрешение Украйна да нанася удари по руски цели

В историческо обръщение към британския кабинет украинският президент Волидимир Зеленски призова Киър Стармър да демонстрира лидерство, разрешавайки на Киев да нанася удари по руски цели със западни оръжия, предаде агенция ДПА. Украинският..

публикувано на 19.07.24 в 21:23
Йоав Галант

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен с дрон в Тел Авив

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен, след като снощи голям дрон се взриви в жилищна сграда насред Тел Авив. При атака загина един човек, а други четирима бяха леко ранени. Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел..

публикувано на 19.07.24 в 20:57

БНБ очаква българската икономика да нарасне с 2,1% през 2024 г.

Българската икономика се очаква да нарасне с 2,1% през 2024 г., като положителен принос за растежа ще окаже вътрешното търсене, докато нетният износ и изменението на запасите се   очаква да имат отрицателен принос.  Това се казва в оповестения днес..

публикувано на 19.07.24 в 20:34
Европейски парлемент

Ясни са комисиите в ЕП с участие на българските евродепутати

Евродепутатът от "Обнови Европа" и член на "Продължаваме промяната" Христо Петров ще бъде член на комисията по култура и образование в новия Европейски парламент, стана ясно от обявеното днес разпределение на парламентарните комисии. Петров е и..

публикувано на 19.07.24 в 20:13
Джо Байдън

Байдън осъди руската присъда от 16 години затвор за Гершкович

Президентът на Съединените щати Джо Байдън осъди присъдата от 16 години затвор, дадена на репортера на "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович, подчертавайки, че той "не е извършил престъпление", предаде Ройтерс. Байдън посочи, че неговата професия..

публикувано на 19.07.24 в 19:35