Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велики понеделник е, започва Страстната седмица

Снимка: БГНЕС, архив

За православния свят днес е Велики понеделник. Това е първият ден от Страстната седмица, която припомня за последните дни от земния живот на Иисус Христос.

Врачанският митрополит Григорий:

"През тази седмица във всеки един ден чрез богослужебните последования ставаме съпричастни и съпреживяваме последните дни на Господ и Иисус Христос преди неговото славно възкресение от мъртвите. Чрез евангелски четива, чрез песнопения ставаме свидетели на едно или друго събитие от земния живот на Христос".

Църковните служби на Велики понеделник припомнят как Христос изгонил търговците от храма; как заповядал да изсъхне смокиновото дърво, което не давало плодове и за страозаветния Йосиф, който пострадал заради завистта на своите близки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Петкова с Паоло Джентилони

Министърът на финансите Людмила Петкова разговаря с еврокомисаря по икономика

Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова се е срещнала вчера с еврокомисаря по икономиката Паоло Джентилони и с президента на Еврогрупата Паскал Донахю, съобщиха от постоянното ни представителство в Брюксел. На срещата са били обсъдени политическата ситуация и последните събития, свързани с практическата подготовка и изпълнението..

публикувано на 14.05.24 в 16:23

В с. Смилец засяха дините за Празника на маджуна

В силистренското село Смилец засяха дините за Празника на динения маджун, който по традиция се провежда в края на лятото. В процеса, наречен "от нивата до тавата", участват и млади, и стари, а за да са големи дините, баби и деца се търкалят в бостана. Традицията за правене на динен маджун в Смилец се пази от близо 200 години, на колкото..

публикувано на 14.05.24 в 16:19
Снимката е илюстративна

Община Пазарджик иска да дофинансира детските млечни кухни

Община Пазарджик ще дофинансира детските млечни кухни. Така, разходите на родителите, които ползват тази услуга, ще спаднат с 50 процента. Новата наредба може да влезе в сила от началото на следващата година. Мярката за дофинансиране на изхранването на децата от 10 месеца до 3 години ще засегне над 2000 домакинства, каза кметът на Пазарджик..

публикувано на 14.05.24 в 16:15
ПМГ

Само един зрелостник от област Монтана ще се яви на матура по химия

Само един дванадесетокласник от област Монтана ще се яви на матура по химия и опазване на околната среда. Най-много са желаещите за английски език. По физика за втора поредна година няма кандидати. 805 зрелостници са подали документи да се явят на матура по български език и литература в област Монтана. Спрямо миналата година броят им се запазва...

публикувано на 14.05.24 в 16:02
Валдис Домбровскис

Зам.-шефът на ЕК Домбровскис се надява на бързо споразумение за 14-ия санкционен пакет срещу Русия

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис изрази надежда страните членки да постигнат бързо споразумение по предложения от Еврокомисията 14-и санкционен пакет срещу Русия миналата седмица. Той каза това след края на заседанието на министрите на икономиката и финансите на държавите от Общността...

публикувано на 14.05.24 в 16:00
Протест в Тбилиси срещу законопроекта за чуждестранните агенти, 1 май 2024 г.

Парламентът в Тбилиси прие закона за чуждестранните агенти

Грузинският парламент одобри днес на трето и последно четене закон за "чуждестранните агенти", който предизвика политическа криза в страната, предадоха Ройтерс и АФП. Сега грузинската президентка Саломе Зурбишвили вероятно ще наложи вето над текста, което обаче парламентът може да преодолее с допълнителен вот. Законът за чуждестранното..

публикувано на 14.05.24 в 15:43

Президентът удостои Мирослав Костадинов и Румен Петков със звание "бригаден генерал"

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев удостои полковник Румен Петков, административен ръководител - председател на Военно-апелативния съд и полковник Мирослав Костадинов с висше офицерско звание "бригаден генерал", като Костадинов е назначен с указ и за командир на 2-ра механизирана бригада, считано от 6 май...

публикувано на 14.05.24 в 15:36