Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

314 милиона лева за подпомагане на земеделските производители тази година

Снимка: БГНЕС

Държавата е отделила 314 милиона лева за подпомагане на земеделските производители през тази година, съобщи Дора Ненова - ръководител на дирекция "Държавни политики" в Министерството на земеделието. Парите ще бъдат разпределяни през фонд "Земеделие". 

Зеленчукопроизводителите са категорични, че оранжерийните домати няма как да стигнат до пазара на цена по-ниска от 5 лв. за килограм.

В помощ на оранжерийните производители държавата предвижда бюджет от 3 500 000 лева по De minimis съобщи Дора Ненова

„И сме определили ставка от 5400 лв. на хектар, с които покриваме част от разходите, които фермерите са направили за семена, торове, разходите за електроенергия, за горива, които са необходими за производството на единица продукция“.

През тази седмица предстои да се отвори и нова Covid мярка, която предвижда помощ в размер над 140 милиона лева за малките и средни стопанства, включително за животновъдите.

За подкрепа на реализацията на агнешкото месо в търговската мрежа са предвидени 1 милион лева, каза още Ненова

„Условията са кланицата да закупи на минимум 7.50 лв. без ДДС цена за килограм и за това тя ще получи подкрепа в размер на 10 лв. на животно“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ново начало на делото за смъртта на 15-годишния Филип

Очаква се да започне делото за смъртта на 15-годишния Филип. Момчето беше прегазено през септември миналата година на пешеходна пътека на столичната улица "Гурко" от автомобил, управляван от 37-годишния Петър Тодоров. Той е с обвинение за причиняване на смърт при евентуален умисъл. Според експертизите Тодоров е шофирал с 88 километра в..

публикувано на 21.06.24 в 08:52
Антъни Блинкън

Южна Корея и САЩ осъдиха новия договор между Русия и Северна Корея

Външният министър на Южна Корея Чо Те-джун и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън осъдиха новия договор между Русия и Северна Корея като сериозна заплаха за регионалния мир и стабилност. Това се казва в изявление на външното министерство в Сеул. САЩ: Обезпокоителна е възможността Русия да достави оръжия на Северна Корея Чо Те-джун..

публикувано на 21.06.24 в 08:46

С научен форум отбелязват 250 години от подписването на Кючуккайнарджанския договор

По случай 250 години от подписването на Кючуккайнарджанския мирен договор между Руската и Османската империи е организиран научен форум с участие на преподаватели от Велико Търново, Варна и Силистра, на изследователи и краеведи от региона. Той ще се проведе на територията на комплекс "Историческа чешма 1774 година" в село Кайнарджа. Ще бъде..

публикувано на 21.06.24 в 08:37
карта на математика Петър Бакалов

Математик създаде карта, сочеща местата, където би могло да се е осъществило купуване на гласове

МВР и прокуратурата трябва да обърнат внимание на данните от ЦИК. За това призова математикът Петър Бакалов.  Той е автор на интерактивна карта , която показва интересни процеси  в избирателната активност. "На тези избори виждаме, че ГЕРБ средно спадат, но има малки населени места, където те се качват с пъти. Изпъкват такива като село..

публикувано на 21.06.24 в 08:31

Фестивал на лавандулата в Чирпанско

В Чирпан и района започва Международният фестивал на лавандулата. Сред мероприятията са посещения на лавандулови полета, концерти, изложби и базари. В събота в село Средно градище ще има Лавандулов базар на занаятите. Сред участниците във фестивала са и винарските изби в района.

публикувано на 21.06.24 в 08:21
Карта на опасните явления, 21 юни 2024 г.

Опасни горещини в 16 области у нас

"Жълт" код за опасно високи температури е обявен в 16 области на страната. Предупреждението е в сила за Благоевград, Кюстендил, Кърджали, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора, Хасково, Ямбол. В тези области ще е горещо, като максималните температури ще са между 35 и 38..

публикувано на 21.06.24 в 08:13

Кои хора са най-уязвими от горещото време и как да им помогнем при топлинен удар

Хората с психични заболявания, диабет и наднормено тегло, както и децата до 4 години са сред най-уязвимите спрямо горещото време. Това припомнят от столичната Спешна помощ и съветват да се потърси помощ на телефон 112 при симптоми на топлинен удар.  Топлинният удар може да се разпознае по главоболие и гадене, но също по неадекватно поведение..

публикувано на 21.06.24 в 08:08