Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова призова за запазване на университета в Тараклия

Снимка: БГНЕС

Вицепрезидентът Илияна Йотова очаква Европейският съюз да има водеща роля при решаването на международни конфликти. Йотова откри онлайн конференция "Българските гласове за Европа" за българите в Тараклия, организирана от БТА. Акцент в срещата са гласовете на българската общност в Молдова: 

Днес 21-ви век, 2022 г. Европа отново е във война. И като че ли нещо не ни достига на нас европейците, на нас държавите-членки на ЕС. Сякаш някак боязливо гледаме отстрани онова, което се случва само на няколкостотин километра от нас в Украйна. Иска ми се ЕС да бъде по-голям лидер, да предотвратява войни, да бъде водещ в преговори. Защото пътят на въоръжаването не е път за никъде. Липсва ни някак си достатъчно смелост и лидерство. А има нужда от хора, които не се страхуват да предлагат и непопулярни на пръв поглед решения, но да знаят, че са правилни и да отстояват своите цели."

Вицепрезидентът призова да се положат всички усилия за запазване на университета в Тараклия:

"Чудесна е идеята той да бъде филиал на Русенския университет. Нека да направим така, че да упражним своето лоби навсякъде, където можем - и пред молдовските власти, и тук в България да забързаме този процес. Защото младите хора в Молдова имат нужда от този университет. Имат нужда от това висше учебно заведение, в което да учат онова, което са избрали и да направят, не само своя кариера, но и своя професия. Аз се надявам, че в следващите месеци и с помощта на клуба на БТА, ние ще продължим да работим в тази посока."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев: Готов съм да участвам в конституционната процедура за назначаване на служебен премиер

Служебният премиер Главчев реагира на днешните събития с публикация във Фейсбук. Той декларира, че ще изпълнява задълженията си на служебен министър-председател толкова време, колкото е необходимо, за да не изпада държавата в конституционна криза. Главчев подчертава, че негово задължение е страната да бъде преведена и през тази..

публикувано на 19.08.24 в 15:08
Джо Байдън

Републикански конгресмени: Джо Байдън е извършил престъпления, подлежащи на импийчмънт

Републиканците в Камарата на представителите на САЩ представиха в понеделник доклад, в който се твърди, че президентът демократ Джо Байдън е извършил престъпления, подлежащи на импийчмънт, но не е ясно дали ще настояват за гласуване след самото разследване, което Белият дом отдавна отхвърля като политически мотивирано, предаде Ропйтерс. В..

публикувано на 19.08.24 в 15:02
Тошко Йорданов

Тошко Йорданов: Промените в Конституцията заложиха политически натиск със самото им приемане

" Това е логична ситуация от изключително вредните поправки в Конституцията, които направиха ПП, ГЕРБ и ДПС ".  Това заяви пред БНР Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН, в коментар за отказа на президента Румен Радев да издаде указ за назначаването на Горица Грънчарова-Кожарева за служебен премиер заради присъствието на Калин Стоянов като..

публикувано на 19.08.24 в 14:59

Петролът поевтинява заради пониженото търсене от Китай и ситуацията в Близкия изток

Петролът поевтинява заради пониженото търсене от страна на най-големия световен потребител - Китай и ситуацията в Близкия изток. Инвеститорите следят внимателно посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Тел Авив. Фючърсите на сорта Брент, смятан за референтен за цените в Европа, се понижават към 10-дневно дъно от 79..

публикувано на 19.08.24 в 14:34

44-годишен мъж от Габрово е обвиняем за разпространение на марихуана

44-годишен мъж от Габрово е обвиняем за разпространение и държане на 31 килограма марихуана, в съучастие със свой помощник. Той е задържан за срок до 72 часа. Окръжната прокуратура в Габрово ще поиска най-тежката мярка – задържане под стража за 44-годишния мъж. Той е обвиняем за държане и разпространение на 31 кг марихуана, като..

публикувано на 19.08.24 в 14:27

Проф. Екатерина Михайлова: Няма срок, до който може да се отлагат предсрочните избори

Няма срок, до който може да се отлага провеждането на предсрочните парламентарни избори. Това заяви пред БНР проф. Екатерина Михайлова - преподавател по конституционно право в Нов български университет.  Тя е категорична обаче, че страната не може да бъде хвърлена в хаос:  "Мисля, че разумът и политическата отговорност ще излязат на..

публикувано на 19.08.24 в 14:24
Членове на въоръженото крило на

Бригадите "Ал-Касим" на "Хамас" поеха отговорност за смъртоносната бомбена експлозия в Тел Авив

Въоръжените бригади Ал-Касам на радикалната палестинска групировка "Хамас" поеха отговорност за смъртоносната бомбена експлозия в Тел Авив вчера, предаде Ройтерс. Според израелската полиция експлозията е станала близо до синагога, а мъжът, пренесъл бомбата, е убит. Един минувач е ранен. Операцията е осъществена в сътрудничество с въоръженото..

публикувано на 19.08.24 в 14:12