Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ намали прогнозите си за световния растеж поради войната на Русия в Украйна

Международният валутен фонд намали прогнозата си за глобалния икономически растеж с почти един процентен пункт, позовавайки се на войната на Русия в Украйна и предупреждавайки, че инфлацията сега е "ясна и настояща опасност" за редица държави.

Очаква се войната в Украйна да забави растежа и допълнително да увеличи инфлацията, посочи МВФ в пролетния си доклад "Световни икономически перспективи", публикуван във вторник, като същевременно предупреди, че прогнозата на фонда е белязана от "необичайно висока степен на несигурност".

Според базираната във Вашингтон международна финансова институция по-нататъшни западни санкции срещу руската енергетика и разширяване на войната в Украйна, по-рязко от прогнозираното икономически забавяне в Китай и подновен на коронавирусната пандемия могат допълнително да забавят световният икономически растеж и да засилят инфлацията, като в същото време покачващите се цени могат да предизвикат социални вълнения.

МВФ понижи за втори път в рамките на настоящата година своите прогнози за глобалния растеж и вече очаква световният БВП да нарасне с по 3,6% през 2022 г. и през 2023 г., което представлява низходяща ревизия на януарските прогнози за икономически растеж от 4,4% през тази и от 3,8% през 2023 г.  През миналия октомври МВФ пък прогнозира растеж от 4,9% през 2022 г. и от 3,6% през 2023 г.

Според новите прогнози осредненият глобален растеж се очаква да спадне до около 3,3% в средносрочен план в сравнение с 4,1% през периода от 2004 до 2013 г. и ръст от 6,1% през 2021 г.

Икономически прогнози на МВФ по региони


"Глобалните икономически перспективи бяха сериозно отклонени, до голяма степен поради нахлуването на Русия в Украйна“, написа главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринчас в блог, публикуван във вторник заедно с пролетната прогноза.

Войната в Украйна изостри допълнително инфлацията, която и вече нарастваше в много държави поради дисбаланси в предлагането и търсенето, свързани с Covid пандемията, като последните локдауни в Китай през последните седмици вероятно ще окажат нови пречки в глобалните вериги на доставки.

Войната, която Русия описва като "специална военна операция", предизвика трагична хуманитарна криза в Източна Европа, водейки до изселването на около 5 милиона украинци в съседни страни, съобщи още МВФ.

Априлски прогнози на МВФ и тяхната промяна спрямо януарските и прогнозите от октомври 2021 г.


Очаква се и Русия, и Украйна да изпитат рязко свиване на техните икономики, докато Европейският съюз, който е силно зависим от руската енергия, също ще отбележи по-слаб растеж през 2022 г.

МВФ прогнозира свиване на БВП на Русия с 8,5% през тази година и с 2,3% през 2023г. Икономиката на Украйна пък ще отбележи спад с цели 35% през 2022 г., очаква Фондът.

Растежът в еврозоната ще се забави през тази година до 2,8% от 5,3% през миналата, като новата прогноза е с цели 1,1 пункта под януарските очаквания на МВФ за растеж от 3,9%. За 2023г. се очаква БВП на еврозоната да се забави до 2,3% при предишна прогноза на МВФ от началото на годината от 2,5 на сто.

Растежът на германската икономика ще се забави от 2,8% през миналата до 2,1% през тази година (при 3,8% прогноза на МВФ през януари), преди да се подобри слабо до 2,7% през 2023г. (при прогноза от 2,5% в началото на годината).

Икономиката на САЩ също ще пострада, макар и далеч по-слабо, от негативните последици от войната в Украйна, като МВФ вече очаква американският БВП да нарасне с 3,7% през тази (под 4% оценка през януари) и с 2,3% през 2023г. (под 2,6% през януари).

Низходящи ревизии с около 1% бележат и прогнозите за икономическия растеж през 2022 г. на Великобритания - до 3,7% и на Япония - до 2,4%.

Икономическият растеж на Китай пък се очаква да се забави от 8,1% през 2021 г. до 4,4% през 2022г. (при прогноза от 4,8% през януари), преди да се подобри до 5,1% през 2023 г. (при прогноза на МВФ в началото на годината от 5,2%).

"Войната добавя към поредицата сътресения в предлагането, които засегнаха световната икономика през последните години. Подобно на сеизмичните вълни, нейните последици ще се разпространят надлъж и нашир – чрез стокови пазари, търговия и финансови връзки“, отбеляза Гуринчас.

Намалените доставки на петрол, газ и метали, произведени от Русия, на пшеница и царевица, произведени както от Русия, така и от Украйна, доведоха до рязко покачване на цените в Европа, Кавказ и Централна Азия, Близкия изток и Северна Африка и Африка на юг от Сахара, но в същото време това вреди и на домакинствата с по-ниски доходи по целия свят.

МВФ заяви, че е ревизирал надолу средносрочната си перспектива за всички групи държави, с изключение на тези, които са износители на суровини и които се възползват от скока на цените на енергията и на храните. Фондът посочи, че на развитите икономики ще им е необходимо повече време, за да се възстановят до производствените си тенденции отпреди пандемията, докато дивергенцията между развитите и развиващите се икономики вероятно ще продължи, което предполага някои "постоянни белези" от коронавирусната пандемия.

За 2022г. МВФ очаква инфлация от 5,7% в развитите икономика и от 8,7% на развиващите се пазари.

"Инфлацията се превърна в ясна и настояща опасност за много страни", написа членът на МВФ Гуринчас в блога.

Той каза, че Федералният резерв на САЩ и много други централни банки вече са се придвижили към затягане на паричната политика, но смущенията, свързани с войната, засилват този натиск.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

75 пожара са потушени за последното денонощие, двама души са пострадали

75 пожара са потушени в страната през последното денонощие, двама души са пострадали, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".  Пожарникарите са реагирали на 117 сигнала, 10 са били в жилищни сгради, един в промишлена, а-  три във временни постройки. Организирани са близо 40 спасителни операции. Имало е обаче и..

публикувано на 16.06.24 в 13:10

Израел съобщи за тактически паузи в боевете в Ивицата Газа

Израелската армия съобщи днес за ежедневни паузи в боевете край маршрут в южната част на Ивицата Газа, за да облекчат доставките на помощи след месеци на предупреждения за гладуващи палестинци, предаде АФП. Съобщението за "локални, тактически паузи на военната дейност" в рамките на деня в района на Рафах идват ден след смъртта на 8 израелски..

публикувано на 16.06.24 в 12:54

Новата седмица започва с максимални температури между 30° и 35°

През нощта ще бъде ясно със слаб южен вятър. Утре ще бъде слънчево , след обяд над планинските райони в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Възможно е и да прегърми. Ще духа слаб вятър от западната четвърт. Максималните температури ще са предимно между 30° и 35°, в София - около..

публикувано на 16.06.24 в 12:38

Цветелина Пенкова: Нужна е глътка свеж въздух и смяна на лицата в БСП

Процесите, които се случват в БСП - на промяна, на обновяване, бяха необходими , каза пред БНР Цветелина Пенкова, която спечели евродепутатско място с листата на БСП. " Понякога наистина е нужна глътка свеж въздух и смяна на лицата, за да можем да продължим напред. /.../ Считам, че след всяка криза идва период на възход и ние сме на прага на..

публикувано на 16.06.24 в 12:27

Температури от 13-14 градуса привличат туристи на Седемте рилски езера

Летният сезон на Седемте езера стартира, този уикенд стотици туристи и планинари са по циркуса, казаха за БНР от спасителната служба в Дупница, която ще осигури денонощни дежурства на eзерата от 29 юни. Последните дни имало и два леки, без сериозни последствия инциденти с туристи, разказа спасителят Божидар Джокин: "Имахме акции последните..

публикувано на 16.06.24 в 12:14

ТЕЦ "Бобов дол" отново спря - този път заради приключващ ремонт на трети блок

ТЕЦ "Бобов дол" отново спря работа от петък вечерта до понеделник сутрин - причината е приключващ ремонт на трети блок, каза за БНР изпълнителният директор на дружеството инж. Любомир Спасов. Последните месеци централата спираше няколко пъти през почивните дни - по време, когато и цените на електроенергията на борсата бяха ниски...

публикувано на 16.06.24 в 12:00

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

" Тази коалиция във вида, в който е, няма видимо политическо бъдеще . Вече подкрепата е твърде ниска. Тенденцията е пределно ясна. Продължаването на същата политика, независимо от оставката на Христо Иванов, няма как да промени нещо. Ние сме си на пързалката и тя е добре намазана, посоката е надолу ". Това коментира пред БНР Радан Кънев,..

публикувано на 16.06.24 в 11:55