Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна предлага преговори в обсадения от руски сили Мариупол

| обновено на 21.04.22 в 11:42
Дим над последната украинска крепост в Мариупол – заводът "Азовстал", след въздушни удари, 18 април 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна е готова да проведе "специален кръг преговори" с Русия в обсадения град Мариуол, без предварителни условия. Това обяви късно снощи в Туитър главният украински преговарящ и президентски съветник Михайло Подоляк.

Вчера Москва отправи нов призив към защитниците на Мариупол да се предадат.

Руският ултиматум изтече, но украинските сили в стоманодобивния завод "Азовстал" продължават да се съпротивляват. Съветник на кмета описа ситуацията в обкръжения комплекс като "ужасна". Хванатите в капан цивилни, предимно жени и деца, са без питейна вода и храна.

Украинските преговарящи са готови да заминат за Мариупол, за да преговарят с Русия за евакуацията на военния гарнизон и цивилните граждани в района, съобщи друг член на екипа. Давид Арахамия посочи, че в момента се очаква потвърждение от руска страна.

Четири автобуса, превозващи цивилни, са успели да напуснат обсадения пристанищен град вчера през хуманитарен коридор, каза вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук и добави, че евакуацията на жени, деца и възрастни хора ще продължи и днес.

Президентът на руската република Чечения Рамзан Кадиров, заяви, че руските сили още днес ще имат пълен контрол над стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол. Чеченските сили воюват в Украйна като част от руската военна операция. Кадиров посочи, че бойците, заели металургичния комбинат, все още могат да сложат оръжие.

По-рано вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Русия е предала на Украйна проект на мирно споразумение и очаква отговор.

Британското министерство на отбраната съобщи, че струпването на руски военни сили на източната граница на Украйна продължава, а боевете в югоизточен Донбас се засилват.

Руските сили настъпват към Краматорск, който продължава да бъде обстрелван с ракети, се казва в британската оценка. Москва се стреми да осигури въздушна подкрепа на офанзивата си в Източна Украйна и да унищожи украинските средства за противовъздушна отбрана. Русия вероятно желае да демонстрира значителни успехи преди годишните чествания за Деня на победата, 9 май, посочват още британските военни.

На 57-ия ден от войната украинските военни заявиха, че руските войски планират „насилствена мобилизация“ на местното население в южния град Херсон. В актуализацията за войната се казва още, че руските сили спират хуманитарната подкрепа в региона, продължават да се стремят към установяване на пълен контрол над Луганска и Донецка област.

В град Балаклея, Харковска област, руските войски докараха ранените си колеги в местна клиника, вместо да ги откарат в полева болница. Това показва "значително увеличение" на броя на ранените руски войници в региона, смятат украинските военни.

Вчера беше съобщено за все по-интензивен обстрел в Донбас. Руската армия обяви, че за денонощие е улучила над хиляда цели.

В украинската столица пристигнаха премиерите на Испания и Дания, Педро Санчес и Мете Фредериксен, за да изразят подкрепа към украинския президент Володимир Зеленски. Ще бъде обсъдена по-нататъшната подкрепа за украинците, както и наказателно преследване за "военни престъпления и нарушения на правата на човека".

Председателят на ЕС Шарл Мишел посети вчера Киев. Той заяви, че блокът ще направи всичко възможно да помогне на Украйна да спечели войната.

В поредното си видео обръщение тази нощ президентът Володимир Зеленски каза, че съюзниците изглежда са започнали по-добре да разбират нуждата на страната му от тежко въоръжение, след дни на молби за още оръжейни доставки.

"Не след седмици, не след месец, а незабавно. Точно сега, когато Русия се опитва да активизира нападенията си."

Зеленски добави:

"В момента Европейският съюз подготвя шести пакет от санкции. Обсъдихме това с Шарл Мишел. Работим, за да направим положението наистина болезнено за руската военна машина и руската държава като цяло. Подчертавам във всички преговори, че санкциите са необходими не като самоцел, а като практически инструмент за мотивиране на Русия да търси мир."

Руските военни части контролират 80 процента от Луганска област в Източна Украйна, съобщи в Телеграм областният управител Серхий Хайдай. По думите му Рубижне и Попасна в Луганска област са "частично" под руски контрол. За тях от седмици се водят ожесточени боеве. И тук обстрелът се засили, добави Хайдай.

"Ситуацията може да се промени всеки момент", каза Хайдай, като отбеляза, че все още има много хора, които участват в боеве. "Моргите и болниците във временно окупираните територии са претъпкани, луганската земя е пълна с трупове на врагове“, отбеляза той.

Самопровъзгласилата се Луганска народна република, официално призната от Русия, обхваща приблизително половината от цялата Луганска област, включително регионалната столица.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър се нуждае от 40 млрд. евро инвестиции до 2050 г. за постигане на нулеви въглеродни емисии

Кипър ще се нуждае от близо 40 млрд. евро инвестиции в чисти технологии до 2050 г., за да постигне нулеви въглеродни емисии, показва изследване на независима консултантска компания, което бе представено на проведената днес в Никозия първа среща на върха за "Зеления дневен ред" в Кипър (Green Agenda Cyprus Summit). Най-големите капиталови..

публикувано на 20.05.24 в 21:51
Бенямин Нетаняху

Нетаняху определи решението на МНС като абсурдно и насочено срещу целия Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че решението на прокурора на Международния наказателен съд в Хага да поиска заповеди за арест срещу него и неговия министър на отбраната е абсурдно и че този ход е бил насочен срещу целия Израел. МНС в Хага поиска заповед за арест на Нетаняху, Галант и на лидери на "Хамас" "Отхвърлям с..

публикувано на 20.05.24 в 21:27

Поредно заседание в Московски съд по дело срещу театралките Беркович и Петрейчук

В Москва се състоя поредното заседание по делото за оправдание на тероризма срещу режисьора Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрийчук. Беркович и Петрейчук не се признаха за виновни по обвиненията в оправдаване на тероризма в първия ден от процеса срещу тях за постановката на наградена пиеса,   съобщи днес независимата руска медия..

публикувано на 20.05.24 в 21:00
Олег Савелиев беше назначен за заместник-министър на отбраната на Русия

Путин назначи икономиста Олег Савелиев за заместник-министър на отбраната

Президентът на Русия Владимир Путин е подписал указ за назначаване на одитора от Сметната палата и бивш зам. министър на икономиката Олег Савелиев за заместник-министър на отбраната и ръководител на апарата на министъра, предаде Ройтерс. Това е допълнителен знак за намерението му да подобри ефективността на руската военна икономика. С друг..

публикувано на 20.05.24 в 20:45
Володимир Зеленски

Зеленски: Ситуацията в Харковска област е под контрол, западната помощ за Украйна е твърде бавна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че ситуацията в Харковска област, където Русия отвори нов фронт преди десетина дни, е под контрол. В интервю за агенция Ройтерс обаче Зеленски призова за пореден път за смяна на цялостния подход в процеса на деклариране и предоставяне на военна помощ за страната му от Запада. Той каза, че..

публикувано на 20.05.24 в 20:27

Още по случая с починалото 5-годишно дете от с. Стоб

5-годишно дете от село Стоб, община Кочериново, е починало на път за болницата в Благоевград, заради което започва проверка в лечебното заведение и в Спешния център в град Рила. 5-годишно дете почина на път за болницата в Благоевград Петгодишното момченце е било прието през нощта в Спешното приемно отделение на Областната болница в Благоевград...

публикувано на 20.05.24 в 20:11

БНБ разпореди на банките набор от показатели за наблюдение на ипотечните кредитни стандарти

Управителният съвет на Българската народна банка разпореди на банките и клоновете, извършващи дейност в страната, прилагането на минимален набор от показатели за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Това се съобщава на уебсайта на централната банка , след като на..

публикувано на 20.05.24 в 19:58