Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести срещу колониализма белязаха визитата на принц Едуард в Карибския басейн

Принц Едуард
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Синът на британската кралица Едуард и съпругата му Софи бяха посрещнати с протести, свързани с робството, по време на втория тур от посещението им в Карибския басейн.

Херцогът и херцогинята на Уесекс първоначално бяха посрещнати приятелски с песента на Боб Марли "One Love" на Сейнт Винсент и Гренадини, но по-късно група от около 15 души издигнаха плакати с надписи "Край на колониализма" и "Компенсации за робството сега". Сейнт Винсент и Гренадини е втора дестинация за представителите на монархията в едноседмичната им карибска обиколка. В петък те посетиха Сейнт Лусия - ден, след като в последния момент бе отложена визитата им в Гренада поради опасения, че може да има проблеми. 

Всичко това става, след като херцогът и херцогинята на Кембридж също станаха свидетели на протести по време на неотдавнашната им обиколка в Белиз, Ямайка и Бахамските острови. 

Ролята на монархията е силно оспорвана в страните от Карибския басейн. Барбадос се отказа от кралица Елизабет Втора като държавен глава миналата година, много други страни се канят да сторят същото. 

Принц Едуард и Софи предстои да посетят Антигуа, където също ги очакват протести. От така наречената Комисия в подкрепа на изплащането на репарации на Антигуа и Барбуда предупредиха двойката "да избягва да се държи надменно и лицемерно по отношение на робството".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кралица Елизабет Втора на 96 години

Британската кралица ще празнува днес 96-ия си рожден ден в имението Сандрингам, графство Норфък, където обикновено правеше това предишните години с покойния й вече съпруг принц Филип. По повод на рождения ден на Елизабет Втора организаторите на..

публикувано на 21.04.22 в 09:08

"Скай нюз": Изминалата година беше една от най-лошите за Елизабет Втора

2021 година е била една от най-лошите за британската кралица Елизабет Втора, се казва в анализ на телевизия "Скай нюз". "Ужасна година" - така Елизабет Втора нарече 1992 година заради сложния любовен живот на децата ѝ и пожара в двореца Уинздър. Никой още..

публикувано на 01.01.22 в 04:36
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жега в Испания, 12 август 2021 г.

Първият за лятото продължителен период на горещо време започва в Испания

В България от началото на годината е отчетено четирикратно увеличение на изгорелите горски площи в сравнение със средния показател за периода, сочат данни на Европейската агенция за горски пожари. Те са цитирани на сайта на Испанското радио и телевизия..

публикувано на 13.07.24 в 13:46
Ашли Джъд

Ашли Джъд се присъедини към призивите Байдън да се откаже от президентската надпревара

Американската актриса Ашли Джъд се присъедини към призивите към президента на САЩ Джо Байдън да се откаже от президентската надпревара. В статия, публикувана от "Ю Ес Ей Тудей", Джъд призовава 81-годишния президент, който се бори за преизбиране на..

публикувано на 13.07.24 в 13:14
Масуд Пезешкиан

Избраният за президент на Иран: Отбранителната доктрина на Иран не включва ядрени оръжия

САЩ трябва да осъзнаят, че Техеран няма да се огъне под натиск, заяви избраният президент на Иран Масуд Пезешкиан, цитиран от Ройтерс и БТА. Иранският всекидневник "Техеран таймс" публикува днес изявление на Пезешкиан, озаглавено "Моето послание към..

публикувано на 13.07.24 в 13:11
Сградата на Община Пазарджик

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 млн. лв. неустойка към фирмите, които рециклират отпадъците ѝ

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 милиона лева неустойка заради закъснели плащания към фирмите, които рециклират отпадъците на общината. Договор, сключен от предишния кметски екип със срок до края на 2025 година, задължава общината да..

публикувано на 13.07.24 в 12:48

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо?

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо? Хамид Хамид:   “Всички в ДПС носят в сърцето си д-р Ахмед Доган… Всички обичат д-р Ахмед Доган. Така че - тази тема в ДПС не стои. ДПС е единно и няма..

публикувано на 13.07.24 в 12:35

Денков: Имаме план, ще го представим в следващите дни

"Продължаваме промяната" свиква Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" двете формации да се опитат да съставят правителство с втория мандат.  На влизане председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай..

публикувано на 13.07.24 в 12:20
Военнослужещи участват в гасенето в различни райони на страната.

Александър Джартов: Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната

Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар  Александър Джартов : "Променена е оперативната обстановка. Продължават да горят пожарите в..

публикувано на 13.07.24 в 12:14