Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пълни храмове за празничното богослужение в Габрово

Снимка: БГНЕС

Трите централни храма в Габрово се изпълниха с хора за празничното богослужение за Второ Възкресение.

Централният храм "Успение на Пресвета Богородица" се изпълни с миряни, хора от различни възрасти, дошли за празничното богослужение:

"Така съм научена от родители и така върви през поколенията и сега и правнука си ще доведа";

"Водим децата и ги учим да бъдат добри християни".

На Второ Възкресение, както се нарича тържественото богослужение по обед, за втори път след полунощ се четат текстовете от Светото Евангелие за Възкръсналият Христос.

Свещениците приветстват миряните с радостта.

Като се поздравяват с празника, хората си пожелават:

"Много повече слънце, не тъмнина";

"Да бъдем здрави най-вече и да има мир";

"Да няма войни";

"И спокойствие. Народът да си отпусне малко душичката".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Разселени палестинци живеят в разрушено училище на UNRWA, след като са се евакуирали от град Рафах, Хан Юнис, Ивицата Газа, 19 май 2024 г.

Раздаването на храна в Рафах е спряно заради липсата на доставки и общата несигурност

Раздаването на храна в палестинския град Рафах е спряно заради липсата на доставки и общата несигурност, обявиха от Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA). . Доставката на медикаменти е спряла още преди 10 дни, поради прекъсването на трафика през пропускателните пунктове откъм Египет и Израел. Към днешна дата работят само 7 от общо 24..

публикувано на 21.05.24 в 20:15

Разрушен е последният руски боен кораб, въоръжен с крилати ракети

От украинската армия съобщиха, че при операция през почивните дни са разрушили последния руски боен кораб, въоръжен с крилати ракети, предаде Ройтерс.  По последна информация на генералния щаб на украинската армия става дума за ракетния кораб "Циклон" от проекта 22800, който бил базиран в Севастопол.  Плавателният съд е бил поразен през нощта на 19 май...

публикувано на 21.05.24 в 20:09

Парламентът не събра кворум за второто за деня извънредно заседание

Народното събрание не успя да събере кворум, за да даде старт на второто за деня извънредно заседание. Регистрираха се 111 народни представители. Народното събрание ще заседава извънредно за втори път днес Председателстващата заседанието Росица Кирова даде почивка и насрочи  заседанието да продължи в 20:15 часа.  Кирова запозна народните..

публикувано на 21.05.24 в 19:59

Пореден протест срещу новата организация на движението в центъра на столицата

И тази вечер жители на центъра на София се събраха на протест, заради наложената от столична община нова организация на движението по булевардите "Патриарх Евтимий", "Витоша" и ул. "Фритьоф Нансен". По късно ще бъде блокирано движението по бул. "Патриарх Евтимий", като ще се пропускат само автомобили на градския транспорт и линейките.  Венцислав Банчев,..

публикувано на 21.05.24 в 19:31
Димитър Къцарков

Димитър Къцарков: Не се очакваше престъпленията на "Хамас" и отговорът на Израел да бъдат сложени на едно ниво

Не се очакваше на едно ниво да бъдат сложени престъпленията на "Хамас" и отговорът на Израел. Това каза пред БНР международният анализатор и специалист по Близкия изток Димитър Къцарков във връзка с  поисканите от главния прокурор на Международния наказателен съд заповеди за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и..

публикувано на 21.05.24 в 19:26

Народното събрание ще заседава извънредно за втори път днес

Народното събрание е свикано на заседание днес от 19:30 часа, се посочва в интернет страницата на парламента. По-рано от група депутати започнаха събиране на подписи и обявиха, че   са внесли необходимия брой, за да се проведе второ извънредно заседание още днес. Депутати събират подписи за ново извънредно заседание Точка единствена в дневния..

публикувано на 21.05.24 в 19:23
Снимката е илюстративна, архив.

Русия провежда учения за подготовка и използване на нестратегическо ядрено оръжие

Руски войски са започнали учения за "подготовка и използване на нестратегическо ядрено оръжие," обяви министерството на отбраната в Москва, цитирано от Ройтерс. Ученията се провеждат в Южния военен окръг, до източната граница на Украйна. Използват се балистични ракети "Искандер" и хиперзвукови "Кинжал". От министерството обясниха, че целта е да..

публикувано на 21.05.24 в 19:16