Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обявиха над 700 млн. долара допълнителна военна помощ за Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати предоставят на Украйна още 700 милиона долара помощ за отбранителни цели, с което приносът на Вашингтон към усилията на Киев да отблъсне руските нападения става вече 3.7 милиарда долара.

Новият транш ще е финансов. С 322 милиона долара от него украинските власти ще могат да купуват въоръжение и боеприпаси, а останалите милиони са предназначени за съюзници от НАТО, които изпращат оръжия и техника на Украйна и трябва да попълнят собственото си въоръжение.

Това стана ясно след вчерашното посещение там на сържавния секретар на Съединените щати Антъни Блинкън и министъра на отбраната Лойд Остин. Информацията беше публикувана чак след като те си заминаха. А днес, вече в Полша, Блинкън заяви:

"Не знаем как ще се развие по-нататък тази война, но знаем, че суверенна и независима Украйна ще просъществува много по-дълго от Владимир Путин. Затова подкрепата ни за Украйна ще продължи, докато постигнем краен успех".

Блинкън съобщи още, че дипломатите от американското посолство в Украйна започват поетапно да се завръщат там. За поста посланик, който е вакантен от 2019 година, е номинирана Бриджит Бринк, която в момента е посланик на Съединените щати в Словакия.

От своя страна шефът на Пентагона Лойд Остин изрази увереност, че на утрешната среща в Германия на министри на отбраната от страни членки на НАТО и съюзници извън алианса ще бъдат обявени дори повече оръжейни доставки за Украйна. На срещата в американската военна база "Рамщайн" ще бъдат и министър Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Междувременно посланикът на Русия в Съединените щати Анатолий Антонов съобщи, че Москва е изпратила нота до Вашингтон с настояване да спре да въоръжава Украйна, за да не ескалира конфликтът и да не се подриват усилията за намиране на дипломатическо решение. 

Лойд Остин заяви, че Украйна може да спечели войната, ако разполага с подходящата техника и подкрепа. По думите му Вашингтон иска да види Русия отслабена до степен, в която да не може да воюва. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бонбони с дрога са били раздадени в пакети с храна в Нова Зеландия

Бонбони с потенциално смъртоносно ниво на съдържание на метамфетамин са били раздадени в пакети с храна в Нова Зеландия. Неизвестно лице е дарило ананасови бонбони в запечатана опаковка за продажба на дребно. Те после били раздадени като част от пакети с храна, съобщиха от благотворителната организация, организирала дарителската акция...

публикувано на 14.08.24 в 18:04
След пожара в района на Анатоли Неас Макрис, близо до Атина, Гърция, 13 август 2024 г.

Нови огнища на пожарите в Гърция се разпалиха от високите температури

Нови огнища се разпалиха в Гърция от високите температури, след като по-рано днес беше съобщено, че е потушен големият пожар край гръцката столица: Изгасен е големият пожар край Атина Големият пожар в Гърция взе жертва А жителите на гръцкия район по планината Славянка отново ще протестират заради това, че няма самолети, които да гасят огъня...

публикувано на 14.08.24 в 17:59

Украинската армия напредва в Курска област, нов район на Русия обяви извънредно положение

Украинската армия продължава да напредва в руската Курска област, докато още един район на Русия обяви извънредно положение. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че армията е напреднала с около два километра в Курска област и е приключила операциите по прочистване на руския град Суджа от силите на Москва. "Продължаваме да..

публикувано на 14.08.24 в 17:48

Авария и намалял дебит по водохващането оставят без вода кюстендилското с. Слатино

Авария и намалял дебит по водохващането отсяват от седмици без вода кюстендилското с. Слатино - едно от трите,   където, заедно със съседните Мурсалево и Смочево, от 1 юли е обявено бедствено положение, сигнализират до БНР местни жители. Според тях операторът "Кюстендилска вода" бездейства, а  ситуацията с влошава. При   продължителното..

публикувано на 14.08.24 в 17:15

Издирват 28-годишна жена от Вършец, разследват отвличане

Окръжна прокуратура Монтана ръководи разследване за отвличане на жена от Вършец. Сигналът е подаден от родителите на момичето, малко преди полунощ. Предстои момичето и извършителя да бъдат обявени за общодържавно издирване Родителите заявили в полицията във Вършец, че 28-годишното им момичето е било отвлечено от врачански жител. Според тях..

публикувано на 14.08.24 в 17:09

В област Велико Търново 23 села са на сериозен воден режим

В област Велико Търново 23 села са на сериозен воден режим. Те се водоснабдяват от местни водоизточници, които са почти пресъхнали. Отделно е проблемът с остарялата и непрекъснато авариращата водопроводна мрежа. В три от селата е обявено безсрочно бедствено положение. За тях Държавният резерв осигурява 77 тона бутилирана вода за пиене. В село..

публикувано на 14.08.24 в 16:56
Проф. Галин Цоков

Министър Цоков: В над 550 образователни институции в страната в момента се извършват ремонти

В над 550 образователни институции в страната в момента се извършват ремонти, като в 45 сгради дейностите няма да приключат до началото на новата учебна година, съобщи пред депутатите от парламентарната просветна комисия служебният министър на образованието Галин Цоков: "Ще се опитаме, доколкото можем, да бъдат усвоени тези ремонти. Тук..

публикувано на 14.08.24 в 16:46