Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Демократична България" оттегля искането си за Коалиционен съвет във вторник

Обединение "Демократична България" заяви, че оттегля искането си за коалиционен съвет утре. От дясната формация бяха поискали такава среща, след като въпросът дали да бъде оказана и военна помощ на Украйна не беше включен в дневния ред на НС преди Великденската ваканция. Дясното обединение ще се стреми това да стане през идната седмица, когато парламентът ще се събере отново. 

От "Демократична България" все още не са определили своя представител в делегацията, която тази седмица ще посети Киев начело с премиера Кирил Петков. 

Представител на партия "Има такъв народ" ще бъде Станислав Балабанов. Пред БНР той заяви, че цел на посещението е да бъде изработена единна позиция в коарлицета по въпроса за евентуална военна помощ: 

"За да може, като се върнем  живи и здрави се надявам от това посещение, да имаме по-единни позиции, защото в такава деликатна ситуация е важно е България да има единна позиция, да изключим всякакви различия, да изключим опозиции, коалиции и прочие", заяви Станислав Балабанов от партия "Има такъв народ", чийто лидер Слави Трифонов вече се обяви за оказване на военна помощ на Украйна. 

"Против" такава помощ остават от БСП. Оттам все още не са обявили дали ще имат свой представител в делегацията, която ще пътува за Киев. Очаква се това да бъде решено утре на заседания на Изпълнителното бюро и на парламентарната група на левицата. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев е готов да остане премиер, ако третият мандат не бъде изпълнен

Служебният премиер Димитър Главчев е склонен да остане на поста, ако третият мандат не бъде изпълнен и страната отново трябва да бъде управлявана от служебен кабинет. Това стана ясно от думите на самия Главчев, който по-рано днес отговаря на въпроси на граждани и медии във Фейсбук: "Министерският съвет е много сериозно предизвикателство от..

публикувано на 23.07.24 в 13:00

Радев удостои с "Мадарски конник" посланика на Финландия

Президентът Румен Радев удостои с орден "Мадарски конник" първа степен посланика на Финландия Кристина Кувая-Ксантопулос. Дипломатът получи отличието за заслуги за укрепването на отношенията между двете държави. Мира Стефанова с още информация. Посланикът на Финландия Кристина Кувая-Ксантопулос работи активно за насърчаване на сътрудничеството..

публикувано на 23.07.24 в 12:47
Калин Стоянов

Пожарникари са прехвърлени от Ямболско на българо-гръцката граница

Голяма част от силите, които седем денонощия се бориха с огнената стихия в Ямболско, са предислоцирани на българо-гръцката граница, където е възможно огънят от гръцка страна да се прехвърли на наша територия. Това е информирал вътрешния министър Калин Стоянов, който проведе видеоконферентен разговор с гръцкия министър на климатичните кризи и..

публикувано на 23.07.24 в 12:41

Около 700 безработни могат да участват в дейности по преодоляване на щетите от огъня

Около 700 безработни ще могат да се включат в дейности, свързани с гасенето на пожарите и преодоляване на нанесените от огъня щети в засегнатите общини. Това съобщиха от МТСП.  Средствата за сформирането на аварийните екипи в размер на 3,4 млн. лв. са осигурени след одобрено от министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов преразпределение..

публикувано на 23.07.24 в 12:38

Един загинал и петима ранени при украинско нападение в пристанище в Керченския пролив

Един човек е загинал, а петима са ранени при украинско нападение с дронове срещу ферибот в акваторията на пристанище Кавказ, в южната част на Краснодарския край, съобщи губернаторът на района. Агенция Франс прес отбелязва, че поразеният ферибот се намира в пристанище в Керченския пролив, разделящ Русия от Крим. Засега няма коментар от..

публикувано на 23.07.24 в 12:27

ЕК отпуска 80 млн. евро за по-бърз интернет в Гърция

Европейската комисия отпуска 80 милиона евро за по-бърз интернет за гърците.  В сравнение с България интернетът в съседната страна е по-бавен и по-скъп, сочи европейско проучване. С ваучери до 200 евро гърците ще си осигурят високоскоростен интернет съгласно европейската схема за "гигабитови ваучери". Право на тази помощ имат физически..

публикувано на 23.07.24 в 11:52
Жители на сградата я напуснаха след инцидента.

Двама загинали след срутване на балкон в Неапол

В неаполския квартал "Скампиа" се срути външен балкон на една от емблематичните в него жилищни сгради. Загинали са двама души, ранените са 13, от които 7 деца. След много силен тътен комуникационният балкон на ниво трети етаж на жилищната кооперация наречена "Синята платноходка" заради нейната форма и цвят, се срутва върху комуникационните..

публикувано на 23.07.24 в 11:44