Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сам Райдър пред БНР: Песните събития идват сами при авторите си

Снимка: Личен архив

"Не знам дали има формула или рецепта за добра песен. Можеш да следваш нещо подобно – да напишеш песен, която да пасне на определена мода, но тази формула непрекъснато се променя. Всяка ера в музиката си има такава. Песните събития идват сами при авторите си, не обратното. Колкото повече авторът стои настрани от пътя на песента и ѝ позволи да се яви в своята сурова красота, толкова по-добра ще бъде тя. Това, което можем да направим като автори, е винаги да бъдем готови за тези моменти. Дори и да си мислиш, че пишеш слаба песен, продължи да го правиш. Завърши я и бъди готов за следващата. Като спортистите. Твори всеки ден и се готви за своите Олимпийски игри. Бъди готов за момента, в който най-добрата песен ще избере да се яви чрез теб в реалността".

Това сподели пред БНР британският певец Сам Райдър, един от най-популярните изпълнители в интернет платформата TikTok. Изпълненията му в тази социална мрежа имат над 12 милиона последователи. С гласа си Сам успя да впечатли и Великобритания и тази година ще представи страната на Евровизия с песента SPACEMAN. Сред милионите почитатели на Сам Райдър е и Алиша Кийс.

"На този свят няма нищо подобно на Евровизия. Изживяването е откачено по един много хубав начин. Фен съм на конкурса от дете, но никога не съм поглеждал отвъд завесата. Сега имам тази възможност", допълни Сам в специално интервю за предаването "Понеделник вечер".

SPACEMAN

"Измислихме песента преди година и половина заедно с приятели. Не сме я мислели като песен за Евровизия. Конкурсът винаги е бил кауза, която един човек върши за държавата си. Шансът да си този представител е много малък. Не очаквах, че ще ме изберат. През тази година и половина след написването на песента тя попадна в пощата на BBC. Екипът я чу, помислиха и решиха да ми звъннат, за да ме поканят да представя Великобритания на конкурса. Никога не съм мислил, че ще съм част от Евровизия".

Според Сам писането на песен за определена цел не е най-правилният начин и така много по-често можеш да сгрешиш: 

"Каквото и да кажа за смисъла на песента, то няма да омаловажи твоето възприятие. Вярвам, че песните са писани от автори, но хората решават за какво точно става въпрос в тях. Най-добрите песни са отворени за интерпретации. Според мен SPACEMAN е за това да оценяваш нещата, които вече имаш в живота си. Песента е и опит да обясниш преследването на мечтан живот или идея. Стигайки до върховете, човек осъзнава, че е имал най-хубавото в живота още в началото".

От Instagram през TikTok до Алиша Кийс

Първоначално Сам споделя музиката си в Instagram:

"Но там всичко е много лъскаво. Трябваше да се подрежда осветление и машина за вятър в специално студио, след което дълго да редактирам видеото. Толкова дълго, че изстисквах цялата емоция от песента. TikTok беше прекрасен начин да се справя с навиците си да мисля твърде много и да отлагам. Исках да премахна всички излишни неща и просто да пея пред телефона си".

Това стига и до ар енд би и соул звездата Алиша Кийс.

"Беше невероятно. Тя направи деня ми щастлив. Тя е вокален герой. Също така и страхотен човек от всичко, което съм видял. Чрез изкуството, което споделя с нас, можем да забележим душата ѝ. Някой, който толкова уважавам публично да признае таланта ми, това значи много за мен. Накара ме да повярвам в себе си отново. Всеки артист преминава през онзи момент, в който се съмнява, че е достатъчно добър за музиката. Това е нормално. Но, когато личност като Алиша Кийс се появи, за да ти напомни колко си добър – сякаш вселената ти дава знак, че си на правилния път".

Виртуална или реална сцена

Много артисти избират виртуалната сцена, за да представят музиката си. Добро решение ли е това?

"Определено. Мисля, че начина, по който възприемаме музиката, винаги еволюира и се променя. TikTok е само част от дългата серия промени. Има невероятни изпълнители и таланти в интернет. Там тези хора успяват да намерят своята платформа. Те получават начин, по който да споделят изкуството си с целия свят. Това е невероятно. Мислейки за любимия си изпълнител или група, често си казваш – слава богу, че тези хора са споделили музиката си. Иначе не би могъл да слушаш прекрасните им идеи. Социалните мрежи са само една част от модерните начини да представяме красива музика".

Преди да полети в Космоса на Евровизия, Сам посети и България

"Хората бяха много топли и гостоприемни. Срещнах се и с българските представители на Евровизия тази година – прекрасни момчета. Нямам търпение да се върна в България. Тръгнах си с нежелание. Исках да направя концерт за вас. Надявам се, че скоро ще се върна и ще пеем заедно".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вероника Христова

Професия театрален педагог: да накараш дете с увреждания да се забавлява

Тя е актриса, режисьор, театрален педагог. Тя е Вероника Христова и въпреки че преодолява ежедневни прегради с инвалидната си количка, живее за мига и за споделените преживявания. В „Горещо сърце“ ви срещаме с още един човек от екипа на Дневния център за хора с епилепсия в София – човек, който провокира децата да се забавляват и да..

публикувано на 21.07.24 в 04:48
 Боян Ангелов

Боян Ангелов: Ако по безскрупулен начин се отхвърлят класически произведения, ние сме обречени на неуспех!

Значимостта на личностите от миналото за съвременните творци, е темата на "Нощен хоризонт" в разговор с п редседателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов . Заедно с нeго се връщаме назад във времето към важни и вдъхновяващи моменти за мястото и ролята на родните ни класици в днешния свят , влиянието им върху нашата..

публикувано на 18.07.24 в 13:14
 Проф. Панайот Карагьозов

Проф. Панайот Карагьозов: "Петте кьошета" е роман пъзел, в които героите постигат катарзис

"Може би преди три години започнах да пиша романа , паралелно с разказите, които изненадващо за себе си, също започнах да пиша по време на пандемията, сподели за "Нощен Хоризонт" проф. Панайот Карагьозов, преподавал дълги години в СУ и автор на новата си книга-  "Петте кьошета" . "Петте кьошета" е първият роман на проф. Панайот Карагьозов , който..

публикувано на 16.07.24 в 10:42

Кристина Александрова: Човек до последно трябва да опитва да постигне дори невъзможното

Весела и небрежно звучаща като италианска канцонета – така описва себе си оперната певица Кристина Александрова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е незряща и от няколко години работи като музикотерапевт с деца и младежи от Дневния център за хора с епилепсия в София.  На 44 години Кристина Александрова продължава да сбъдва мечти, да се..

публикувано на 14.07.24 в 07:05
Надка Денчева

77-годишната Надка Денчева - спортната гордост на Павликени

Павликени има своята нова спортна гордост. 77-годишната Надка Денчева смая всички и с майсторство и издръжливост спечели златния медал за ветерани на 50-ия национален мастърс турнир по тенис на маса в курортния комплекс "Албена". Бившата трактористка не се дава на младите , продължава да спортува, готви се за следващия си турнир и е запалена фенка..

публикувано на 13.07.24 в 07:50
Владимир Карамазов

Владимир Карамазов: Фотографията дава възможност да разказваш

Фотографията дава възможност да разказваш. Това каза в предаването "РадиоТочка" актьорът Владимир Карамазов, който е и награждаван фотограф. "В последната година и половина се пренасочих към най-смислената част от фотографията, заради която исках да стана фотограф, защото исках да започна да разказвам моите истории и темите, които мен ме..

публикувано на 12.07.24 в 19:26

Марина Маринова: Музиката винаги е с мен

"Музиката винаги е с мен, независимо къде се намирам". Това каза в интервю за предаването "Хоризонт за вас" и рубриката "От другата страна на Радиото" музикалният редактор Марина Маринова, която е и водеща на "Музикална шарения". Тя работи в БНР от година и споделя, че се чувства точно на мястото си.  "Може би слушателите ме свързват с народната..

публикувано на 12.07.24 в 15:55