Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Василев: Позицията на президента за Украйна е позорна

| обновено на 27.04.22 в 17:46
Асен Василев и Кирил Петков по време на извънредния брифинг на Продължаваме промяната - 27 април 2022
Снимка: БГНЕС

Въпреки спряното от "Газпром" подаване на газ за България, страната ни няма проблем с доставките. Това обявиха на съвместна пресконференция премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев, съпредседатели на "Продължаваме промяната". Те отрекоха да има разрив в отношенията им с президента Румен Радев, но определиха позицията му срещу военни доставки за Украйна като "позорна". 

ПП е политическа партия, която ще защитава изцяло българския интерес. Това означава независима България, свободна България, просперираща България. За съжаление в близкото и по-далечно минало Русия е атестирала България като пета колония. В България има много политически и икономически кръгове, които пряко защитават интересите на Русия. Това заяви премиерът Петков на извънредната пресконференция.

"ПП ще защитава основно само българските интереси, това значи пълна независимост, бидейки част от европейското семейство", добави Петков.

"Руските интереси, които са част от групите политически и икономически, в България ние вярваме, че зад тях стоят и 3-те млрд., похарчени пари за "Турски поток", и предложението за газова централа и отказът ни от азерски газ, вместо сега да имаме готова диверсификация", каза още Петков.

"Гръцката връзка беше построена повече в последните 3 месеца, датата е юни и физически тя ще стане. Имаме ясна позиция за войната в Украйна, не се опитваме да балансираме, това което може да очакват от ПП е ясни позиции, български интерес, суверенитет, независимост".

"Всяко наше действие ще бъде в полза и просперитет на нашата страна", каза още Петков.

Момент от брифинга на ПП - отляво надясно: Премиерът Кирил Петков, министърът на образованието Николай Денков и началничката на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова

"Позицията (б.р. - за Украйна), която господин Радев изрази, че давайки оръжие, ние продължаваме конфликта, е позорна. Тя е позорна, защото в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт и че е нормално и добре Русия да победи в този конфликт. Аз смятам, че Украйна ще победи в този конфликт и ние трябва да ѝ помогнем... Защото алтернативата е първо Украйна, а след това цяла Източна Европа да станем васали. Ние като правителство и партия няма да го допуснем", заяви от своя страна вицепремиерът и съпредседател на ПП Асен Василев и добави:

"Политиката да се преструваме, че няма агресор, не работи. Ние не търсим война, но когато тя дойде на нашия праг, ще отблъснем агресора. Мачът, в който някой се опитва да ни насилва и изнудва, приключи. В този конфликт България ще помогне на страната, която се бори с агресора. От една страна виждаме позицията, че държавите трябва сами да определят своята политика. От другата страна е цялата концепция за велики сили и сфери на влияние и малките държави като васали. България не е и няма да бъде васал".

Асен Василев заяви още, че срещу България се води безпрецедентна икономическа война и съобщи, че в Брюксел ще се водят разговори за общи покупки на газ. Вицепремиерът увери, че за момента доставките на газ са гарантирани, като количества може да бъдат осигурени през връзките с Турция и с втечнен газ, но цената засега ще е с 20% по-висока.

От своя страна премиерът, който е и съпредседател на ПП, заяви, че позицията на партията е на Украйна да бъде оказана военна помощ и партията ще гласува за това, когато въпросът бъде поставен в Народното събрание:

"И между другото, "Продължаваме промяната" направи своя първи изпълнителен съвет още снощи и ние решихме, че като партия "Продължаваме промяната" ще подкрепи военно-техническа помощ за Украйна и това е нашето истинско желание като партия и това ще бъде и нашето гласуване в парламента следващата седмица".

"Повечето договори за доставка на оръжие са подписани от предишни правителства. Всички договори са подписани със страни от ЕС и НАТО и традиционни наши пазари", каза още Кирил Петков

Според Кирил Петков по темата за военна помощ за Украйна се прави опит да бъде вбит клин в управляващата коалиция.

"Дали да напусне коалицията е решение на БСП" - така Петков отговори на въпрос на БНР дали подкрепата за решението за оръжейни доставки за Киев няма да доведе до разпад на коалицията. 

Въпреки спряното от "Газпром" подаване на газ за България страната ни няма проблем с доставките. Това обявиха още на съвместната си пресконференция премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев:

"В момента, в който говорим, въпреки че е спряно подаването на руски газ, няма намалено потребление към българските потребители. Имаме LNG- кораб, който разтоварва в терминала в Ревитуса в Гърция, и газът стига до нас без проблеми. Тоест проблем с физическите доставки на газ няма. Проблем със съществуващите трасета, даже и без построен интерконектор, няма".

Василев и Петков обясниха защо са спрени доставките само за България, Полша и Литва така:

"Спрени са доставките засега, тъй като това са първите три държави с плащания. Това е календарът на плащанията към "Газпром".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си. Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е същата технология като при настоящите ваксини срещу Covid.  "Персонализирана ваксина" означава,..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София -град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:18

Директорът на АЗ: Ще видят, че държавата мисли за тях и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от ТЕЦ Марица-Изток, съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат освободени. „Установени са кои са работниците и са направени 4 информационни дни, на които дойдоха около 70..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, вместо да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова. Заседанието е насрочено за 14 ч. и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона за хазарта, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, ратификацията за военните..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина. Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева. "Основната..

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна ситуация заради Ваня Григорова и че тя е реалният победител на изборите в София. Според Свиленски..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В следобедните часове вчера ледената градушка на два пъти се изсипа над нивите и градините на селото. Днес..

публикувано на 26.04.24 в 13:52