Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов газов фронт в 3-ия месец на войната в Украйна - акцент от седмицата по света

Украинци протестират пред европейските институции в Брюксел срещу руския газ и с искана за още санкции срещу Русия, 29 април 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пренасяне на конфликта на газовия фронт, след като Москва спря доставките на синьо гориво за България и Полша, обвинения в "шантаж" от Европа и обещание за София и Варшава от Вашингтон, че се работи над пренасочване на природен газ директно към двете страни. Продължаващи боеве в Украйна - ракети в Киев по време на визитата на генералния секретар на ООН, изпращане на военна помощ от Берлин след призив на Вашингтон за допълнителна помощ за Киев, Владимир Путин със заплаха за мълниеносен отговор в случай на външна намеса в Украйна и победа за проевропейските сили във Франция. Така звучаха водещите световни събития през изминалата седмица.

Нов епизод от драматичното ескалиране на противопоставянето между Русия и Запада заради войната в Украйна. Русия спря доставките на природен газ за две страни членки на НАТО - Полша и България, след като те отказаха да плащат газа в рубли.

Новата схема на плащане беше въведена за т.нар. неприятелски държави с указ на президента Путин и влезе в сила на 1 април.

Европейските лидери осъдиха този ход на Кремъл, като го определиха като "изнудване".

Отговорът ни ще бъде незабавен, общ и координиран, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен: Тя увери, че още тази година зависимостта на доставките от Русия ще бъде намалена значително:

Ако България и Полша се съгласят да плащат за руския природен газ по новата система, то това ще бъде основание за възобновяване на доставките, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Песков обясни, че необходимостта от новия начин на плащане е възникнала след въвеждането на безпрецедентните финансови и икономически санкции срещу Русия, включително замразяването на значителна част от валутните й резерви.

Повечето ключови партньори на Русия са се съгласили да плащат за доставките на природен газ в рубли, а отказът на България и Полша е техен избор, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров.

Въпреки спряното от "Газпром" подаване на газ за България, страната ни няма проблем с доставките, обявиха на съвместна пресконференция българският премиер Кирил Петков и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. По думите им България е изряден платец към "Газпром".

След срещи в Брюксел на Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов стана ясно, че до две седмици в България ще заработи регионален координационен център, който ще управлява функционирането на електрическата и газовата инфраструктура за Югоизточна Европа, Италия и региона:

Полският премиер Матеуш Моравецки увери, че Полша вече се е подготвила да диверсифицира доставките и да получава газ от различни източници. и че газовите хранилища на страната са пълни на 76%.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви, че се работи над пренасочване на природен газ директно към България и Полша в отговор на спирането на доставките от Русия:

Байдън каза, че САЩ няма да позволят на Русия да използва своите нефт и газ, за да избегне последиците от тяхната агресия. По думите му, България и Полша са посочили, че имат резерви от газ - Варшава в по-голяма степен и София в по-малка.

В началото на предстоящата седмица ще има извънредно заседание на министрите на енергетиката на Европейския съюз. Световните агенции отбелязват, че в Съюза има объркване дали разплащането за руския газ по начина, за който настоява Москва, е нарушение на наложените европейски санкции или не.

Темата за изпращането на военна помощ за Украйна беше сред водещите не само у нас, но и в Европа.

Германия се присъедини към държавите, които изпращат тежко въоръжение за украинската армия. Става дума за самоходни зенитни установки "Гепард", които са излезли от употреба преди 10 години, но ще бъдат ремонтирани.

Решението на Берлин бе оповестено от военния министър на Германия Кристине Ламбрехт по време на форума в американската военновъздушна база "Рамщайн", където Съединените щати събраха представители от 40 държави за ускоряване на военната помощ за Украйна срещу руската агресия.

В помощта се включва и Нидерландия, която ще прати самоходни гаубици на Украйна.

Представител на Пентагона съобщи, че от днес в следващите 24 часа се очаква в Европа да пристигнат над десет самолета с военна помощ за Украйна. В нея са включени гаубици, бронирани машини и радари.

А президентът Джо Байдън предложи план за подпомагане на Украйна. Става въпрос за комплекс от мерки на стойност 33 милиарда долара за оръжие, боеприпаси и друга военна помощ, както и икономическо подпомагане.

Военната помощ за Украйна беше обсъдена и по време на визитата на българския премиер Кирил Петков и делегация от страната ни в Киев. Петков се срещна със Зеленски.

След разговорите им стана ясно, че в България ще се ремонтира украинска военна техника, а Киев ще доставя ток за енергийната ни система.

След брифинга премиерът Петков уточни, че поисканата логистична помощ за ремонт на украинска военна техника в български заводи ще бъде обсъдена на коалиционен съвет и след това трябва да бъде обсъдена в парламента.

Оръжейното съглашение в помощ на украинските сили срещна и реакцията на руският президент. Владимир Путин заплаши с мълниеносен отговор в случай на външна намеса в така наречената от него специална военна операция в Украйна.

На заседание на Съвета на законодателите в Санкт Петербург руският държавен глава предупреди за последиците от създаването на стратегически заплахи за Русия:

Путин подчерта, че Русия разполага с необходимите за целта инструменти:

Продължават боевете в Украйна, войната навлезе в третия си месец

В един от многото епизоди през седмицата столицата Киев попадна под ракетния обстрел на руските сили. Това е първото подобно нападение срещу украинската столица от две седмици. Първоначалните данни след ударите сочеха, че 10 души са били ранени.

Стана ясно, че жертва на атаките е станала журналистката и продуцент в Радио "Свобода" Вира Хирич, след като ракета е попаднала в блока, в който живее. Спасителните екипи са открили тялото й, докато разчиствали отломките.

Руското нападение в Киев се случи по време на посещението на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Нова ера за Франция. Това обяви Еманюел Макрон, след като спечели втори президентски мандат с убедителна преднина пред крайнодясната Марин льо Пен. На балотажа миналата неделя той получи над 58% от гласовете на отишлите до урните французи.

Освен на симпатизантите си Макрон благодари на онези, които са го подкрепили само за да спрат националистката Марин льо Пен, но се обърна и към нейните избиратели. "Техният гняв и различия... също трябва да намерят отговор и това ще бъде моя отговорност" - каза той.

От своя страна Марин льо Пен изтълкува като победа резултата, който ѝ донесе рекордните за крайната десница 42% гласове, и обяви, че ще се бори за победа на предстоящите парламентарни избори.

Недоволните от резултата излязоха по улиците на Париж и други градове в страната. Стигна се до използване на сълзотворен газ.

Целия обзор на акцентите от събитията по света през седмицата може да чуете от звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11