Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Български учени подобряват система за моторна стимулация при парализа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екип от Института по информационни и комуникационни технологии при БАН ще започне работа, в рамките на международен консорциум, по проекта “Авто-адаптивен невроморфен мозъчно-машинен интерфейс", свързан с приложението на изкуствения интелект в здравеопазването.

Проектът, който бе одобрен за финансиране от Европейската комисия, цели да позволи на хора с тежки увреждания на гръбначния мозък, които не са в състояние да движат долните крайници, да “проходят” и да извършват дейности, които не са възможни без помощни средства.

Механизмът на действие включва декодиране на информация от мозъка на пациента за движенията, които той иска да извърши, и подаването й към гръбначния стълб или екзоскелет, чрез които да бъдат извършени движенията.

"Участието на наша страна в проекта се дължи най-вече на инициативата на проф. Никола Касабов, който е създал т. нар. NeuCube - симулатор на мозъка, който максимално се доближава до реалния мозък. Целта ни е, в сътрудничество с колегите Франция и Швейцария, да създадем декодер на тази база, тоест устройство, което да разчита сигналите от мозъка и да ти предава към устройствата, които подпомагат движенията на пациента," обясни проф. Петя Копринкова от Института за информационни и комуникационни технологии при БАН. 


При устройствата, разработвани до момента, има един недостатък - вграденият в тях изкуствен се обучава предварително и той не може да се адаптира към текущите промени в състоянието на околната среда. Задачата на българските учени ще бъде да разработят декодер на устройството, което разчита мозъчните сигнали, който е в състояние да се обучава адаптивно и в процеса на движение на пациента да се настройва съобразно неговите желания, независимо от външна намеса.

Според проф. Никола Касабов, проектът е първи в света като адаптивна обучаваща се система в миниатюрна електроника за контрол с мозъчни данни на екзоскелет и едновременна активация на нервите за възстановяване в реално време.


Всички епизоди на "Черната кутия" ще намерите:


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Библиотекарите излязоха на протест

Библиотекарите излязоха на протест днес. Причината - неизпълнено според тях от страна на държавата подписано споразумение за въвеждане на минимални начални основни месечни възнаграждения в бранша.

публикувано на 20.05.22 в 15:59
Антон Иванов

Антон Иванов: От 6 месеца играем игра на компенсации, не може всички да бъдат компенсирани

" От 6 месеца играем игра на компенсации . Всеки претендира за компенсации за себе си, независимо от това, че очевидно не може всички да бъдат компенсирани ." Това каза пред БНР енергийният експерт от Българския енергиен и минен форум Антон Иванов. Бизнесът беше облагодетелстван от замразяването на цените за битовите потребители, посочи той...

публикувано на 20.05.22 в 09:20
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Правителството се е фокусирало единствено и само върху задачата да оцелее

Какво казват гражданите на Смолян за настоящото управление и какви оценки дават за антикризисните мерки: Мая Манолова: 2 млрд. лева за мерките ще се усетят като 0 лева от домакинствата "Антикризисната мярка е пълен гаф, пълен фалш . Заблуда на противника, пълна заблуда на населението." "Ще повярвам, като ми влезе в джоба увеличението."..

публикувано на 20.05.22 в 08:08
Иван Брегов

Иван Брегов: Спецправосъдието беше галеникът на съдебната власт

"Висшият съдебен съвет действа абсолютно хаотично, на тях им е много трудно в тази политическа ситуация да съобразят всичките си зависимости и угодническо поведение ." Това заяви пред БНР Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика. Екипът на Министерството на правосъдието е посочил изчерпателно всички правни основания..

публикувано на 19.05.22 в 09:45
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Македония може да прелее чашата, българите ще преживеят унижение

"Хората искат избори или оставки, когато видят готова алтернатива или наистина им е писнало. Те продължават да дават шанс на тази власт . Хората не виждат кой друг, какво друго може да стане. "Възраждане" ли ще дойде, още по-голяма коалиция ли ще дойде, някакви по-еднолични форми ли ще се усладят на хората. И хората казват дори за оставка все..

публикувано на 19.05.22 в 08:42

Карлос Контрера: Дофинансиране на обществения транспорт, без съкращения

" Държавата може да се намеси категорично и да помогне . Общественият транспорт е социална услуга . Без обществен транспорт много трудно ще функционира всеки един град, а и икономиката въобще." Това заяви пред БНР Карлос Контрера, председател на транспортната комисия в Столичния общински съвет. След срещата на превозвачите с Петков:..

публикувано на 18.05.22 в 10:33