Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Български учени подобряват система за моторна стимулация при парализа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екип от Института по информационни и комуникационни технологии при БАН ще започне работа, в рамките на международен консорциум, по проекта “Авто-адаптивен невроморфен мозъчно-машинен интерфейс", свързан с приложението на изкуствения интелект в здравеопазването.

Проектът, който бе одобрен за финансиране от Европейската комисия, цели да позволи на хора с тежки увреждания на гръбначния мозък, които не са в състояние да движат долните крайници, да “проходят” и да извършват дейности, които не са възможни без помощни средства.

Механизмът на действие включва декодиране на информация от мозъка на пациента за движенията, които той иска да извърши, и подаването й към гръбначния стълб или екзоскелет, чрез които да бъдат извършени движенията.

"Участието на наша страна в проекта се дължи най-вече на инициативата на проф. Никола Касабов, който е създал т. нар. NeuCube - симулатор на мозъка, който максимално се доближава до реалния мозък. Целта ни е, в сътрудничество с колегите Франция и Швейцария, да създадем декодер на тази база, тоест устройство, което да разчита сигналите от мозъка и да ти предава към устройствата, които подпомагат движенията на пациента," обясни проф. Петя Копринкова от Института за информационни и комуникационни технологии при БАН. 


При устройствата, разработвани до момента, има един недостатък - вграденият в тях изкуствен се обучава предварително и той не може да се адаптира към текущите промени в състоянието на околната среда. Задачата на българските учени ще бъде да разработят декодер на устройството, което разчита мозъчните сигнали, който е в състояние да се обучава адаптивно и в процеса на движение на пациента да се настройва съобразно неговите желания, независимо от външна намеса.

Според проф. Никола Касабов, проектът е първи в света като адаптивна обучаваща се система в миниатюрна електроника за контрол с мозъчни данни на екзоскелет и едновременна активация на нервите за възстановяване в реално време.


Всички епизоди на "Черната кутия" ще намерите:


БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Георги Дюлгеров

Проф. Георги Дюлгеров: Не българското племе е предателско, предатели са робите по дух

Не българското племе е предателско, предатели са робите по дух, няма значение от каква националност са . Това каза пред БНР проф. Георги Дюлгеров, сценарист и режисьор на новия български филм "Записки по едно предателство".  "Проблемът за предателството и за прошката, за роба и за свободния човек . Това са проблемите, които се разглеждат във..

публикувано на 01.10.23 в 12:20
Проф. Здравко Попов

Проф. Здравко Попов: В Европа тече консолидиране на консервативни и националистически партии

В Словакия се провеждат предсрочни парламентарни избори.  "Те са много важни. Противоречието между консервативно – либерално и националистическо - глобалистко е много силно проявено ", обясни пред БНР проф. Здравко Попов, бивш посланик в Прага, президент на Института за публична политика. При разделянето Чехия и Словакия през 1992 година..

публикувано на 30.09.23 в 12:02

Кристиан Първулеску: Досегашната стратегия на България за Шенген не работи

България и Румъния продължават да са извън Шенгенското пространство. Причината е ветото на Австрия срещу двете държави, както и на Нидерландия срещу България. И докато нашата страна не изглежда да предприема резки маневри за промяна на това положение, съседна Румъния предприе категорични действия спрямо Австрия . Букурещ блокира участието на..

публикувано на 30.09.23 в 08:52
Маргарита Младенова

Маргарита Младенова: Не очаквам чудо, което да промени в съзнанието политиците мястото на културата

Не очаквам да стане чудо в съзнанието на политиците, за да се промени виждането им за мястото на културата на местно и национално ниво ,  каза пред БНР проф. Маргарита Младенова, съосновател на Театрална работилница "Сфумато".  "Други са им грижите, друго ги занимава. ... Всички знаем на колко окаяно ниво е състоянието на културата на отделния..

публикувано на 28.09.23 в 18:16

"Дейли телеграф" отделя цяла статия на Ян Марсалек, свързан с обвинените в шпионаж българи

"Елитен руски шпионин, внедрен в сърцето на Европа", това е заглавието на голяма статия във вестник "Дейли телеграф", посветена на Ян Марсалек – човекът, смятан за определящ задачите на изправените пред съд българи от шпионската клетка в Обединеното кралство.  И преди тази седмица случаят с българската шпионска мрежа не беше лишен от интрига. В..

публикувано на 28.09.23 в 04:23

Митове за преквалификацията - защо у нас има съпротива?

Около 37 000 българи са завършили или посещават в момента курсове за професионална квалификация и преквалификация в центровете на Националната агенция за професионално образование и обучение. Около 1/3 от посещаващите центровете за професионално обучение искат да започнат собствен бизнес , казва Люба Кръстева, главен експерт в Националната..

публикувано на 27.09.23 в 10:53
Доц. Росен Калпачки - Началник Клиника по нервни болести към УМБАЛ

Доц. Росен Калпачки: Съвременното лечение на инсулта се прилага само в първите 4 часа

България е на челна позиция в Европейския съюз по случаи на инсулт. На всеки 10 минути у нас един човек е засегнат от болестта. Няма официален регистър на преживелите инсулт, няма и национален план за борба с инсулта . Липсва достатъчна ангажираност на обществото, а първите минути са от изключителна важност, защото инсултът убива и инвалидизира...

публикувано на 27.09.23 в 06:38