Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести "против" и "за" предоставянето на военна помощ от София за Киев

Опаковането на паметника на съветската армия с българското и украинското знаме беше прекъснато от протестиращи срещу войната, стигна се и до сблъсъци

| обновено на 04.05.22 в 19:22
Протест пред Народното събрание под наслов "Общобългарски поход за мир и неутралитет"
Снимка: БГНЕС

Пред Народното събрание в обедните часове се проведе протест срещу предоставянето на военна помощ от София за Киев.

Президентът да наложи вето на решението на парламента България да подкрепи с военно-техническа помощ Украйна, настояха участниците в шествието за мир неутралитет, което започна пред парламента от 15:00 часа. Част от тях бяха организирани от партия МИР. 

"Не е нужно тук да мрънкаме, не е нужно да викаме. Всеки един от нас трябва да подаде при президента писмо, с което да го подкрепим той да наложи вето върху тези решения".

Протестиращите посрещнаха с освиркване решението на Народното събрание за Украйна. Те коментираха, че е нужно да има предсрочни парламентарни избори. Имаше скандирания "Предатели" и искания за оставка. 

„Не бих желала Българя да влиза в каквато и да било военна намеса“.

„Виждам, че положението става нетърпимо - трябва да изнасяме оръжие, да правим войни, да организираме какво ли не, само и само в интерес на някой си“, казаха протестиращи.

За минути те успяха да блокират движението по бул. „Цар Освободител“.

Множеството на площада аплодира позицията на партия "Възраждане", чиито депутати не подкрепиха решението на парламента за ремонт на украинска военна техника у нас.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза пред протестиращите, че България от днес вече няма правителство, че управляващите са на подчинение на Съединените щати.

Протести срещу изпращането на военна помощ за Украйна се проведоха също и във Варна, Бургас и Велико Търново. 

Пред Народното събрание още сутринта бяха поставени заграждения заради протеста/БГНЕС

Същевременно на северния вход на парламента се събраха привърженици на движение "Боец", които са искат да бъде взето решение за предоставяне на военна помощ за Киев. Сред тях имаше и украинци.

„Тук сме, защото искаме да подкрепим депутатите. Те вече гласуваха всъщност, но искаме истинско решение за военна подкрепа за Украйна така, както го направиха всички нормални, цивилизовани държави, а не да търсим начин хем вълкът сит, хем агнето цяло, да опазим коалицията и да се снишаваме пред агресията, която Путин провежда в една мирна държава“, заяви участник в демонстрацията „за“ военна помощ.

Пред задния вход на сградата на Народното събрание се провежда протест в подкрепа на решение за изпращане на военна техника за Украйна/БГНЕС

Във вечерните часове се проведе и акция за опаковането на паметника на съветската армия със знамената на България и Украйна. Изявата беше беше прекъсната от протестиращи срещу войната. Стигна се и до сблъсъци. В района има засилено полицейско присъствие.

"Трябваше да опаковаме паметника в подкрепа на украинския народ. Не очаквах, че ще има такива провокации";

"Идеята е да подкрепя Украйна и да спрем най-вече тези хора, които се опитват да развалят всичко";

"За да подкрепя украинският народ, който е страдалец в момента, защото е нападнат";

"Това, че аз съм против агресията на Русия в Украйна, в една суверенна страна, която е със законно избран парламент, със законно избран президент, в която Русия отиде и направи пълен погром. Избива жени, избива деца, изгониха сума ти хора абсолютно без причина. Путин е убиец!", казаха участници в акцията за опаковане на паметника със знамена.

Акцията е организирана от гражданска инициатива, която се бори за демонтирането на паметника, а опаковането е обявено като жест на солидарност с хората от Украйна.

На групата, която се опита да постави националния трибагреник и украинското знаме попречи друга група, която заяви, че държи на паметника като част от българската история. Имаше силни скандирания: "България. Тук не е Москва" и силно неодобрение и недоволство към хората, носещи украинското знаме.

Стигна се до моментни сблъсъци, полетяха бутилки. Репортер на БНР свидетелства, че е имало човек с кръв по слепоочието и жена, която е показала, че е ухапана.

Полицията обаче реагира бързо и двете групи бяха разделени с двоен полицейски кордон. Пред паметника дойдоха и представители на партия „Възраждане“, които държаха реч.

Снимка: БГНЕС

България ще ремонтира украинска военна техника - това реши днес Народното събрание. Парламентът дава мандат на правителството да предприеме мерки за оказване на помощ на Украйна - хуманитарна, финансова и военно-техническа, обяви председателят на НС Никола Минчев.

Предложеното от "Продължаваме промяната" решение беше прието с гласовете на 200 депутати и от четирите формации от управляващата коалиция, както и от ГЕРБ и ДПС.

"Против" бяха всички 13 депутати от "Възраждане" и по един от ПП, БСП и ИТН. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Песков

Песков заяви, че Русия има възможности да отговори на разполагането на американски ракети в Европа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия има достатъчно възможности, за да отговори на разполагането на американски ракети с далечен обсег в Европа. Песков предупреди, че в този случай "жертвите ще бъдат европейски столици". "Разбира се" - отговори Песков на въпрос дали Русия ще отговори на разполагането на американски ракети в Европа и..

публикувано на 13.07.24 в 17:08

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и чупят общинска собственост.  Назначените към Общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци.  Ще..

публикувано на 13.07.24 в 16:57
Васил Терзиев

Кметът Терзиев ще върне решението на СОС за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че ще върне решението на Столичния общинския съвет за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества, съобщава БТА.  Във Фейсбук Терзиев написа, че решението е не само безпринципно, но и незаконосъобразно, и той ще го върне мотивирано, тъй като няма хипотеза за временно назначаване при изтекли мандати на..

публикувано на 13.07.24 в 16:45
Снимката е илюстративна

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут към Иван Вазово през общинската пътна мрежа на Хисаря. Заради катастрофа движението по пътя Троян - Кърнаре, в района на Балканец е двупосочно в една лента. Възстановено е движението в активната лента при км 19..

публикувано на 13.07.24 в 16:37

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в "Трявна Ултра"

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра".  В най-дългата дистанция победи Димитър Атанасов, който измина 153 километра в сърцето на Балкана за 20 часа и 35 минути.  Трасето включва два пъти преминаване през билото на Стара планина и минаване през Шипка и Бузлуджа.  Общо 1100 планински..

публикувано на 13.07.24 в 16:21

Червен код за опасни горещини в голяма част от Румъния

Червен код за опасни горещини е обявен в голяма част от Румъния до вторник, а според метеоролозите температурите на места може да достигнат 42 градуса, съобщава телевизия Диджи 24. В областите Кришана, Банат, Олтения, Мунтения, Молдова, Добруджа и югозападната част на Трансилвания топлинната вълна ще продължи да се засилва, като ще бъдат регистрирани..

публикувано на 13.07.24 в 15:43
Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери, който беше избран за евродепутат от листата на гръцката партия "Нова демокрация", съобщи АНА-МПА.  Това ще му позволи да пътува до Страсбург и да участва в учредителната сесия на Европейския парламент.  Белери беше подал молба за отпуск. Той ще напусне затвора в..

публикувано на 13.07.24 в 15:38