Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков: Цената на газа няма да бъде по-висока от тази на "Газпром"

България преговаря за допълнителни количества газ от Азербайджан

| обновено на 04.05.22 в 18:19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цената на газа няма да бъде по-висока от тази на "Газпром", дори ще бъде по-ниска заради започналата диверсифицирания у нас. Това обяви премиерът Кирил Петков пред Народното събрание по време на изслушване за стъпките, които правителството предприема, след като Русия спря доставките на газ:

"Въпреки, че "Газпром" ни даде само 24 часа от нотификация до спиране, газоподаването нито намаля, нито цената засега е скочила. Всичко е под контрол. Говорихме с Европейската комисия да купуваме заедно природен газ на ниво Европейски съюз", отбеляза премиерът.

България преговаря за допълнителни количества газ от Азербайджан, които да получи още преди очакваното на 30 юни завършване на газовата връзка с Гърция, посочи още той:

"В момента говорим с азерската страна, за да договорим възможността да не чакаме до 30-ти юни, а да получим газа още през началото на юни, даже може би края на май. Другото нещо, което правим в момента, в напреднали преговори сме директно с американската страна и директно с Египет и се надяваме цените, които ще постигнем на втечнен газ от тези две страни, да бъдат такива, че общият микс на цената ни да не бъде по-висока от тази на "Газпром"".

Премиерът отбеляза пред депутатите три основи приоритета на правителството във връзка с газовите доставки:
"Приоритетите са ясни, те са три - да има достатъчно газ, доставката да е с минимален риск, и трето - да бъде на най-добра цена, така че да позволява българската икономика да е конкурентоспособна".

"Преди четири месеца заварихме пълна зависимост на България от "Газпром", платени 3 млрд. лв. за тръба, която не можем да използваме, незавършена връзка с Гърция, за която се говори преди 10 години, в абсолютно негодно състояние да бъде използвана, големи участъци незавършени", върна се назад във времето Петков. Той припомни и за отказ от 70 на сто от азерския газ, който е бил, по думите му, на една трета от цената. "И всичко това точно когато започна и енергийната криза в Европа, която е и функция на войната", посочи той.

"В момента, когато цените започнаха да се увеличават четири пъти, ние имахме единствен доставчик - "Газпром"", подчерта премиерът и увери депутатите, че има възможност да се купят нови количества газ, които ще подпомогнат количествата от азерския газ:

"За цялото ни потребление за тази година потвърждението ми е засега неофициално. Количествата идват главно от САЩ".

Пред депутатите директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Маринов обяви, че газохранилището в Чирен разполага с газ за 42 дни. Нагнетени са допълнително 20 милиона кубически метра, като хранилището има готовност да поеме още нови количества:

"Газопреносната ни мрежа е в задоволително техническо състояние и е готова през всички входни точки, с които имаме свързаност със съседни пазари и съседни на нам оператори, да приемем количества, които да задоволят потреблението на територията на България. Също така и хранилището в Чирен е в пълна готовност допълнителни количества да бъдат нагнетени в него, или съответно при необходимост, да бъде започнат режим на добив".

По време на днешното извънредно пленарно заседание изпълнителният директор на БЕХ Иван Андреев посочи, че от страна на Българския енергиен холдинг са взети всички мерки в подкрепа на действията на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" за осигуряване на непрекъснато снабдяване на българските потребители. Според него е осигурен необходимия финансов ресурс за всички действия и са привлечени допълните консултанти, които да осигурят съответно анализ на договорите и договорните отношения с "Газпром".

"В ситуацията на санкционен режим спрямо Русия, България няма как да действа самостоятелно извън Европейския съюз. Не смятам, че има рискове към момента", коментира още Андреев.

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров пък предложи да бъде освободен пазарът на газ у нас, както и да отпадне резервирането на капацитет. Той предлага и възможността за дългосрочни договори за електроенергия на битовите потребители:

"Всички български производители на електроенергия продават своята електроенергия на пазар ден напред. Защо? Защото там са най-високите цени - 400, 500, 600 лева. Това, което не е нормално е, че българските потребители, включително и бизнесът, са принудени и могат да купуват само на тези цени и само на този пазарен сегмент. Никъде в Европа не е така".

Министърът на енергетиката Александър Николов коментира по време на извънредното заседание, че голяма част от инфраструктурата, по която днес се осигурява природен газ, е построена през 70-те години.

"Да се говори, че е построена последните 10 години е меко-казано странно", смята той. "По време на война до нас загрижеността за "трети партньор", особено такъв от Русия, е затрогваща", каза още министърът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Тайип Ердоган

Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър

Турският президент Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър. Той присъства на военния парад в Никозия, където 50 кораба се включиха в отбелязването на 50-годишнината от турската инвазия на острова. Ердоган изтъкна:  "На срещата на НАТО във Вашингтон говорих с гръцкия премиер Мицотакис. Засиленият диалог между Турция и Гърция ще..

публикувано на 20.07.24 в 21:09

8,500 млн. устройства с Windows са били засегнати от IT срива

8,500 млн. устройства с "Уиндоус" са били засегнати от срива, причинен от актуализацията на софтуера на компанията за киберсигурност "Крауд страйк", съобщиха в блог от технологичния гигант "Майкрософт".  Отбелязва се, че това е по-малко от 1% от всички машини с тази операционна система.  Според Би Би Си инцидентът се очертава като най-сериозният в..

публикувано на 20.07.24 в 21:02

Благотворителен базар за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян

Благотворителен базар в помощ на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян събира пари за лечението му в Турция. Момчето страда от лимфобластна левкемия, а престоят в клиниката му в чужбина е между 1000 и 2000 евро на ден. Приказни творения на изкуството са подредени на благотворителния щанд, който отдалече привлича вниманието на минувачите. Част от..

публикувано на 20.07.24 в 20:27

Пожар изпепели къща и няколко постройки в село Цапарево, община Струмяни

Пожар изпепели къща и няколко земеделски постройки в село Цапарево, община Струмяни.    Огънят е засегнал и две съседни къщи, но пристигналите на място огнеборци от Сандански и Благоевград, както и десетки доброволци, са предотвратили пожарът да се разпространи, съобщиха от общинската администрация в Струмяни.   Няма пострадали хора.  Изгорялата..

публикувано на 20.07.24 в 20:11

Пожарът в района на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се включиха..

публикувано на 20.07.24 в 20:00

Ахмед Доган към младежките структури на ДПС: Трябва да се справим с това предизвикателство

Това е едно препятствие, което трябва да преборим, едно предизвикателство, с което трябва да се справим. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред председателите на младежките структури на ДПС в първата си публична проява след разделението в парламентарната група на Движението, съобщава БТА. Ахмед Доган се обръща към..

публикувано на 20.07.24 в 19:52

Катрин де Бол: Организираната престъпност се разпространява в Европа

Организираната престъпност се разпространява в Европа, предупреди изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, цитирана от ДПА. Пред списание "Шпигел" тя даде пример с увеличения наркотрафик, който на свой ред подхранва насилието.  Производството на кокаин в Южна и Централна Америка преживява бум и Европа е залята от този наркотик, отчете Де Бол.

публикувано на 20.07.24 в 19:36