Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мишел О'Нийл: Започва нова ера в Северна Ирландия

Парламентът на Северна Ирландия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Партията "Шин Фейн" спечели историческа победа в парламентарните избори в Северна Ирландия, ставайки първата националистическа партия с най-много представители в Стормонт в Белфаст.

Ето и някои от първите реакции. Британският министър за Северна Ирландия Брандън Люис призова партиите в провинцията да сформират правителство, колкото се може по-скоро. Той допълни, че ще се срещне с лидерите на партиите в близките дни с надежда Стормонт да заработи възможно най-рано. 

Ирландският преамиер Михол Мартин поздрави избраните и отправи подобен призив за сформиране на правителство, което ще работи в интерес на всички хора в Северна Ирландия. 

Лидерът на Шотландската национална партия Никола Стърджън беше сред първите поздравили Мишел О'Нийл с победата и надежда парламентът да функционира отново. Въпреки че също не бърза, Стърджън възнамерява да проведе референдум за независимост на Шотландия. В отговор Мишел О'Нийл написа в Туитър: "Благодаря за горещите пожелания, Никола. Исторически ден за хората тук. Започва нова ера".

В 101-годишната история на Северна Ирландия за първи път партия на националистите е най-голямата в Стормонт. Съгласно спорзумението от Разпети петък най-голямата юнионистка и най-голямата националистка партия си поделят властта, като в зависимост от това, коя е по-голяма се поделят и постовене на първи министър и заместник. В конкретния случай постът на първи министър се полага на лидера на "Шин Фейн" в Северна Ирландия Мишел О'Нийл, но тя не може да управлява сама, ако юнионистите не излъчат техен представител за заместник. Ето защо е възможно още от първия ден след изборите да се стигне до политическа криза, защото Демократичната юнионистка партия заяви преди вота, че няма да участва в правителство, ако не бъде премахнат Протокола за Северна Ирландия, уреждащ търговиятга след Брекзит. 

"Шин Фейн" е за оставането на Протокола, защото той е гаранция, че няма да възникне твърда граница с Република Ирландия. Освен това "Шин Фейн" желае обединение с Република Ирландия и макар и да казва, че това не е приоритет за момента, то е още един повод за тревога за централните власти в Лондон. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Постер срещу т.нар. твърда граница в Нюри, Северна Ирландия.

Лондон рискува засилена конфронтация с ЕС заради Северна Ирландия

Британското правителство подготвя законодателство, което ще даде на министрите правомощия да анулират търговската сделка в Северна Ирландия след Брекзит, което предвещава нова конфронтация с Брюксел, съобщава „Файненшъл таймс“. Вестникът цитира..

публикувано на 22.04.22 в 09:03
Парламентът на Северна Ирландия

С голям интерес се очакват резултатите от изборите в Северна Ирландия

В полунощ българско време приключи гласуването за парламент на Северна Ирландия и в местните избори в Англия, Уелс и Шотландия.  Окончателните резултати в Северна Ирландия не се очакват по-рано от събота сутринта, но интересът към изборите за парламент в..

публикувано на 06.05.22 в 04:47
Вицепрезидентът на

"Шин Фейн" спечели историческа победа в парламентарните избори в Северна Ирландия

Партията "Шин Фейн" спечели историческа победа в изборите за парламент в Северна Ирландия. За първи път в историята на провинцията националистическа партия е представена с най-много места в Стормонт – северноирландския парламент. Потвърдиха се..

публикувано на 07.05.22 в 21:47
Парламентът на Северна Ирландия

Мишел О'Нийл: Започва нова ера в Северна Ирландия

Партията "Шин Фейн" спечели историческа победа в парламентарните избори в Северна Ирландия, ставайки първата националистическа партия с най-много представители в Стормонт в Белфаст. Ето и някои от първите реакции. Британският министър за Северна..

публикувано на 08.05.22 в 01:40
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кап. Атанас Илиев

Ескорт на гвардейци изпрати в последния му път капитан Атанас Илев

Ескорт на гвардейци във военноморска униформа изпрати в последния му път капитан далечно плаване Атанас Илев. Той е и последният възпитаник на Военното на Н.В. училище, кавалер на ордена "За храбост" и почетен председател на Съюза на завършилите..

публикувано на 23.07.24 в 21:20

Полицаи под прикритие по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби

Специални операции с полицаи под прикритие се провеждат по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби по тях. 57 случая на инциденти с откраднати ценни предмети от летовници се разследват до момента, 11 нарушители са арестувани, съобщиха от полицията...

публикувано на 23.07.24 в 20:50
Детето, оцеляло при инцидента в Стара планина, е проявило изключителна смелост и е действало напълно адекватно. Това коментираха военнослужещите от 24-та авиобаза Крумово, които участваха с хеликоптер в спасителната акция.

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало с изключителна смелост

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало изключително адекватно и смело, заявиха днес военнослужещите от екипа на 24-та авиобаза Крумово, участвали с хеликоптер в спасителната акция.  При инцидента в централна Стара..

публикувано на 23.07.24 в 20:27
Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис, съобщава Ройтерс.  Бомбардировките в района продължават втори ден и вече принудиха десетки хиляди палестинци да търсят убежище на други места. Местните власти твърдят, че от началото на новата..

публикувано на 23.07.24 в 20:05
Георги Пеев

Българинът с две трансплантации Георги Пеев с четири златни медала на Европейските игри в Лисабон

Единственият българин с два трансплантирани органа Георги Пеев спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон. Пеев е първи на 100 метра бруст, 100 метра кроул, 50 метра бруст и 50 метра..

публикувано на 23.07.24 в 19:56
Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.

Докато Киев пречи на транзита на руски нефт, Будапеща ще блокира европарите за доставчиците на оръжие

Унгария ще блокира изплащането на европейски средства за страните-доставчици на оръжие за Украйна, докато украинските власти продължават да пречат на транзита през своя територия на нефт от руската компания "Лукойл". Предупреждението дойде в прав..

публикувано на 23.07.24 в 19:51

Хотелиери и ресторантьори в стачна готовност заради ръста на цените на тока

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността..

публикувано на 23.07.24 в 19:30