Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият парламент ратифицира договор за военно сътрудничество със САЩ

Протест на гръцките комунисти срещу военното споразумение със САЩ, 12 май 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият парламент ратифицира договора за военно сътрудничество със САЩ в атмосфера на протестни демонстрации и остри критики от опозицията.

С гласовете на консерваторите от управляващата "Нова демокрация" и социалистите парламентът прие договора за военно сътрудничество с Вашингтон.

Най-голямата опозиционна партия СИРИЗА и още три малки партии гласуваха против споразумението. Лидерите им обвиниха премиера Кириакос Мицотакис и цялото правителство, че са приели безусловно всички изисквания на американската страна.

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас заяви, че правителството предоставя пристанище Александруполис на безсрочно ползване от американските военни. Ципрас обвини дори в предателство кабинета, като каза, че Гърция изпраща оръжие на Украйна под натиск от САЩ и в същото време американската страна въоръжава с военни самолети Турция, за да лети незаконно над гръцките острови.

По време на дебатите в парламента се проведоха протестни демонстрации в Атина и Солун срещу договора за военно сътрудничество със САЩ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръст на домашното насилие в Испания

Властите в Испания отчитат ръст на домашното насилие. При подобни инциденти от началото на лятото са убити 15 жени и три деца. Лятото е рисков период за жертвите на домашно насилие заради прекарването на по-дълго време заедно на партньорите през ваканциите, отбелязват специалистите. Другият период с много подобни случаи е по Коледа. Общо..

публикувано на 22.08.24 в 09:57
Стоян Мавродиев

Бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев е обявен за национално издирване

Бившият директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев е обявен за национално издирване, научи "Хоризонт" от източници от прокуратурата.  Той е един от тримата обвиняеми по аферата с необезпечения кредит от 150 милиона лева, който през 2019 година банката отпуска на фирма, свързана с Румен Гайтански - Вълка.  Самият бизнесмен е в..

публикувано на 22.08.24 в 09:55

Активите на частните пенсионни фондове нарастват, вече са 24,5 млрд. лева

Активите на частните пенсионни фондове достигнаха 24,5 милиарда лева – това сочат данните на Комисията за финансов надзор за първото полугодие на 2024. Те нарастват с над 16 на сто в сравнение със същия период на миналата година. Общо осигурените в четирите вида пенсионни фондове са малко над 5 милиона души, като се увеличават с около 70 000 души..

публикувано на 22.08.24 в 09:54

Адвокат за ЛГБТ пропагандата в училище: Депутатите се борят с несъществуващи чудовища

Депутатите заявиха на своите избиратели, че за една конкретна специфична група няма право да се говори в училищата. Дълбок проблем в обществото се отразява в законотворчеството ни. Това коментира пред БНР адвокат Силвия Петкова за промените в Закона за предучилищното и училищно образование, касаещи нетрадиционната сексуална ориентация...

публикувано на 22.08.24 в 09:11
Доналт Тръмп говори на митинга в Ашбъро, Северна Каролина.

Тръмп: Ако "другарката Камала" стане президент, САЩ ще загубят милиони работни места

Кандидатът на републиканците Доналд Тръмп проведе първото си предизборно събитие на открито след опита за покушение срещу него.  След инцидента в Пенсилвания от "Сикрет сървис" препоръчаха на Тръмп да участва в събития само на закрито и на места, които могат по-лесно да бъдат контролирани. Той обаче изнесе реч пред свои поддръжници в щата Северна..

публикувано на 22.08.24 в 09:07
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Украинска атака с дрон забави полети във Волгоград

Руското министерство на отбраната съобщи, че са свалени общо 28 дрона над различни региони на страната. Едно от нападенията предизвика пожар и блокира летището във Волгоград, където временно прекрати полетите. Украинските военни съобщиха, че са унищожени 96 руски дрона за денонощието, както и за руски атаки в Херсонска, Одеска и Николаевска област...

публикувано на 22.08.24 в 09:03

МОН подготвя отговори на питането на ЕК за закона за ЛГБТ

Само двама от близо 6400-те зрелостници полагат матура по български език, за да повишат оценката си за влизане във висше учебно заведение. Това каза служебният зам.- министър на образованието Емилия Лазарова. Преди 7 ч. в министерството беше създадена комбинацията за поправителната матура по предмета. "Няма различия във времетраенето, във..

публикувано на 22.08.24 в 09:01