Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозиционни партии разкритикуваха антикризисните мерки на кабинета

| обновено на 18.05.22 в 18:51
Снимка: БГНЕС

Все още се работи по създаване на механизъм за контрол на една от най-коментираните мерки, обявени по-рано днес от управляващите - отстъпките при зареждане на гориво, уточни Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната":

"Механизмът продължава да се изчиства. Това е нещо, което ще се изчиства в следващите дни. Лимитът ще бъде 50 литра на зареждане, а не на месец".

На Коалиционния съвет снощи е било договорено отстъпката за зареждане на горива да важи за най-евтините горива - за обикновения бензин и дизел. Все още обаче няма окончателно решение за лимита при зареждане, отбеляза и Мартин Димитров от "Демократична България":

"На всяко зареждане - 50 литра лимит, това е идеята, която вчера се обсъждаше с уговорката, че тук ще има доизясняване, защото например обсъждахме, че ще бъде евентуално необходимо да бъде показван талона на автомобила, за да няма злоупотреби", коментира Димитров.

От "Демократична България" имат резерви към нулевата ставка за хляба. Мартин Димитров предупреди:

"Ако не се проведат необходимите срещи с браншовите организации, които да поемат конкретни ангажименти, разликата има опасност да остане в търговците. Хората няма да са доволни от такова развитие и затова този ангажимент остава в правителството".

От БСП посочиха като свой успех увеличаването на 22 млрд. на социалните разходи. Борислав Гуцанов:
"За едно сравнение - с 56% са вдигнати пенсиите от началото на нашето управление. Да, не е достатъчно, но това е огромна стъпка напред".
Според социалистите средствата за изплащането на повишените и преизчислени пенсии. ще дойде от свръхпечалбите в енергийния сектор и на държавните, и на частните производители и търговци. В името на единството те дори отстъпиха от предложението си за увеличаване на минималната работна заплата от 710 на 760 лева.
"Най-вероятно засега ще се отстъпи, но има още време, докато се стигне до разглеждане на бюджета, защото в крайна сметка трябва да се внимава кое е възможно и кое не е възможно".
На този фон от "Има такъв народ" остават скептични. Според Любомир Каримански НОИ и социалното министерство не са представили разчети откъде ще дойдат средствата. Липсва ясна схема и как ръстът на акциза върху тютюневите изделия ще се отрази на фиска:
"Не мога да кажа, че не съм съгласен с някои от мерките точно, но имам резерви към някои от тях. Да, имам резерви".
Според ГЕРБ пакетът антикризисни мерки са втора стъпка към финансова криза в страната и имат за цел да решат кризата в управлението, а не кризата с инфлацията. Депутатът от ГЕРБ и бивш вицепремиер Томислав Дончев прогнозира три пъти по-висока инфлация от средната в Европа до края на годината за страната:

"Това са мерки в подкрепа на инфлацията – ние ще похарчим още повече пари и хората ще станат още по-бедни. Оттук нататък единственото, което следва, е една бясна надпревара между увеличаване на плащанията, в това число и социалните, и цените. И ако инфлацията до момента е два пъти по-висока от средноевропейската, аз съм убеден, че до края на годината ще е три пъти по-висока от средноевропейската".

От ДПС също излязоха с остра критика срещу предложените мерки. Зам.-председателят на парламентарната група Йордан Цонев:

"Нашето отношение е по-скоро отрицателно. Закъснели мерки без фокус, без ясна програма какво целим. Ако целим запазването на селското стопанство и на определени отрасли, ние трябва да ги подкрепим на всяка цена".

ДПС е подготвило пакет от мерки за подкрепа на родното селско производство, които ще предложи, когато се отвори бюджетната процедура.

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов предложените от управляващите мерки са недостатъчни и няма да решат натрупаните проблеми. Той настоя отново настоя за възстановяване на отношенията с "Газпром" като дългосрочно решение за овладяване на цените:

"Просто да се възстановят отношенията с "Газпром" и да не търсим решения, които първо че са палеативни и няма да решат проблема и второ, ще бъдат по-скъпи".

"Всичко това накрая ще бъде платено от нас - защо? Защото Кирил Петков и Асен Василев са решили, че ще се борят с Владимир Путин".

Костадинов се обяви за намаляване на ДДС върху всички хранителни стоки и попита:

"Каква е разликата, примерно между хляба и месото, да кажем? Защо за месото, примерно цената ще остане 20%, а за хляба ще бъде, примерно да кажем, намалена?"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Желязков

Желязков свиква извънредно заседание на НС за доклада по сделката "Булгаргаз" - "Боташ"

Председателят на НС Росен Желязков съобщи, че свиква извънредно заседание на НС от 14 ч днес.  Първа точка в дневния ред е обсъждане и приемане на доклада на Временната комисия, разследваща споразумението, сключено между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ". От БСП поискаха почивка и заседанието беше прекъснато за 20 минути.

публикувано на 19.04.24 в 11:08

Проверки на великденски стоки и фойерверки в Кипър

В Кипър започват две кампании за безопасност преди великденските празници. Проверки в търговската мрежа за стоки, свързани с Великден, стартира Службата за защита на потребителите към търговското министерство. Полицията засилва контрола върху вноса и продажбата на фойерверки и други пиротехнически изделия, които в Кипър масово се използват в нощта..

публикувано на 19.04.24 в 11:07
Атанас Запрянов

Единодушно парламентът вдигна заплатите на военнослужещите

С единодушие от 195 гласа "за" депутатите приеха да увеличат заплатите на военнослужещите, одобрявайки на първо четене промените в Закона за въоръжените сили. С измененията се въвежда нова система, според която заплатите растат от началото на 2025 г. със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност. Със законопроекта..

публикувано на 19.04.24 в 11:02

Фестивалът на детското театрално творчество започва във Велико Търново

Над 300 млади артисти от цяла България се събират във Велико Търново за 18-то издание на фестивала на детско-юношеското театрално творчество "Малкият принц". От днес до неделя те ще се изявят на сцената на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов". Спектаклите са с вход свободен. 18 спектакъла на детски и юношески театрални школи и..

публикувано на 19.04.24 в 10:16

Борисов: Дали ще работим с ПП-ДБ след изборите зависи от тяхното поведение

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента възможността след изборите да работят заедно с ПП-ДБ.  Той подчерта, че това зависи изцяло от тяхното поведение.  Борислав не коментира казуса с предложението Даниел Митов да заеме поста на служебен външен министър. След срещата на Димитър Главчев и Радев: Няма новини, няма и..

публикувано на 19.04.24 в 10:15
Димитър Главчев

След срещата на Димитър Главчев и Радев: Няма новини, няма и указ

Остават предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за рокади в Министерство на външните работи и в това на земеделието, но все още не е известно дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета. Това стана ясно след срещата на президента Румен Радев със служебния премиер Димитър Главчев на..

публикувано на 19.04.24 в 10:04

Д-р Николай Христов: 93% морбилна ваксинация на българските деца е топ резултат

93% за морбилна ваксинация е върхово постижение , заяви пред БНР д-р Николай Христов, който е общопрактикуващ лекар от Варна.  "За морбили имаме 1 единствен докладван случай, което на фона на вълната от морбили в цяла Европа, особено в Румъния, е просто чудо. Това реално показва резултата от къртовския, упорит и съвестния труд на българския..

публикувано на 19.04.24 в 09:53