Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четворната коалиция обсъди антиинфлационните мерки, ИТН и ДБ на различни позиции

| обновено на 18.05.22 в 00:25
В МС тази вечер се проведе Коалиционен съвет. На снимката: Владислав Панев, Мартин Димитров.
Снимка: БГНЕС

Близо 4 часа продължи Коалиционният съвет на четирите управляващи формации. На него бяха обсъдени предложенията за мерки срещу растящата инфлация. От свои източници от управляващата коалиция БНР научи, че на брифинг в 10:00 часа в сряда в Министерския съвет ще бъде оповестено за какво е постигнато съгласие. 

По време на съвета протестиращи, водени от отец Дионисий, блокираха за няколко минути автомобилното движение около сградата на правителството. Чуха се викове "Оставка"  и призиви за "съд и затвор". 

Със заявки, че и тази вечер не се очаква окончателно решение по пакета антиинфлационни мерки, на влизане пред медиите говориха представители на две от политическите сили във властта - "Има такъв народ" и "Демократична България".

От казаното обаче стана ясно, че искрите в управляващата коалиция не са потушени.

От ИТН отново повториха твърдението на лидера си Слави Трифонов, че в кабинета има вицепремиер, който е бил началник на кабинет в правителството на ГЕРБ. Те са възмутени и че от "Продължаваме промяната" не са обсъдили с тях анонсираните в началото на седмицата 14 мерки за 2 млрд. лева:

"За съжаление, нито са били обсъждани с нас, нито сме ги разисквали, което според нас е неморално", каза Станислав Балабанов.

На срещата "Има такъв народ" влязоха със свои предложения за  11 антикризисни мерки. Сред тях - намаляване на ДДС за газ, ток, парно и вода на 5 процента за средно потребеното през миналата година количество, 5 процента ДДС за родните производители на плодове и зеленчуци, както и за книги, и нулева ставка на ДДС за производството на хляб и хлебни изделия.

Любомир Каримански подчерта, че най-много държат на въвеждане на необлагаем минимум от 500 лева, като не приемат ръст на пенсиите от 21 процента при минимална пенсия от 450 лева:

"От нашите предложения мисля, че необлагаемият минимум е съществено важно. За пенсиите съм категорично против да се сплесква прагът между минималната и средната пенсия. Как си представяте хора, които искат да се осигуряват, за да получават средна пенсия от 480 лева, и минималната да стане 450. Къде да е принципът на солидарност, той се губи", коментира Каримански.

От "Демократична България" обаче определиха като проинфлационна мярката от 500 лева необлагаем минимум и посочиха, че размерът е дискусионен.

Против са диференцираните ставки на стоки, които не са на регулирани цени, като хляба и книгите например, тъй като според тях няма да са ефективни. 

Владислав Панев за приоритетите на "Демократична България":

"За нас е важно е да има намаление на ДДС върху регулираните цени, каквито са парното и газа, защото това автоматично означава по-ниски цени за крайните потребители. Важно е мерките да бъдат насочени правилно, тоест от компенсации да не се възползват хора или бизнеси, които нямат нужда ат тях".

От "Демократична България" настояват и за намаляване на лихвата за забавени плащания, увеличаване на прага за регистрация по ДДС на 100 хил. лв. и 9 % ДДС за парното, газа и електроенергията.

Тепърва обсъдените тази вечер мерки ще бъдат дискутирани в отделните формации.

По-рано днес зам.-председателят на БСП Георги Свиленски заяви, че от 1 юли пенсиите  ще бъдат индексирани с 21%:

"Всичко е въпрос на сметките, които ще представи днес финансовият министър. Радваме се, че голямата част от тези скъпоструващи мерки наистина намират подкрепа, намират и финансово обезпечение в рамките на тези два милиарда лева", каза Свиленски.

Същевременно националната статистика отчете годишна инфлация от над 14% и месечна от близо 3 на сто. Най-голямо е увеличението при хранителните продукти, дрехите, обувките и транспорта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54