Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Транспортният бранш на протест: Цените са безобразно високи, всички го виждат и усещат

Протест на превозвачите на границата при "Капитан Андреево".
Снимка: Дора Атанасова

Блокади на градски кръстовища и важни пътища, спирания и промени в разписанията на обществения транспорт - това включваше днешния национален протест на фирми и работници от транспортния бранш.

Призивите са правителството да вземе мерки предвид високите цени на горивата и планираното разширяване на толсистемата. 

Демонстрации имаше в десетки градове и около граничните пунктове "Кулата" и "Капитан Андреево".

На протест на превозвачите на границата при Капитан Андреево.

На места недоволството на частни фирми доведе до спиране на линиите за обществен превоз. Другаде протестите доведоха до пътни блокади като тази на пътя София - Варна при пътен възел "Абланица".

Транспортни фирми от Ловеч организираха автошествие от индустриалната зона на града до пътен възел "Абланица", като блокираха за по 15 минути движението по пътя София – Варна.

Автошествието на протестиращите с тежки камиони затрудни движението по основните ловешки улици и булеварди:

"Цените са безобразно високи, всички го виждат и усещат- миналата година съм заредила един камион, за 2000 лева съм напълнила резервоара, а тази година го пълня за 3500-3600, което е безобразно високо", каза участничка в протеста.

Ловешките превозвачи също са против разширяването на обхвата на толсистемата, но не само заради по-високите такси, които ще плащат, а и заради лошото състояние на пътищата:

"Всички караме по тях, то се вижда за какво става въпрос много добре";

"Протестите трябва да продължат дотогава, докогато, макар и малко, управляващите и хората, вземащи решения, не обърнат внимание на тези, които са потърпевши от ситуацията. Много неща бяха обещани, така като гледам, нищо не е изпълнено".

Във Варна шествието на протестиращите превозвачи беше подкрепено от международните шофьори и работещите в градския транспорт. 

В днешния ден на национален протест на превозвачите шествие премина и по централните улици на Плевен, където не бяха обслужвани автобусните линии за областта.

Две обиколки на града направиха част от автобусите, като близо 30 тази вечер са паркирани в района на автогарата. Превозвачите заявиха:

"Казвам се Галя Георгиева, занимаваме се с автобусен транспорт в България и в чужбина. (Исканията са за) намаления на толтаксите за автобуси, второстепенните пътища в чужбина никъде не се заплащат, искаме да бъдем чути, управляващите да прогледнат, защото народът им изкарва техните заплати“

"Няма политика в нашия протест, просто искаме нормални цени, трябва за народа малко да се мисли";

"Исканията са ни изцяло икономически, няма нито едно политическо искане, ние не искаме да сваляме правителство, искаме единствено икономически мерки, за да може да оцелеем".

Около 50 са протестиращите с камиони, те не са получили разрешение да влязат в града и правят обиколки по околовръстния път на Плевен.

В столицата международните и автобусни превозвачи се събраха на мирен протест при двореца Врана, след което направиха пешеходно и автошествие през столицата.

Превозвачите смятат, че са провели конструктивен диалог в Министерския съвет, въпреки това те настояват за реално разрешаване на проблемите им.

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи заяви:

"Протестите ще продължат до тогава, докато ние имаме един пакет от икономически мерки, който на практика удовлетворява както нашите искания, така държавата, така и съответно гражданите".

Шофьорите недоволстват от:

"По-скъпите горива, невероятно лошите пътища, невероятно тежките български граници"; "Проходът "Витиня" е страшен, 4 часа се минава, окопи направо".

Пред Министерския съвет превозвачите участваха в митинг, а след това поеха на пешеходно шествия до Министерството на транспорта, където скандираха "Оставка":

"Нашите автобуси бяха спряни, хората да не могат да влязат в центъра на протеста, на нашите камиони продължават да бъдат записвани техните номера!“

Заедно с превозвачите в София протестираха още таксиметровите шофьори и работещи в градския транспорт.

Това доведе до временни блокади на ключови кръстовища в столицата, промени в разписанията и маршрутите на обществените линии.

Работещите в тях са притеснени от липсата на увеличение в бюджетите, предвид повишените цени на тока и природния газ, което затруднява изплащането на заплати и застрашава работните места:

"И защото всяко намаляване на пробега, на което и да е от общинските дружества, ще доведе до загуба на работни места, но не само -  ще доведе и до влошаване услуга за гражданите".

"В случай, че не ни се обърне внимание, в случай, че продължаваме да бъдем неглижирани, ще се наложи да пристъпим към много по-радикални действия и спиране на целия градски транспорт в цяла София", казаха на синдикалните лидери в столичния градски транспорт Иван Кирилов и Екатерина Йорданова.

Йорданова също така е общински съветник и функционер на партия ГЕРБ.

От своя страна таксиметровите шофьори настояват за отпадане на ДДС върху горивата, както и за мораториум върху цените им за 1 година. 

"Тия цени, на които возим в момента, са калкулирани на база 2,10-2,20 лв. цена на метана, при положение, че  3,50 е цената на метана, как да работим"; "Може би едни  25% колегите се преориентираха, след като не може да си поддържаме колите адекватно и да остава приличен доход и за нас, за да живеем добре"; "Все пак всеки търси някакъв вариант, поддържаме семейства, поддържаме жилища, някакъв стандарт на живот нормален да водим", казаха протестиращи таксиметрови водачи пред микрофона на БНР.

Те са недоволни и от факта, че държавата не успява да спре услугите за нерегламентиран превоз.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с близки но отвлечени български моряци

Премиерът Главчев се срещна с близки на отвлечените моряци

Премиерът и външен министър Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader.  "Хамас" ще решава за освобождаването на Galaxy Leader и двамата българи Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:40

До 20 км/ч се ограничава скоростта на тротинетките в Сливен

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинският съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите.  Местният парламент вдигна и глобите за нарушаване на шума от 50 лева на 450 лева за физически лица...

публикувано на 25.04.24 в 14:34
Даниел Панов

От 2,40 до над 4 лева за столово хранене на учениците във Велико Търново

Във великотърновските училища има дискриминация към децата за евтиното столово хранене. Това заяви на днешната сесия на Великотърновския общински съвет училищният директор и общински съветник от "Възраждане" Ангел Янчев.  Кметът Даниел Панов отрече това и посочи, че училищата не може да бъдат задължени с кого да сключват договори за..

публикувано на 25.04.24 в 14:06

Валери Жаблянов: Избирателите в момента са в състояние на преосмисляне

Лявото и дясното политическо пространство са социологически термини, а на изборите се явяват гражданите и ние не разглеждаме по този начин избирателя . Той трябва да избере в настоящия момент онази политическа сила, която  е в състояние да промени българското държавно управление. Това коментира представителят на "Левицата" Валери..

публикувано на 25.04.24 в 14:05

Атанас Величков не изключва възможността С. Македония да изпадне в изолация след парламентарните избори

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май .  Разликата между двамата е 176 446 хиляди гласа в полза на Гордана Силяновска, в процентно съотношение за нея  са гласували 40,20, а за Пендаровски 20..

публикувано на 25.04.24 в 13:58

Специалисти от САЩ са огледали авиобазата до Граф Игнатиево

Специалисти от САЩ вече са огледали ремонта на авиобазата до Граф Игнатиево, научи БНР. За визитата съобщи преди седмица служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  За момента няма официална информация за резултатите от посещението. Но по думите на министър Запрянов отпреди седмица експертите е трябвало да сертифицират съоръженията,..

публикувано на 25.04.24 в 13:46
Христо Казанджиев

Христо Казанджиев: Отложената либерализация лишава енергетиката да бъде в пазарни условия

Държавата прави предложения, които са неприемливи, най-вече за работещите в "Мини Марица - изток". Тези предложения не са градивни на този етап в развитие на енергетиката в България.  Това заяви в интервю пред БНР Христо Казанджиев, експерт в енергетиката. "Протестите са организирани в момента, в който се стремим да отложим за..

публикувано на 25.04.24 в 13:43