Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерата на „Любовта на Дон Перлимплин“ е на 22 и 23 май

Снимка: Теодора Тодорова-НАТФИЗ
„Любовта на Дон Перлимплин“ по Федерико Гарсия Лорка е спектакъл, чиято премиера ще се състои на 22 и 23 май 2022 г., 19.00 ч., Куклен театър НАТФИЗ, ул. „Стефан Караджа“ 20.

"Това е едно заглавие, което много вълнува и второ в режисьорското решение, което ние направихме, ние разказваме тази прекрасна драматургия в три различни варианта", каза за БНР професор Константин Каракостов.

Постановката и адаптация е на проф. Боньо Лунгов, който заяви за предаването "Закуска на тревата":

"Тези деца за мен са постигнали много в това представление".


По думите му представлението е много трудно.  

"Твърдя, че е създаден един спектакъл, който ще има дълъг живот".

Пиесата „Любовта на Дон Перлимплин“ е написана в далечната 1933 г. от бележития испански писател Федерико Гарсия Лорка. Силата на тази драматургия е в това, че е актуална и в наши дни.

Екипът, реализирал това произведение с кукли, дава сериозна заявка за богатите възможности на кукления театър. Спектакълът впечатлява с прекрасната музика, куклите, сценографията и интересната хореография. Поезия и хумор се преплитат в оригиналното решение на постановъчния екип, спектакълът да бъде представен от три различни гледни точки. Младите актьори, от трети курс „Актьорство за куклен театър“, впечатляват със своите умения при водене на куклите и изграждане на любопитни образи с тях.  

Интервютата с професор Константин Каракостов и с проф. Боньо Лунгов можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Андреа Бочели с нов албум и юбилейно турне

През 2024 г. знаменитият италиански тенор Андреа Бочели празнува 30-годишен творчески път с нов албум – Duets, и юбилейно турне, в което предстои концерт в София на 14-и септември на стадион “Васил Левски“. Андреа Бочели е роден в Тоскана - родината на Пучини и Маскани. По време на детството си в малко селце близо до Пиза, той получава пълна..

публикувано на 03.09.24 в 18:53

"Триумф" с Мария Бакалова е българското предложение за "Оскар"

Филмът "Триумф" с участието на Мария Бакалова е българското предложение за награда "Оскар". Решението е взето единодушно от петимата членове на комисията за избор на национална номинация, съобщават от Националния филмов център.  Филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е копродукция между България и Гърция. Мария Бакалова е и продуцент на..

публикувано на 03.09.24 в 13:24

11 художници участват в пленера "Хартията – Същност и намеса" в Добрич

През тази седмица в Художествената галерия в Добрич се провежда пленер под надслов "Хартията – Същност и намеса". Участие в творческата инициатива вземат 11 художници от Добрич и страната, чиято задача е да сътворят художествено произведение от сферата на визуалното изкуство от хартия, без ограничение за начина и подхода към материала.  В..

публикувано на 02.09.24 в 15:30

Японската скулпторка Нобуко Уеда открива изложба в София

Тази вечер в галерията "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи се открива изложбата "Хванати в спирала" на японската скулпторка Нобуко Уеда.  Изложбата е част от "София Хартиен арт фест" 2024. Фестивалът съвпада и с 35-ите дни на японската култура в България.  "Тази година посвещаваме на 3 големи годишнини,..

публикувано на 02.09.24 в 12:48
Злата Чочиева

Злата Чочиева: Сцената е един от най-важните учители за музиканта

Струва ми се, че пианистката Злата Чочиева няма все още български фен клуб – името ѝ не е познато по нашите ширини, затова бих започнала с акценти от нейната биография:  Родена е в Москва, но има осетински корени – името Злата дори звучи много по нашенски и тя твърди, че често я питат има ли нещо балканско в кръвта ѝ.  Сяда на пианото на 4,..

публикувано на 30.08.24 в 18:51
nadezhda_zaharieva

Обичаната поетеса Надежда Захариева

Случи се така, че с Надежда Захариева разменихме книги в една прекрасна лятна литературна вечер. Не бях чела " Душа на длан" и великолепните й стихове стоплиха душата ми. Реших да стопля душите и на слушателите с тази стихосбирка, в която присъства сякаш самия живот на жените. Толкова истинско поетично слово. Надежда Захариева е родена на..

публикувано на 01.09.24 в 05:05
Дани Белчева

Дани Белчева: Желанието да си искрен те отклонява от клишето

"Влече ме джазовата естетика с тази импровизационна част , с която всички музиканти, джазмени неизменно изразяват себе си. И винаги се получава диалог, слушаш като че ли другите повече от себе си. Исках да опозная себе си през този завой, през това пресичане." Това каза в интервю пред БНР Дани Белчева, която със своя квартет ще изнесе концерт..

публикувано на 30.08.24 в 11:05