Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" от Г-н Балев: Манекен пред портата - блага дума и железни врати

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Всички говорят за телевизионното шоу “Ергенът”, дори го обсъждали в Съветския съюз за електрически медии - ССЕМ.

Аз не съм го гледал това шоу “Ергенът”, защото ми казаха, че било пошло и с някаква изстинала романтика.

Но и аз се снимах в подобно шоу - “Манекенът”. Аз стоях пред парламента като манекен пред портата, а отвътре осем депутатки искаха да разкрият портите си и да дойдат при мен. Всъщност тя беше само една депутатка, но красива и умна като за осем!

Това се случи на 23 февруари тази година. Имаше протест срещу зеления сертификат.

Пред вратите на Народното събрание шумяха възбудени граждани. Аз бях там, но не бях възбуден, а просто правех впечатление с атрактивната си външност.

Народът искаше да нахлуе в Народното събрание, а отвътре една красива депутатка-манекенка искаше да отвори вратите и да се събере с мен - Манекенът.

Аз съм сигурен, че тя нямаше хулигански подбуди и не искаше протестиращите да нахлуят в Храма на законодателната власт.

Тя просто искаше да бъдем двамата сами на този свят и душите ни да затрептят като малки птичета колибри, и нищо друго да няма значение.

То беше екстатична ситуация.

Красивата интелигентна депутатка-манекенка искаше да отвори вратите, а злосърдечните бодигардове от Националната служба за охрана не ѝ позволяваха да отвори, защото се опасяваха от нахлуване на протестиращите.

Депутатката крещеше екзалтирано:

ПУСНЕТИ МА ДА ОТВОРЯ. МЕНЕ НЕ МА Е СТРАХ ОТ НАРОДА. НИ МА БУТАЙТИ, НИ МА ПИПАЙТИ!

Обаче гаднярът бодигард възразяваше:

Не ви бутам госпожо, Вие ме блъскате. Нямам никакво желание да Ви пипам.

Пак казвам - депутатката нямаше хулигански подбуди. Нямаше намерение да пуска подивяла тълпа в парламента, искаше само ние двама да влезем с нея в Храма.

Обаче какво ти разбират от любов и манекенски чувства някакви елементарни, груби, недоизсечени бодигардове.

След тая случка взели тайно решение да сложат железни врати на Народното събрание. Обаче възникна недоволство и решиха да демонтират железните врати.

Според мен решението за демонтажа не беше правилно.

Ако има железни врати, те ще се отварят само с блага дума, а не заради някакъв лекомислен импулс. Да речем - депутатка вижда пред портите манекен и почва да вика - ПУСНЕТИ МА ПРИ МОЯ МАНЕКЕН, ИСКАМ ПРИ МАНЕКЕНА Г-Н БАЛЕВ, ОТВОРЕТЕ, ЩЕ ТРОША.

Спомням си едно музикално-драматургично произведение от 90-те години на миналия век, в него някакъв мъж викаше като моята романтична депутатка:

ОТВОРЕТЕ, ИДА ОТ ПЛАНИНАТА, ПРЕМРЪЗНАЛ СЪМ. ОТВОРЕТЕ, ШЕ ТРОША!

Не трябва да е така, вратите трябва да се отварят само с блага дума или да речем - блага ракия.

Веднъж вардих една булка, докато я крадоха - много хубав обичай, младоженецът ми даде няколко лева и чак тогава отворих вратите, и му позволих да отмъкне булката. Но няма да кажа колко пари взех - не е либерално да си съобщаваме доходите!

***

Има една легенда за падането на град Велико Търново.

Дошли османците да покоряват столицата - ха тъй, ха иначе - трудна работа.

Намерил се обаче предател и отворил портите на османците.

И тука народът внася в легендата антисемитски елемент. Явно не искал народът да набеди българин за негодник и предател на крепостта, ами измислил, че ужким човек от еврейската общност отворил портите.

Паднала крепостта, отишъл предателят при пашата да си иска полагаемата блага сума.

А пашата казал - я му платете каквото се полага на предателите!

И на предателя за награда му отрязали главата, а на мястото, където бил гробът му, народът струпал грамада от камъни.

На базата на тая легенда Иван Вазов написал едно политически некоректно стихотворение със заглавие “Жидов гроб”.

В това произведение има доста макабрена живопис, а по днешните мерки си е цял филм на ужасите.

Вазов описва как трупът на екзекутирания се изправил и тръгнал да броди по усоите. След него се търкулнала и отрязаната глава и обикаляла като кървава гноясала медена питка.

Внезапно и тя като жива

замига, затресе се в страх,

търкулна се, нейде отива,

издигайки облак от прах.

И така нататък. То са там сума ти куплети, от които на всеки чувствителен читател могат да му се изправят косите.

***

На мен пък ми се изправят косите при мисълта, че някоя депутатка може да отвори портите на Народното събрание - без хулигански подбуди, ами заради романтични нагласи към някой манекен. Обаче покрай романтичните чувства, представете си как нахлуват хиляди, маса народ. Дано предотвратят такива романтични инциденти НСО и без железните врати.

О, аз съм твоя манекен пред портата,

но ние пак сме с тебе разделени;

вълнувам се, пулсира ми аортата -

ах, как желая ти да си до мени! 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29