Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорът между Гърция и Британския музей за фризовете на Партенона се задълбочава

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спорът за статуите и фризовете от Партенона, които са в Бритинския музей и Гърция иска да ѝ бъдат върнати, се задълбочи още повече след като Атина отхвърли твърденията на музея, че повечето от тях са били просто извадени от развалините около древния паметник.

Заместник-директорът на Британския музей доктор Джонатан Уилямс заяви на годишната среща на ЮНЕСКО, че голяма част от фризовете и статуите са били „спасени“ от развалините около Партенона и не всички от тях са били изрязани от сградата, като се твърди.

Това става, след като британците се съгласиха да преговарят по стария спор за връщането на древните статуи в родината им. Думите на Уилямс разгневиха гръцките културни дейци, които се позозават на свидетели от миналото, че скулптурите и фризовете са били механично изрязани със специални триони за мрамор от храма от 5 век преди новата ера и то с пълното знание и одобрение на тогавашния британски посланик в Отоманската импария лорд Елгин.

Това става видно и от кореспонденцията на шотландския лорд с италианския художник Джовани Батиста Лусиери, на който е било поверено набавянето на античните предмети през 1801 година.

При последното си посещение във Великобритания през ноевмри гръцкият премиер Кириакос Мицотакис повдигна остро въпроса за така наречените „мрамори на Елгин“ пред британския премиер Борис Джонсън. Британският музей, който е закупил антиките от лорд Елгин през 1816 година, притежава 15 големи метопи или мраморни плочи с релефни изображения и 17 мраморни статуи, както и 75 метра от оригиналния 160-метров фриз в Партенона.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бойко Борисов

Бойко Борисов поиска спешни промени в избирателната система

За джентълменско споразумение за следизборно сътрудничество настоя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща със симпатизанти на партията в София.  "Ако искаме да повишим избирателната активност, партиите трябва ясно да кажат с кого биха могли да работят", категоричен беше той: "Уважавам партия "Възраждане", но нашите евроатлантически партньори няма да..

публикувано на 10.09.24 в 19:16
Камала Харис и Доналд Тръмп

Доналд Тръмп и Камала Харис пред първия си телевизионен дебат преди изборите през ноември

Доналд Тръмп и вицепрезидентът Камала Харис ще се изправят един срещу друг в първия си, и засега единствен планиран телевизионен дебат, преди предстоящите президентски избори през ноември. Очаква се той да започне в 3 часа през нощта българско време.   Дебатът, който ще се проведе по телевизия "ABC Нюз", е считан за изключително важен, както от щабовете..

публикувано на 10.09.24 в 19:04
Севинч Солакова

Спорове в ЦИК около регистрацията на БСП

Разгорещени спорове прекъснаха заседанието на ЦИК. Причината е подаденото от представляващия БСП Атанас Зафиров заявление, с което той иска да бъде оттеглено подаденото вчера заявление от пълномощници на Корнелия Нинова за самостоятелно явяване на партията на изборите. Стана ясно, че Зафиров е поискал от ЦИК да му бъдат върнати всички документи към това..

публикувано на 10.09.24 в 19:03

Функционира ли на практика сухопътният Шенген, след като Германия обяви планове за по-строг контрол по сухопътните си граници?

В момента Шенген на практика не действа. Това обясни Весела Владкова - редактор, автор и водещ на "Събота 150"- седмично обзорно предаване по програма "Хоризонт" на БНР.   "Говорим за сухопътните граници" , поясни тя. В Германия се обсъжда реформа на миграционната политика Заподозреният за нападението в Солинген е трябвало да бъде..

публикувано на 10.09.24 в 18:47
Снимката е илюстративна

Украйна осъществи най-голямата досега атака с дронове срещу руската столица

Украйна осъществи най-голямата си досега атака с дронове срещу руската столица през изминалата нощ. Съобщава се за една загинала жена и един ранен.  Тази нощ украинската противовъздушна отбрана е свалила 38 от изстреляните общо 46 дрона от руските сили по украинска територия. Свалени са били и две руски ракети.  Ранени са най-малко трима души. В Украйна..

публикувано на 10.09.24 в 18:47
Делян Пеевски

ВАС остави без разглеждане жалбите на ДПС-Пеевски

Върховният административен съд остави без разглеждане двете жалби на фракцията около Делян Пеевски срещу отказа Централната избирателна комисия да заличи политическа партия "Движение за права и свободи“, допусната до участие в частичните местни избори на 20 октомври. Върховните магистрати приемат, че съдът не е редовно сезиран с оспорване на..

публикувано на 10.09.24 в 18:28
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия ще продължи да укрепва военноморския си флот

Русия ще продължи да укрепва военноморския си флот, включително неговата стратегическа ядрена част.  Това заяви руският президент Владимир Путин, който даде старт на мащабното морско учение "Океан 2024", в което участва и Китай, съобщава Ройтерс.  Путин обвини Съединените щати, че провокират надпревара във въоръжаването и подчерта, че планират..

публикувано на 10.09.24 в 18:19