Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хуан Карлос I се е срещнал в Мадрид със сина си Фелипе VI

Хуан Карлос I
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият испански крал Хуан Карлос I се е срещал със сина си Фелипе VI в Кралския дворец в Мадрид вчера, съобщават испанските медии. От Двореца изрично уточняват, че посещението е частно и затова не са допуснали журналисти да заснемат срещата. Веднага след нея Хуан Карлос I е излетял с частен самолет за Абу Даби, където живее през последните две години, след като избяга от испанското правосъдие.

На срещата със сина си Хуан Карлос I е обсъдил "семейни въпроси", съобщават водещите издания в страната. След това се е видял и с други членове на семейството, но не и с престолонаследничката - принцеса Леонор, която учи във Великобритания. Не е имал среща и със съпругата си - кралица София, която е с Ковид-19 след завръщането си от Маями. По изрично желание на крал Фелипе VI баща му не е останал да преспи в двореца, в който е прекарал 57 години от живота си, а се е върнал в Обединените арабски емирства, въпреки че се очаква да посети отново Испания на 10 юни за Световното първенство по ветроходство. 

Това е първото посещение на бившия крал в Испания от 2020 година насам, по време на което беше отседнал в къщата на приятел в провинцията. Попитан дали ще даде обяснения на испанците за разследванията, които се водеха срещу него за пране на пари, корупция и укриване на данъци, Хуан Карлос I отговори: "Обяснения? Обяснения за какво?". Отговорът му предизвика недоволство сред членовете на коалиционното правителство, част от които заявиха, че бившият крал е "загубил възможността да поиска прошка от испанците". От опозиционната консервативна "Народна партия" пък считат, че кабинетът се опитва да го "дискредитира".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Крал Хуан Карлос Първи в Мадрид, 31 май 2017 г.

Бившият испански крал Хуан Карлос остава да живее в Абу Даби

Бившият испански крал Хуан Карлос Първи ще остане да живее в Абу Даби, където пребивава от лятото на 2020 година. Това е съобщил лично той в писмо до настоящия крал Фелипе Шести, в което уточнява, че ще посещава „често“ Испания, за да се вижда със..

публикувано на 08.03.22 в 09:46
Крал Хуан Карлос Първи в Мадрид, 31 май 2017 г.

Съд в Лондон постанови, че бившият испански крал Хуан Карлос може да бъде съден

Върховният съд на Лондон постанови, че бившият испански крал Хуан Карлос I няма правен имунитет в Обединеното кралство след абдикацията си и следователно може да бъде съден за тормоз по делото, заведено срещу него от Корина Ларсен. Според съда бившият..

публикувано на 25.03.22 в 07:20
Кралят на Испания Фелипе VI изказва съболезнования на Н. В. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян (вляво), президент на ОАЕ и владетел на Абу Даби, по повод смъртта на Н. В. Шейх Халифа бин Зайед Ал Нахаян, в Абу Даби, ОАЕ, 15 май 2022 г.

Крал Фелипе VI ще се срещне с баща си Хуан Карлос I на испанска земя

Испанският крал Фелипе VI се е съгласил да се срещне с баща си Хуан Карлос I, когато абдикиралият монарх посети Испания. От кралския двор съобщиха за медиите, че двамата не са се видели лично по време на посещението на Фелипе VI в Абу Даби...

публикувано на 16.05.22 в 13:46
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области..

публикувано на 26.04.24 в 18:07

"Хамас" отхвърли призива на 18 държави да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се..

публикувано на 26.04.24 в 17:53
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина срещу коклюш е краткотрайна

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина не е лоша, с по-малки странични действия , но е краткотрайна - за 4-5 години.  Това..

публикувано на 26.04.24 в 17:51

Допълнителни 20 млн. лв. за МВР опусна служебният кабинет

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на вътрешното министерство за тази година.  Средствата в размер на 20 милиона лева са за текущи ремонти на сгради в системата на МВР. Парите са извън одобрените по-рано 200 милиона лева за..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Ще изкупуват кюстендилските череши

Череши с размер до 24 мм в диаметър ще се изкупуват в предстоящата след месец кампания. Това беше обявено на среща с производители, преработватели и изкупвачи, организирана от Община Кюстендил.  Такова е изискването на преработвателните..

публикувано на 26.04.24 в 17:35
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър",..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избирателните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около..

публикувано на 26.04.24 в 17:05