Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Марина Козарски: Глаголицата може да бъде разказана като приказка

"Начинът, по който е конструирана, е научен, философски и теологичен модел"

Марина Козарски
Снимка: Ива Антонова

Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца посреща днешния празник с изложба, посветена на глаголицата. Идеята на изложбата е да покаже облика и смисъла на буквите от азбуката, създадена от св. Кирил Славянобългарски. Експозицията е дело на графичния дизайнер Марина Козарски.

За всяка буква има отделно платно. Подредени в цялост, паната представят пътя на всяка от тях от общото им начало, т.нар. фигура - модел.

В центъра на изложбата има екран, който показва мултимедийно как е конструирана глаголицата. От двете му страни с глаголически букви е изписан химнът "Върви народе възродени".

"Вкъщи аз говоря за глаголицата като за приказка, защото тя е това", казва Марина Козарски, която е убедена, че глаголицата може да бъде разказана като приказка.

Глаголицата вече е неизменна част от нейния личен и семеен свят, като е посветила в това и децата си.

"Вкъщи разказвам за буквите като герои - как изглеждат, какво означават, как могат да се употребят в словото. Че словото е най-важното, което притежаваме. Всяко дете си има собствена буква. За мен оттук нататък 24 май вече ще бъде различен", споделя Козарски.

"Начинът, по който е конструирана самата глаголица, е един научен, философски и теологичен модел. Всяка буква има съдържание, всяка буква има символ и е изключително интересна", разказва графичният дизайнер.

В работата по изложбата водещи за Козарски са били научните разработки на Васил Йончев, който е посветил 20 години за разгадаването на модела на буквите от глаголицата.

"По-мащабно изследване на българските древни азбуки няма."

Първоначално Марина Козарски замисляла да изрисува всяка от буквите на глаголицата с орнаменти, за да бъде красива.

"Но хората нямаше да знаят какво гледат. Колкото повече четях и се интересувах, стигнах до извода, че е най-добре да визуализираме как, защо и по какъв начин е направена всяка буква, как стои във въпросната фигура – модел, как се казва, какъв звук представлява и каква символика носи. Затова се спряхме на графични изображения, които носят повече научна стойност, образователна стойност."

Повече за глаголицата и изложбата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Инициативата

Мечтата да бъдеш щастлив човек

Президентската инициатива „Подкрепи една мечта“ помага на младежи, отгледани в социални институции да си намерят работа след като завършат училище или да продължат обучението си в университет или професионален колеж. Всяка година Администрацията на президента организира и дарителска кампания, а през есента се отпуска еднократна стипендия..

публикувано на 06.07.22 в 11:55

Ако жълтите павета можеха да говорят...

Учените се питат дали това е пътят към Атлантида, дали пък наистина не е пътят на Дороти, признават колко е странна и необичайна гледката и заключават – въпреки че са под водите на Хаваи, се чувстват като археолози на Везувий.   Най-вероятно идеалните 90-градусови пукнатини, които изключително много приличат на павета, са се образували от..

публикувано на 03.07.22 в 16:58
Павел и Албена Благев

Павел и Албена Благев - да покориш Килиманджаро на 65

"Приключенията започнаха преди повече от 30 години. Бяхме много млади, с деца и решихме да си потърсим щастието. Животът и тогава не беше труден, но решихме, че имаме сили и искаме да видим какво друго можем да постигнем в света. Пътят ни отведе към САЩ и там успяхме да се реализираме в професията си и да отгледаме децата си, родени в..

публикувано на 30.06.22 в 11:28
Петър Стоянович

Проф. Петър Стоянович: Най-интересната част от историята е в личния разказ

"Най-интересната част от историята е в малкия разказ, в личния разказ, в тази моментна фотография на епохата, написана с думи, която дава на читателя и на изследователя изключителен контекст, от който той разбира много повече. Разбира начина на живот, степента на цивилизованост, проникването на европейското и на културата в другия край на континента"...

публикувано на 29.06.22 в 18:10
Михаела Пъдева - художник

Михаела Пъдева: За художника всичко е възможно

Гост в рубриката "Горещи сърца" е художникът Михаела Пъдева. Фамилията е наследила от пра-дядо й, който от чирак в ковачница става занаятчия и дори депутат във Великото народно събрание. "Този, който е дал това име - Пъдева, с което не е лесно сам да свикнеш, защото е малко майтапско, е следния: Един пра-дядо, който бил мъничък сирак,..

публикувано на 26.06.22 в 06:35

На училище за русалки

"Тя е подводен модел, активист и има различни каузи. Има много красиви видеа как плува в океани с китове и акули. Гмурка се до потопени кораби. Може би това ми е останало най-ярко като образ в главата. Първия път, в който установих, че човешко същество може да се преобрази в русалка, са точно тези видеа. Това си остава и моя мечта – в някакъв..

публикувано на 24.06.22 в 15:39

В пограничните странджански села срещите с мигранти са ежедневие

Със затопляне на времето се засилва и миграционният натиск по българо-турската граница . В страната ни влизат нелегално групи от по 20-30 млади мъже от Афганистан, Ирак, Мароко, Тунис, Алжир и Сирия. Жителите на пограничните села се срещат с пришълците ежедневно, дават им храна, вода и дрехи. Странджанското село Богданово е на 5..

публикувано на 23.06.22 в 11:39