Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съд в Москва потвърди 9-годишната присъда на Алексей Навални

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съд в Москва потвърди 9-годишната присъда на опозиционния лидер Алексей Навални по обвинения в злоупотреби с дарения за политическите му организации, съобщава Франс прес.

Адвокатите на подсъдимия определиха присъдата като политически мотивирана, а самият Навални използва съдебното заседание за остри критики срещу президента Владимир Путин заради войната в Украйна.

"Това е глупава война, изградена от лъжи. Един луд е впил ноктите си в Украйна," каза Навални, прекъсван многократно от съдията.

Също днес, друг Московски съд разпореди ареста на двама блогъри - Майкъл Наки и Вероника Белоцерковская, за дискредитиране на руската армия и офанзивата ѝ в Украйна. Двамата имат стотици хиляди последователи на каналите си в YouTube и Instagram. Нареждането на руския съд няма как да ги засегне, тъй като и Наки, и Белоцерковская живеят в чужбина, уточнява Ройтерс


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арестувани фенове преди вечното дерби в София

Полицията предотврати сблъсък между фенове на Левски и ЦСКА в центъра на София. Това е станало по време на шествието на агитката на Левски. Няма пострадали. Двама са задържаните до момента.  Това е станало на входовете на националния стадион. Единият се е опитал да внесе димка, а другият е задържан за притежание на наркотици...

публикувано на 19.10.24 в 15:53

Недостиг на работна ръка във Велико Търново

Бизнесът във Велико Търново изпитва сериозен недостиг на кадри. Проблемът се задълбочава за преработвателната промишленост и една от причините е ниската безработица.  115 са свободните работни места в община Велико Търново и всяка четвърта позиция се осигурява от преработващата промишленост. Няма кадри с техническо образование, коментира Даниела..

публикувано на 19.10.24 в 15:51

120 години от основаването на читалището в с. Пчелище

Великотърновското село Пчелище чества в деня на Свети Иван Рилски 120 години от основаването на своето читалище „Просвета“. Още от създаването ѝ върху сградата на културната институция е поставен надписът "Съединението прави силата".  120 години читалището в Пчелище е средище на просветата и културата и нито за ден в него не е спирал да кипи..

публикувано на 19.10.24 в 15:31

Биреният сектор в Европа осигурява над 2 млн. работни места

Над 2 млн. работни места осигурява биреният сектор в Европа, става ясно от данните, огласени от "Пивовари в Европа", чието седалище е в Брюксел. Освен това, всяко работно място в сектора генерира още 17 в икономиката. Пивоварите отчитат, че производството на бира се повишава, но все още е под предпандемичното равнище през 2019-та година. Пак..

публикувано на 19.10.24 в 15:24

Иранският върховен лидер: "Хамас" ще надживее убития си лидер

Дрон е бил изстрелян по къща на израелския премиер Бенямин Нетаняху в северната част на страната. Иранският върховен лидер Аятолах Али Хаменей обяви, че групировката "Хамас" ще надживее убития си лидер Яхия Синуар.  Нетаняху не се е намирал в имота му в град Кесария, съобщи негов говорител. При инцидента няма ранени. По-рано израелските..

публикувано на 19.10.24 в 14:56
Снимката е илюстративна

Русия превзе още едно село в Украйна

Русия съобщи, че е превзела село Зоряне в Източна Украйна, което позволява на войските ѝ да се приближат до индустриалния център Курахово, предаде Франс прес. Курахово се намира западно от град Донецк, който вече е под руски контрол.  Русия концентрира настъплението си към Курахово, като войските на Москва са пред портите му, само на няколко километра..

публикувано на 19.10.24 в 14:27

Дейвид Лами изрази загриженост от подкрепата на Китай за Русия във войната срещу Украйна

Британският външен министър Дейвид Лами, който е на посещение в Пекин, изрази загриженост от подкрепата на Китай за Русия във войната ѝ срещу Украйна като призова китайския си колега Ван И да попречи на китайските фирми да правят доставки за руската армия.  Дейвид Лами направи коментарите при първото посещение на министър от кабинета в Китай, откакто..

публикувано на 19.10.24 в 14:01