Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Василев поиска ЕС да изясни приемането на разплащания за газови доставки

Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев поиска Европейската комисия да изясни дали приемането на разплащания за газови доставки се дължи на това, че различните държави са третирани различно от страна на „Газпром“ или на нарушаване на санкциите от страна на компании в някои страни-членки.

Руската компания прекъсна доставките за България, Полша и Финландия, които отказаха да плащат за синьото гориво в рубли, но продължи да обслужва клиентите си в други европейски страни, които си отвориха сметки в рубли в "Газпромбанк".

Българският вицепремиер участва в Съвет "Икономически и финансови въпроси" в Брюксел.

Всички държави-членки се съгласиха, че приетите до момента санкции срещу Русия трябва да се прилагат по един и същ начин. Вицепремиерът изрази резерви по отношение на предложеното разпределение на финансовия ресурс по страни-членки в плана на Комисията REPowerEU, който бе представен от нея. Според него то би трябвало да отразява степента на зависимост от доставките на енергийни суровини от Русия, а не да се основава на ефекта от Covid-19.

Василев  призова за реална борба с инфлацията на европейско ниво, с фокус върху енергоизточници и храни, както и активни действия от страна Европейската централна банка.

Той също така подкрепи предложението на Комисията за отлагане с още една година на общата клауза за дерогация от строгите бюджетни правила, предвидена в Пакта за стабилност и растеж.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Православен храм „Свети Николай Чудотворец”

Децата за Христовата любов

На Великден влизаме в църквата "Св. Николай Чудотворец" в столичния квартал "Връбница", която в Светлата седмица след Възкресение Христово ще навърши 100 години. В нейните традиции е неделното училище, което събира за вероучение деца от квартала, винаги след неделната служба. Богословът Цветелина Гергинова води  вероучението, а..

публикувано на 06.05.24 в 09:28

Тържествена смяна на почетния караул пред президентството

На празника на армията в 12 часа пред Администрацията на президента ще се състои тържествена смяна на почетния гвардейски караул. На ритуала ще присъстват и ученически гвардейски отряди. Младежите от отрядите ще бъдат посрещнати след това от държавния глава Румен Радев. В Гербовата зала ще бъдат връчени клетвените обещания от капитаните на..

публикувано на 06.05.24 в 09:06

Приключва предизборната кампания за парламентарния и президентския вот в РСМ

В Република Северна Македония днес завършва предизборната кампания за парламентарните избори и втория кръг на президентския вот на 8 май. И от двете коалиции на албански политически партии в Северна Македония обявиха, че на втория тур на президентските избори няма да призоват за конкретна подкрепа за един от двамата кандидати за президент,..

публикувано на 06.05.24 в 08:52

Курбан за здраве в Луковит за Гергьовден

На Гергьовден отбелязва своя празник град Луковит . От 9.00 ч. в църквата "Свети Георги Победоносец" ще бъде отслужена света литургия, а след това на централния площад "Трети март" ще започне музикална програма.  По традиция на жителите и гостите на града ще бъде раздаден курбан за здраве и благоденствие.

публикувано на 06.05.24 в 08:44
Гложенски манастир

Гложенският манастир отбелязва своя празник

Гложенският манастир "Св. Георги Победоносец" отбелязва  своя празник, а на посетителите ще бъде раздаден курбан за здраве. В празничния ден в църквата на манастира ще бъде отслужена света литургия, поясни йеромонах Нектарий: "Голям благодат е да имаш храмов празник, който е свързан с този светец и ще се осланяме на неговата любов и..

публикувано на 06.05.24 в 08:36

За 6 май военни смениха трибагреника в местността "Усойката" край Смолян

Огромен трибагреник е спуснат за 6 май от Орлова скала в местността "Усойката" край Смолян. Това е традиция, която изпълняват за празника на армията военнослужещите от 101-ви Алпийски полк. Спуснатият национален флаг е с размери 20 на 10 метра. Всяка година военните алпийци го заменят с нов преди Гергьовден. По повод празника..

публикувано на 06.05.24 в 08:11

Руски атаки с дронове в североизточната Сумска област на Украйна

Украйна съобщи за масирани руски атаки с дронове през нощта в Сумска област. След силна експлозия в региона са започнали проблеми с електричеството, предаде агенция УНИАН.  Командването на Военно-въздушните сили е предупредило за заплахата малко преди полунощ, след което е отчетено движение на дронове "Шахед" през Сумска област и взрив в..

публикувано на 06.05.24 в 07:59