Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с още три финала на СК по спортна гимнастика във Варна

България ще има представител в още три финала на Световната купа по спортна гимнастика, която се провежда в Двореца на културата и спорта във Варна.

В много силна конкуренция в борбата за отличията в събота и неделя ще влязат Йордан Александров, Теодор Трифонов и Валентина Георгиева.

В квалификацията на успоредка Александров изигра стабилно съчетанието си, като допусна грешка при приземяването, което му отреди оценка от 13.650 точки и е пето място в класирането. Другият ни представител на този уред Теодор Трифонов завърши 23-ти с 12.900 точки.

"Като цяло съм доволен, защото и на четирите уреда, на които играх имах нови съчетания с някои нови елемента. Днес допуснах някои грешки, доволен съм, че на успоредката успя да вляза в топ 8, имах една доста груба грешка на отскока, висилката също не беше много чисто изиграване, там ми е малко по-различно съчетанието, добавил съм нови упражнения, там имах възможност по-висока оценка да изкарам, но съм доволен, че изиграх новото съчетание и се надявам след един-два месеца преди европейското първенство да съм по-стабилен и крайната оценка да е по-висока. За финала съм по-спокоен, целта беше на тези два уреда, ако мога да направя финал. Сега ще се опитам да направя максимално най-чисто съчетание, с най-малко грешки и да оправя отскока, който днес беше най-проблемен. Самите резултати показват на какво ниво са моите съотборници. Валя с два финала, Теодор с два финала, това са големи успехи за нас, за цялата федерация и се надявам утре двамата да представят България по най-добрия начин на двата уреда и в неделя също", каза Йордан Александров след квалификациите.



В пресявките на прескок Теодор Трифонов изпълни заложените упражнения. Оценката му беше намалена заради крачката, която направи при приземяването и с 13.700 точки си осигури осмото място, което му гарантира участие в борбата за медалите. За възпитаникът на школата по спортна гимнастика в Търговище това е втори финал на тази Купа след този на земя от вчера.

Радослав Рачев, който беше втория ни състезател на този уред се представи отлично и с резултат от 13.400 точки се нареди на 14-та позиция.

Във квалификацията на висилка нашите представители бяха Теодор Трифонов и Йордан Александров. Александров се нареди 16-ти с 13.000 точки, а Трифонов е 23-ти с 12.700 точки.


При жените Валентина Георгиева изпълни програмата си максимум. Състезателката на Филип Янев намери място сред финалистките на земя с осма оценка от 12.550 точки. Другата ни участничка Виктория Чакова зае 19-то място с резултат от 11.700 точки

Двете момичетата играха и на греда, но допуснаха груби грешки и оставаха извън първите 20. Чакова е 27-ма с 9.750 точки, а Георгиева е 28-ма с 9.650 точки.

Така равносметката за България до момента е пет финала - три при мъжете и два при жените.

Състезанието утре продължава с финалите на кон с гривни, земя и халки при мъжете и на смесена успоредка и прескок при жените.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пирин загуби от Ботев (Вр)

Пирин загуби в Благоевград от Ботев (Вр)

Отборът на Пирин загуби с 1:2 у дома от Ботев (Враца) в двубой от 31-ия кръг на футболното ни първенство. Двата отбора се намират в последната шестица и се борят за оставане в елита. Още в 8-ата минута домакините поведоха в резултата след грешка на бранителя Меси, който се подхлъзна и позволи на Иван Тасев да порази вратата на Ботев...

публикувано на 26.04.24 в 22:04
Волейболистите на Левски спечелиха титлата

Волейболистите на Левски взеха златните медали

Отборът на Левски спечели 15-та титла в шампионата по волейбол при мъжете. "Сините" победиха след обрат с 3:1 (23:25, 25:19, 25:20, 25:) у домаЦСКА и триумфираха в серията с 3:0 успеха. В първия гейм "червените" поведоха със 7:2, но Левски успя да се върне в двубоя при 7:9. "Сините" дори изравниха при 11:11, но воденият Александър..

публикувано на 26.04.24 в 21:25
Удинезе - Рома

Късен гол донесе победата на Рома над Удинезе

Рома спечели с 2:1 като гост срещу Удинезе в доиграването на мача от 32-ия кръг на италианското футболно първенство, който беше прекъснат в 72-ата минута, когато Еван Ндика колабира на терена. "Вълците" се поздравиха с драматичния успех след гол с глава на Брайън Кристанте в петата минута на допълнителното време. Столичани са с 58 точки на..

публикувано на 26.04.24 в 07:51
Манчестър Сити

Манчестър Сити с нова крачка към титлата в Англия

Футболистите на Манчестър Сити постигнаха категорична победа с 4:0 при гостуването си на Брайтън в отложена среща от 29-ия кръг на английската Висша лига. Тимът от Манчестър доминираше през цялото време на футболния терен и на практика си осигури успеха още до 34-ата минута, когато водеше с 3:0. Голямата звезда на гостите Кевин Де Бройне вкара много..

публикувано на 26.04.24 в 07:46
Белослава Кръстева

Пета победа за Белослава Кръстева на европейското по шахмат

Белослава Кръстева записа петата си победа на европейското индивидуално първенство по шахмат за жени, което продължава на гръцкия остров Родос. В шестия кръг нашето момиче надигра с белите фигури французойката Митра Еязипур и има пет точки в класирането като дели второто място. С половин точка повече начело е Улвия Фаталийева от Азербайджан. Виктория..

публикувано на 26.04.24 в 07:31
Национален отбор по спортна гимнастика за младежи

България с четири финала на ЕП по спортна гимнастика за младежи в Римини

Давид Иванов се класира за четири финала на Европейското първенство по спортна гимнастика за младежи, което се провежда в италианския град Римини. Иванов ще спори за отличията в многобоя, както и на финалите на кон с гривни, халки и успоредка. В многобоя Давид Иванов събра 79.132 точки, което е трети по сила резултат. Брат му Йоан Иванов е на 27-а..

публикувано на 25.04.24 в 21:39

Красота, зрелище и осем гола на стадион "Ивайло" по повод 100 години ФК Етър

Истинско футболно зрелище сътвориха звездните отбори на Етър и България, които се срещнаха по случай 100-годишния юбилей на "болярите". Зрителите на стадион "Ивайло" станаха свидетели на страхотни отигравания от играчи, които напомниха за най-добрите си години по време на състезателните си кариери. Сборният тим на България, чийто капитан беше Христо..

публикувано на 25.04.24 в 20:47