Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев: В Източна Украйна войната е достигнала най-ожесточената фаза досега

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Източна Украйна войната е достигнала най-ожесточената фаза досега, твърдят властите в Киев и признават, че са изгубили ключов град в Донецка област. В момента страната ни се нуждае от тежки оръжия, за да се бори ефективно с Русия, подчерта външният министър Дмитро Кулеба. Събитията от Украйна обобщава международният редактор Лилия Димитрова.

Войната в Източна Украйна е достигнала най-ожесточената фаза, заявиха властите в Киев и признаха, че са изгубили ключов град в Донецка област. Страната се нуждае от тежки оръжия сега, за да се бори ефективно с Русия, подчерта външният министър Дмитро Кулеба. Последните събития обобщава международният редактор Лилия Димитрова.

Подкрепяните от Москва сепаратистки сили са превзели град Лиман в Донецка област, съобщи съветникът на президента Зеленски Олексей Арестович. Лиман е стратегически, защото се намира на пътя за Славянск - основен транспортен и снабдителен възел в Източна Украйна.

Ожесточени сражения се водят и за Северодонецк в източната част на страната. Градът, който е последният под украински контрол в Луганска област, е почти изцяло обграден от руската армия. 60% от сградите в града са разрушени, съобщи областният управител Серхи Гайдай. 

Най-малко 10 души са загинали, а над 30 са ранени при руски удари срещу военна база в централна Украйна, близо до град Днипро.

Президентът Володимир Зеленски обвини Москва, че провежда "очевидна политика на геноцид" в Донбас и действията й могат да го оставят "необитаем":

"Натискът върху Русия буквално означава спасяване на животи. Всеки ден на забавяне, слабост, различни спорове и предложения за умиротворяване на агресораза сметка на жертвата, това ознчава още убити украинци, а това означава още убити украинци. А това са нови заплахи за всички на нашия континент".

Зеленски също така изрази надежда, че конфликтът с Русия може да приключи в близко бъдеще.

"Ако светът е наистина единен и честен по отношение на тази руска агресия срещу нашата суверенна държава, скоростта на прекратяване на тази война ще се измерва със седмици. Седмици, дори не месеци", каза той.

"Колкото по-скоро нашите земи бъдат освободени от окупаторите, толкова по-надеждно ще бъдат защитени хората навсякъде по света. Защитени от агресивните желания на тези, които искат да провеждат колониална политика, както в старите времена", смята Зеленски.

Междувременно Киев и Москва отново си размениха обвинения за забавяне на мирните преговори.

Говорейки пред индонезийски официални лица по-рано през деня, Зеленски посочи, че все още е отворен за разговори с руския президент Владимир Путин. Той заяви, че не гори от желание да разговаря с Путин, но това вероятно ще е необходимо за прекратяване на войната.

А според Кремъл Киев излиза с противоречиви изявления и не казва какво иска.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме по-сложен пожар, който се намира в трудно достъпен терен, като основно гори борова гора. Имаме изпратени..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват гръмотевични бури, дъжд в следобедните часове и градушки. "Продължителна е горещата вълна, утре е..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра – Шумен във времето от 13 до 21 часа,  отново заради високите градуси.  Всъщност за силистренци..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тя снабдява с оръжия, включително ракети и дронове, бунтовниците хуси в..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с...

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци. Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец...

публикувано на 15.07.24 в 20:21