Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесли Пидън: Има възобновено търсене на круизни пътешествия по света

Лесли Пидън
Снимка: личен архив

"Искам да започна с това, че пътуването с круизни кораби очевидно беше засегнато от пандемията с Covid-19 в последните две години. Миналата година обаче можахме да стартираме отново нашия круизен сезон, макар и съкратен, между юни и август и в този период успяхме да обслужим над 14 000 пасажери. Освен това доказахме, че протоколите за безопасност, които сме въвели, за да предпазваме нашите гости и екипажите, както и общностите, които посещаваме, са много стабилни и функционират перфектно. Това ни даде основа за сезона 2022-ра и мога да кажа, че сме свидетели на солидни резултати, при положение, че до момента сме изпълнили 64 процента от плановете ни за годината", каза за БНР Лесли Пидън, изпълнителен директор на международна круизна компания, която навлезе на българския пазар.

Според наблюдатели на постпандемичните тенденции, със затихването на пандемията и смекчаването на мерките се роди нова мода круизни пътувания - на няколко поколения заедно - баби и дядовци, деца и внуци. Готов ли е бизнесът да посрещне нуждите им?

"Чудесен въпрос. Свидетели сме на значително увеличение на едновременното пътуване на няколко поколения семейно или в група. Хората вече много ценят времето, прекарано заедно, след като са били затворени и са преживявали локдауни в последните две години. Посрещаме тези потребности като се уверяваме, че нашите продукти отговарят на нуждите, които вече са имали пасажерите на различни възрасти на борда на нашите кораби, като се започне от студентите и се стигне до индивидуално пътуващите пасажери. Забелязваме нарастване на броя на пътуващите от поколение Y , така наречените милениали и че гостите оценяват предлаганите продукти, защото те са ол инклузив, което включва напитки и екскурзии на кратки разстояния. Кратките ни екскурзии са достатъчно интензивни и много разнообразни и привличат интереса на пасажерите от различни възрасти, когато пътуват заедно", допълни за предаването "Графити по въздуха".
Какво представлява концепцията Круиз на три континента?

"Пътуване до три континента е много популярно сред гостите ни от България. Красотата му е в това, че се осъществява през зимния сезон, така че гостите, които търсят зимното слънце, могат да му се насладят, както и на възможността да видят три континента за седем дни. Което е доста необичайно постижение. По време на това пътуване пасажерите посещават Египет, Израел, Кипър, Гърция и Турция. Красотата на това пътуване е, че се отделя много време на Египет и Израел, което позволява на гостите да посетят пирамидите в Кайро, които са част от нашата кратка екскурзия ол инклузив. Между България и Израел има много тесни контакти и българите много обичат да се разхождат в Йерусалим, Витлеем и Тел Авив".

А какво представлява круизът По стъпките на Свети Павел. Защо хората харесват да посещават библейски места?

"Да, това е един уникален круиз. За него има много ограничени места. Ако гостите се интересуват от този круиз, който обикновено се осъществява в средата на октомври, бих ги окуражил да резервират места предварително, защото бързо се свършват. Това е уникално пътуване, защото проследява стъпките на Свети Павел - пътува се до Турция, Кавала, Истамбул, до остров Патмос - много атрактивен остров. За онези които не го знаят, там има красив манастир и Пещерата на Апокалипсиса. Съществуват вярвания, че пещерата е мястото, където Йоан Богослов е написал Откровението си, известно още като Апокалипсис. На върха на острова има панорамна гледка. Кратките екскурзии, които включваме в този конкретен круиз са до голяма степен съобразени с общата тема - стъпките на Свети Павел. Абсолютно. Нашата компания е известна с това, че вози нашите гости до дестинации, които иначе не биха могли да бъдат посетени с круизни кораби. Нашите кораби са със средни размери, т.е. те са достатъчно малки, за да влизат в пристанища или да навлиза в тези малки острови, където искаме да заведем гостите ни до неразкрити части на Гърция. Например остров Милос, включен в 7-дневния круиз е невероятен - включва посещение на 7 различни видове плажове - от черен вулканичен пясък до червени плажове или така наречения Лунен плаж с катакомби, в който можете да навлезете единствено с кораб и ние предлагаме чудесна екскурзия, която представлява обиколка на целия остров Милос и възможност за плуване сред тези катакомби. Друга новина, която смятам, че е важна за вашите слушатели - тази година за пръв път от 30 април стартираме седемнощни маршрут - Идилична Егея с начално пристанище Солун в неделя. Всяка неделя до средата на октомври. Това ще доближи много гръцките острови до нашите български приятели - само след три часа и четиресет минути, четири часа пътуване с кола от Солун. Много сме въодушевени от тази нова възможност за нашите български гости.

Снимка: личен архив

Един личен въпрос - вие пътувате ли с круизен кораб по време на личната си ваканция?

"Много обичам да пътувам по този начин, както и семейството ми. Всяка година правим едно или две пътешествия с круизен кораб. Последното ми подобно пътуване беше до Аляска. Това също е много красива част от света и ако хората харесват дивата природа, подобно пътешествие е просто задължително. Но честно казано, много обичам да пътувам в Средиземно море и най-вече в егейско, защото там има изумителни гледки когато минаваш край островите, освен това времето винаги е хубаво дори през зимния сезон. Аз лично обичам да пътувам извън пиковия летен сезон и през зимата, защото времето е много хубаво, а и тези дестинации са великолепни и гледките са изумителни, но без тълпите на летния сезон.

Значи спокойно можем да заключим, че секторът круизни пътувания излиза от кризата, предизвикана от пандемията и започва да се възстановява?

"Да, съвсем определено. Вижте, круизният бизнес, като туризма като цяло, беше повлиян негативно от събитията в последните две години, но това не спря развитието на индустрията и тя продължи да инвестира в нови морски съдове и нови технологии и продължи да разширява дестинациите си по света. Освен това сме свидетели на възобновено търсене на круизни пътешествия по света и все повече кораби се връщат в експлоатация".

Повече можете да  чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34