Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гроздан Караджов: Над 80 са опасните пътни участъци в страната

Той обеща ремонт на 3 хиляди километра от републиканската пътна мрежа всяка година през следващите 4 години

Гроздан Караджов
Снимка: БГНЕС

Ремонт на 3 хиляди километра от републиканската пътна мрежа всяка година през следващите 4 години, обеща министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов.

По всички пътища ще има големи ремонти, защото от известно време не е била ремонтирана добре пътната мрежа в страната, посочи регионалният министър по време на конференция за пътна безопасност и призна, че състоянието на пътищата е една от причината за пътните инциденти.

"Оплакванията са просто с хиляди на седмица. Получавахме за дупки, знаете, за Витиня, където камионите почти не можеха да преминават, но в момента всички те се ремонтират, т.е. по-скоро ще има затруднения в движението, защото там, където се ремонтира, ще има въведена временна организация на движението. Моля всички с цел тяхната безопасност да спазват временната организация на движение, да не превишават скоростта", посочи Караджов.

Според регионалния министър над 80 са опасните пътни участъци в страната:

"Над 80 такива пътни участъка, като ние ги следим на годишна база. Такива, които в продължение на три години са останали, са не повече от десет, а още около 25 са такива, които в продължение на две години не е постигнато намаляване на произшествията при тях. Всички останали са с тригодишна давност, така че има много какво да се работи по пътната безопасност. Тази година тези 7 най-опасни места сме ги планирали още от януари и се въвежда т.нар. "постоянна организация на движението". С други думи, ще се направи с много знаци, с много допълнителни указателни табели и с колчета по средата на пътя. Почти невъзможно в най-опасните част е да се прави и изпреварване, което е и основният фактор, освен превишената скорост, която е веднага след него, за жертвите и за ранените".

Караджов съобщи, че 48 деца са загинали по пътищата ни миналата година, което е два пъти повече от предходната.  Сред причините регионалният министър посочи още несъобразената скорост и неправилното изпреварване:

"На пръв поглед това е една лична отговорност на всеки един от нас, но ако спасяването и на един детски живот не може да накара някого да бъде по-отговорен, то никакви мерки няма да помогнат, колкото и драконовски да са те. Истина е, че състоянието на пътищата в страната ни също допринася за инцидентите. Задачата е за четири години да ремонтираме по 3000 км от републиканската пътна мрежа всяка година".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра – Шумен във времето от 13 до 21 часа,  отново заради високите градуси.  Всъщност за силистренци..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тя снабдява с оръжия, включително ракети и дронове, бунтовниците хуси в..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с...

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци. Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец...

публикувано на 15.07.24 в 20:21
Семинар по българистика във Велико Търново

88 българисти от 32 държави от Европа, Азия и Америка се събраха във Велико Търново

88 българисти от 32 държави от Европа, Азия и Америка се събраха във Великотърновския университет, за са се посветят три седмици на езика и културата ни.  В 47-ото издание на форума участват както студенти и докторанти, така и университетски преподаватели, учители, преводачи, има акордеонист, полицай, композитор и държавни служители. Всички са..

публикувано на 15.07.24 в 20:17
Доналд Тръмп

Делото срещу Тръмп за държане на класифицирани документи беше прекратено

Окръжен съд във Флорида прекрати наказателното дело срещу бившия президент на Съединените щати Доналд Тръмп по обвиненията, че неправомерно е запазил секретни държавни документи в документи в личното си имение "Мар-а-Лаго",  след напускане на поста. Тръмп поиска спиране на делото за намерените в имението му секретни документи Американски..

публикувано на 15.07.24 в 20:15