Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън обяви нов пакет оръжейна помощ за Украйна на стойност 700 млн. долара

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в сряда нов пакет оръжейна помощ за Украйна на стойност 700 милиона долара, който ще включва високомобилни артилерийски ракетни системи, които могат да поразяват точно цели на разстояние до 80 км, съобщава Ройтерс.

"Съединените щати ще застанат до нашите украински партньори и ще продължат да предоставят на Украйна оръжия и оборудване, за да се защити“, каза Байдън в специално изявление.

Байдън обяви плана да даде на Украйна прецизни ракетни системи HIMARS, след като получи уверения от Киев, че няма да ги използва за поразяване на цели на територията на Русия. Той наложи подобно условието в опит да се избегне ескалацията на войната в Украйна.

Украйна търси системи за многократно изстрелване на ракети (MLRS) като M270 и M142 HIMARS - и двете произведени от американската компания Lockheed Martin - за осигуряване на повече огнева мощ на по-голям обхват за поразяване на концентрациите на руски войски и оръжейните запаси в руския тил, посочва Ройтерс.

Aртилерийска ракетна система с висока мобилност (HIMARS)

Ракетите с по-голям обсег, които Украйна търсеше, можеха да имат обсег от 480 км  - далеч отвъд снарядите на гаубици. Ракетите, които администрацията на Байдън се съгласи да предостави имат по-малък обхват от ракетите от съветската епоха, за които Украйна в момента изпитва недостиг.

"Украинците ни дадоха уверения, че няма да използват тези системи срещу цели на руска територия“, каза американският държавен секрета Антъни Блинкън по време на среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Освен ракетите, новият оръжеен пакет включва боеприпаси, радари за противопожарни действия, редица радари за въздушно наблюдение, допълнителни противотанкови ракети Javelin, както и противобронни оръжия, казаха официални американски лица, съобщава Ройтерс.

Според Антъни Блинкън военна помощ на САЩ за Украйна от началото на руската инвазия вече възлиза на 4,6 млрд. долара.

Украинските власти искат от съюзници ракетни системи с по-голям обсег с надеждата да обърнат хода на войната, която е в четвъртия си месец.

Заместник-секретарят на Министерството на отбраната на САЩ д-р Колин Кал разкри, че всички артилерийски ракетни системи с висока мобилност (HIMARS) са били "предварително позиционирани" в Европа, преди да бъдат доставени в Украйна.

"Официалната гаранция е, че те (украинците) няма да използват тези системи за насочване към руска територия“, каза Кал, добавяйки, че Вашингтон ще се довери на Киев да не нанася удари по руска територия с помощта на HIMARS, които страната ще получи.

Според него Вашингтон не възнамерява да "разшири" конфликта между Русия и Украйна, а по-скоро да притисне Москва да го деескалира.

От офиса на украинския президент Володимир Зеленски приветстваха 700-те милиона долара нова военна помощ, предоставена от Съединените щати.

"Благодаря, съюзници“, туитира съветникът на Зеленски Андрий Ермак, след като изброи какво ще включва пакетът, заедно с емоджи, показващи ръкостискане между знамето на Украйна и САЩ.



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британското разузнаване: Русия е дала 70 000 жертви за два месеца в Украйна

Руските въоръжени сили са дали 70 000 жертви само за два месеца, средно по 1200 войници на всеки 24 часа, по данни на британското разузнаване, оповестени от Министерството на отбраната.  След откриването на нова фронтова линия в района на Харков, докато поддържа същото темпо с настъпателните си операции по останалата чест от фронтовата линия,..

публикувано на 12.07.24 в 16:51
Андрей Ковачев

Евродепутати от ЕНП с ясен сигнал към Скопие за нуждата от единодушие за разширяване на ЕС

"Принципът на единодушие в политиката на разширяване е заложен в Договора за ЕС и в преговорните рамки на всички предишни и настоящи разширявания. Без ясната подкрепа на Гърция, България и всички държави-членки, разширяването е невъзможно". Това се казва в обща позиция на евродепутатите от ЕНП Андрей Ковачев и Манолис Кефалоянис по повод..

публикувано на 12.07.24 в 16:44

"Напоителни системи" разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България

Държавното дружество "Напоителни системи" разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България. С него ще се поддържа дигитализирана база данни за размера на площите за поливане и водоизточника, чрез който се осигуряват водните маси. Регистърът създава възможност за бърз и лесен достъп до справка за всяка услуга, извършвана от..

публикувано на 12.07.24 в 16:38

НСОРБ иска година отсрочка за прилагането на новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата „битови отпадъци, който трябва да се прилага от 1 януари следващата година. Това съобщи председателят на общинския съвет в Ловеч Стефан Тихолов и поясни, че проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на..

публикувано на 12.07.24 в 16:30

ЕК: Платформата Х (бившият "Туитър") е в нарушение

Платформата Х (бившият "Туитър") е в нарушение на Законодателния акт за цифровите услуги в области, свързани с тъмни модели, прозрачност на рекламата и достъп до данни за изследователите. Европейската комисия е информирала за това днес Х в своето предварително становище. Решението за несъответствие може да задейства период на засилен надзор...

публикувано на 12.07.24 в 16:17

"Скитане из рая на Земята" с Мария Тарашманова

Пътеводител, но и дневник на пътешественика . Това е "България. Скитане из рая на Земята" на Мария Тарашманова.  Книгата представлява едновременно   пътеводител  и  личен дневник на пътешественика , защото на всяка страница е оставено място читателят да запише свой собствен спомен от посетеното място и да залепи своя снимка,..

публикувано на 12.07.24 в 16:14

Парламентът прие Правилника за организацията и дейността си

Парламентът окончателно прие Правилника за организацията и дейността си.  Депутатите отхвърлиха предложенията да бъдат тествани за употреба на наркотици и алкохол. Искането на  "Възраждане" беше в Правилника за организацията и дейността на НС да бъде записано, че народните представители трябва да се подлагат два пъти годишно на изследване за наркотични..

публикувано на 12.07.24 в 16:04