Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още не е отстранена аварията, която спря гейзера в Сапарева баня

Гейзерът е емблемата - неповторимата атракция на курорта Сапарева баня. Последната седмица не пулсира поради сериозна авария.
Снимка: Кирил Фалин, БНР

Цяла седмица се работи по отстраняване на аварията - спукана тръба, свързана с емблемата на Сапарева баня – гейзерът, чийто воден стълб до 20 метра пулсира на интервали от около 20 секунди. Аварията се оказва много по-сериозна и ще се търси помощ от Областната управа в Кюстендил и от Министерството на околната среда и водите, каза кметът на Общината Калин Гелев.

Авариралата тръба е полагана преди 60 години, тя е на дълбочина близо 500 метра. Аварията е или заради корозията, или от сеизмична активност в района, установена преди десетина дни, обясни кметът Калин Гелев:

"Как да я сменим тази тръба, която е на 450 метра надолу в земните недра, когато хем блика много вода, хем водата е 103 градуса…Трябват си специалисти, трябва държавата все пак да види какво може да се направи. Говорихме още в петък с госпожа Димитрова, областната управителка, да търсим среща с министъра на околната среда и водите господин Сандов. Да изпрати екипи, хидрогеолози, тези, които са специалистите в тази област, те все пак да кажат".

Сега водният стълб на гейзера не може да достигне точно до височината на тръбата, която излиза над повърхността, хотелите обаче имат минерална вода:

"Хотелите имат (вода), благодарение на помпата, която сме монтирали да смуче водата, да облекчава налягането, но самият гейзер колкото повече се качва, толкова повече увеличава налягането долу, на нивото на земната повърхност и повече тече, повече блика", обясни още кметът Гелев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жертва и няколко ранени при руски удар по Краматорск

Един цивилен бе убит, а няколко - ранени при руски удар по украинския град Краматорск в Донецка област. Това съобщи в Telegram областният управител Вадим Филашкин. "Тази сутрин руснаците удариха обект от критичната инфраструктура в града с ракета", добави Филашкин, цитиран от БТА.   По думите му съоръжението е сериозно пострадало...

публикувано на 10.08.24 в 11:26

СФСМВР: С избора на служебен вътрешен министър трябва да се осигури спокойствие и устойчивост

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) публикува позиция, в която посочват, че с избора на служебен министър на вътрешните работи трябва да се осигури нужното спокойствие и устойчивост, за да има условия за работа и резултати. "Надяваме се определената за кандидат за служебен министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева да се..

публикувано на 10.08.24 в 11:10
Илияна Йотова

Йотова не очаква спад на политическото напрежение след избора на Грънчарова - Кожарева

Вицепрезидентът Илияна Йотова не очаква да спадне политическото напрежение след избора на Горица Грънчарова-Кожарева за служебен премиер.  "Още повече - заявките за политическа употреба на служебните кабинети не са спирали и сигналите в това отношение до този момент също не са спирали. Надявам се новото предложение за министър-председател на..

публикувано на 10.08.24 в 10:59
Концертите на Тейлър Суифт във Виена бяха отменени заради опасност от нападение

Седмицата: Предотвратиха "кървава баня" във Виена, размирици в Англия и нов глава на "Хамас"

"Русия доведе войната в нашата земя и следва сама да усети какво е сторила."  "В 5 ч. и 30 мин. сутринта на 6 август подразделения на украинските въоръжени сили на брой до хиляда души преминаха в настъпление, за да овладеят част от територията на Суджинския район в Курска област. Напредването на противника в направлението..

публикувано на 10.08.24 в 10:35

Чепеларе – домакин на Международно литературно четене "Жени в планината" за втори път

За втора поредна година Чепеларе е домакин на Международно литературно четене "Жени в планината". Събитието се организира от фондация "Елизабет Костова".  Тази вечер на площад "Олимпийски" в четенето ще участват писателки от България, Сърбия, Великобритания, Испания, Полша, Белгия и Украйна. Те ще прочетат откъси от свои творби, като посетителите..

публикувано на 10.08.24 в 10:15

За денонощие: Потушени са 135 пожара, има пострадал

Общо 135 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, има пострадал човек, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Преки материални щети има при 27 пожара, от които шест - в жилищни сгради, един - в промишлени сгради, три - в спомагателни, временни или паянтови постройки, шест - в транспортни..

публикувано на 10.08.24 в 10:09

След протестите: Започват частични ремонти на водопроводната мрежа в Хаджидимитрово

След протестите с пътни блокади на хората от свищовското село Хаджидимитрово, заради безводието, водоснабдителното дружество започва частични ремонти на водопроводната мрежа. На общоселско събрание от водния оператор посочиха, че  с общинското ръководство на Свищов е обсъден вариант да се търси алтернативен водоизточник, защото..

публикувано на 10.08.24 в 09:53