Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рискът от съдечен удар при мъжете в България е 8 пъти по-голям, отколкото при мъжете във Франция

Снимка: Pixabay

Българското кардиологично дружество бе домакин на специализирана дискусия, посветена на превенцията на сърдечно-съдовите заболявания. Специален гост на събитието беше д-р Стефан Ахенбах - председател на Европейското дружество по кардиология. Това е най-голямата професионална лекарска общност, обединяваща над 100 хиляди специалисти от над 57 страни от Европа, Азия и Африка.

"Българският мъж има 8 пъти по-голям шанс да получи сърдечен удар спрямо мъжете, живеещи във Франция. И за много други сърдечно-съдови заболявания статистиката е сходна. Тези заболявания представляват сериозен проблем на общоевропейско ниво, но тук, в България населението е сред най-засегнатите на континента. В Европейския съюз всяка година умират 1,7 милиона души от сърдечно-съдови заболявания.  
Много хора и обществото като цяло смятат, че сърдечно-съдовите заболявания засягат хората в напреднала възраст. Но сърдечно-съдовите заболявания представляват също така опасност за по-младите хора - тези в активна възраст. Защото числата сочат, че при 20 % от смъртните случаи на хора под 65 години в ЕС са причинени именно от сърдечно-съдови проблеми.
60 милиона души в общността страдат от сърдечно-съдови заболявания и всяка година се откриват подобни проблеми при 13 милиона. И това е огромно предизвикателство.
Има още един проблем, който заслужава нашето внимание. Повечето, но не всички от сърдечните заболявания са предотвратими. Личните вредни навици са тези, които подлежат на промяна - пушенето, високото кръвно налягане или диабетните състояния - това са все рискови фактори, които могат да се поставят под контрол. Има и лични рискови фактори, като фамилната обремененост, за които пациентите не знаят.
Но има и още една група на рискови фактори. Това са обществени рискови фактори, които са извън контрола на отделната личност, но които влияят за разпространението на сърдечно-съдовите заболявания. Такъв обществен рисков фактор, например, е липсата на политики за ограничаване на тютюнопушенето. Същото важи и за замърсяването на въздуха.  Други подобни примери са ограничения достъп до качествена храна и липсата на стимули за физическа активност на населението.
Точно тези рискови фактори, които ни засягат като общества трябва да бъдат във фокуса на нашите усилия, за да ограничим разпространението на сърдечно-съдовите заболявания", каза д-р Стефан Ахенбах.
За преждевременната смъртност от сърдечни заболявания говори на събитието и проф. д-р Асен Гудев - председател на Българското кардиологично дружество.

"Преждевременната смъртност, тази преди 65 годишна възраст - там губим хора с висока производителност, не само смъртта, но и инвалидизацията на тези хора довеждат до намаляване на работната сила". 
Беше очертана нуждата от национален план за превенция на сърдечно-съдовите заболявания. Той предстои да бъде изработен и трябва да включва в себе си основните насоки от току-що изготвеният общо-европейски план.
"Така наречената обсерватория - среда, насърчаваща дигитализацията, но не само електронно здравно досие, а използването на изкуствен интелект, данъчната политика, етикетиране на храните, продукти, които да имат коректно етикетиране".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"По ръба" с Калина Андролова: Когато невъoбразимото стане неизбежно

Френският президент Макрон взриви и без това взривените отношения между ЕС и Русия, като гръмко обяви, че не е изключено да се стигне и до изпращане на военен контингент в Украйна. Много от съюзниците в НАТО се дистанцираха от тази идея, а някои френски медии написаха за „гаф на Макрон“, който е провокирал „гнева на съюзниците“. В отговор..

публикувано на 02.03.24 в 13:40

Коментар на Петър Волгин: Да вярваме ли на управляващите?

В началото на седмицата Еманюел Макрон не изключи възможността за изпращането на войки от държави-членки на НАТО в Украйна и така на практика допусна започването на глобална война. А следващото изказване на френския президент беше не по-малко смущаващо от първото. „Всяка моя дума е претеглена, внимателно, обмислена и премерена“, каза Макрон...

публикувано на 02.03.24 в 12:35
Молдова - мирна и неутрална страна, гласят част от надписите на плакатите

Дионис Ченуша: Рисковете за преливане на войната в Молдова са свързани със ситуацията на фронта в Украйна

Две години след като Русия нахлу в Украйна, опасността конфликтът да излезе извън пределите ѝ отново тревожи света. И този път, особено силно и отново, съседната на Украйна Молдова. През седмицата властите в Приднестровието - автономен, отцепил се проруски регион между Молдова и Украйна, непризнат и самообявил се за Приднестровска молдовска..

публикувано на 02.03.24 в 10:24

Националната програма за редките болести е безнадеждно остаряла

Между 6 и 7 000 са редките заболявания, описани до момента. Откакто разполагаме с новите генетични анализи, годишно се описват около 250 нови генетични болести . Това каза в интервю за БНР проф. Даниела Авджиева-Тзавелла,  ръководител на Клиниката за лечение на деца с генетични заболявания към Специализираната болница за активно лечение по..

публикувано на 29.02.24 в 09:31

Ново гражданско движение ще се бори срещу Зелената сделка и разрастването на конфликта в Украйна

Кузман Илиев представи  ново гражданско движение, което носи името "България може".  "Гражданите има нужда се събудят и да натиснат българските политици - да им припомнят, че трябва да са отговорни към съдбините на страната, защото моментът е исторически", посочи той пред БНР.  " Това е ход, продиктуван от спешната нужда да защитим..

публикувано на 28.02.24 в 18:05

УНСС показва релефна карта на Санстефанска България за 3 март

По повод Националния празник 3 март Университетът за национално и световно стопанство ще представи една от малкото добре запазени релефни карти на България от 1928 г., представяща границите на Санстефанска България. Тя е второ, новопоправено издание на първата релефна карта на Княжество България от 1900 г., на която са отбелязани освен..

публикувано на 28.02.24 в 10:13
Ивайло Андреев

Ивайло Андреев: Най-съвършено гримираните жени са в Лондон

След броени дни ще влезем в март, месецът на жените, в който се появявя импулсът и желание да бъдем свежи и красиви . Стремежът към красота е нещо напълно човешко и датира от хиляди години. Независимо колко трудно са живели хората, те непрекъснато са се вглеждали в себе си и са оценявали високо красотата. Красотата е била и е..

публикувано на 26.02.24 в 16:41