Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работещите в "Топлофикация София" на протест: Есента столицата може да остане без парно

Снимка: Евелина Стоянова

През есента София може да остане без парно и топла вода, заплашиха работещите в столичната "Топлофикация".

Организирани от синдиката КНСБ, те излязоха на протест пред сградата на Столичната община. Исканията им са за 20 процента увеличение на работните заплати и да не бъде унищожен фонда за Социално-битово и културно обслужване. Хората работят на ръба на силите си, разказаха те пред микрофона на БНР.

Достоен труд и достойни доходи поискаха работещите в столичната "Топлофикация". Милена Анева обясни причините за протеста:

"Протестът ни е изцяло социален, след три протеста никой не ни чу, никой не пожела да разбере, че "Топлофикация София" е в тежко състояние - финансово и най-вече технологично, че хората работят на ръба на силите си, в минимален състав, съоръжения, които са под високо налягане и с високи температури, работят в минимален състав, което е претекст и причина във всеки един момент да се случат тежки аварии.

"Всеки прехвърля топката на другия - общината на БЕХ, БЕХ на Министерство на енергетиката, Министерството на енергетиката на Общината. Въртят в един порочен кръг, респективно на това хората обедняват през това време. Знаете, инфлацията вече е убийствена, цените на стоките са се вдигнали, заплатите – не.

Протестите ще продължат. Наесен най-вероятно няма да има парно и топла вода, тъй като ще преминем към по-активни форми на протест", добави Владимир Вунчев, участник в протестната акция на работещите в "Топлофикация София".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

РИК-Пазарджик с предложения за улесняване на обработката на изборните книжа

В официално писмо до Централната избирателна комисия членовете на досега действащата Районна избирателна комисия в Пазарджик правят предложения, които биха улеснили работата по подготовката и провеждането на предсрочните парламентарни избори през октомври. В препоръките се засяга и въпросът за по-бързата обработка на изборните книжа след..

публикувано на 16.08.24 в 15:26

Горски предотвратиха пожар в Рила, след като мълния подпали дърво

Мълния подпали дърво в района на язовир "Калин" в Рила тази сутрин - това едва не доведе до пожар, казаха за БНР от Природния парк "Рилски манастир". За щастие по това време минали служители на фирма "Гранитоид", които са пътували към язовир "Калин", за да отстранят повреда в камерите за наблюдение на съоръжението, и са забелязали горящото..

публикувано на 16.08.24 в 15:26

Украйна продължава да напредва в руската Курска област

Украйна продължава да напредва в руската Курска област, където започна мащабна офанзива преди десет дни. Украинските въоръжени сили разпространиха видеозапис от първия ден на офанзивата, на който се вижда преминаване на войски през граничен пункт близо до град Сужда в Курска област. Украинският президентски съветник Михайло Подоляк, заяви, че..

публикувано на 16.08.24 в 15:19
Служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров

МОСВ управлява водите в 52 комплексно значими язовира у нас

Министерството на околната среда и водите управлява водите в 52 комплексно значими язовира у нас, като 12 от тях са за битово-питейни нужди, а 5 - за резервно водоснабдяване. За Варна основното водоснабдяване е от язовир Камчия, изворите в Девня също осигуряват и допълват водния ресурс. Това коментира във Врана министърът на околната среда и..

публикувано на 16.08.24 в 15:03
Диана Дамянова

Диана Дамянова: Петков и Борисов дават податки за търсене на нестандартен ход за премиер

Не знам дали президентът Румен Радев е "Мистър Кеш", нямам данни, но президентът има голям принос ние да изглеждаме зле в очите на света и това заради неговата геополитическа концепция. Това коментира да политическата криза у нас пиар-експертът Диана Дамянова в интервю пред БНР. "Допълнителното омаскаряване на Радев не допринася много. Н..

публикувано на 16.08.24 в 14:56

Очаква се новото служебно правителство да положи клетва на извънредно заседание на НС във вторник

Служебният кабинет с министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева ще положи клетва на извънредно заседание на НС във вторник. Това съобщи от парламентарната трибуна председателстващият заседанието Йордан Цонев: "Вероятно ще има извънредно заседание във вторник, 20-ти август, за клетва на новия служебен кабинет, ако президентът издаде..

публикувано на 16.08.24 в 14:18
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (вляво) и съпредседателят на ДПС  Делян Пеевски (вдясно).

Пеевски оглавява групата в НС за приятелство с Турция, Борисов - със САЩ

Съпредседателят на ДПС  Делян Пеевски оглавява групата в Народното събрание за приятелство с Турция, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов - със САЩ. Това стана ясно в края на днешния пленарен ден. Информацията беше прочетена от председателстващия последните минути на парламентарния контрол Йордан Цонев. Сред зам.-председателите на групата за..

публикувано на 16.08.24 в 14:09