Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Панчев:

До 12 месеца най-вероятно ще започне рецесия

Стоян Панчев
Снимка: БГНЕС

До 12 месеца най-вероятно ще започне рецесия – първо в Съединените щати, след това и в Европейския съюз, прогнозира в новия епизод на подкаста „На всяка цена“ Стоян Панчев, съосновател на Експертния клуб за икономика и политика. По думите му следващото десетилетие ще е с висока инфлация. „Предстоят трудни години за световната икономика“, коментира икономистът, според когото решението е в скъсените вериги за доставки.  

На този фон у нас се разиграва поредната политическа криза, която според Панчев не е изненадваща, тъй като сме свидетели на цялостно пренареждане на политическите настроения.  

Каква е цената на политическата криза у нас?  

Според Стоян Панчев от настоящата политическа ситуация в България може да се извлекат и позитиви. Единият от тях, според икономиста, който е от убедените противници на влизането в еврозоната, е запазването на валутния борд. „Благодарение на борда прекомерните харчове са невъзможни“, заяви Панчев. По думите му независимо кое е правителството то би направило предизборна актуализация на бюджета, защото на страната ни и предстои нов парламентарен вот, „което не е тайна за никого“. Експертът добави, че предложените мерки от кабинета „Петков“ са проинфлационни. 


Инвестиционна „непривлекателност“  

На фона на руската война в Украйна политическата криза отнема допълнително от инвестиционната привлекателност на страната ни, а тя има шанс да се възползва от нишите на скъсяването на веригите за доставки, коментира Панчев. Друг негатив е, че с десетилетия вече не могат да се решат структурни проблеми на българската икономика, какъвто е застаряващото население, което не може да потребява много. Това прави България още по-малко привлекателна за чуждестранните инвеститори.  

Парите от Плана за възстановяване – дарение за Украйна? 

Една от идеите, споделени неотдавна от Стоян Панчев, е за пренасочване на парите за българския План за възстановяване и устойчивост към Украйна. По този начин, по думите на експерта, ще се помогне на Киев да плаща за функционирането на държавата – т.е. разходи като поддържане на здравната, социалната, пенсионната и образователната система, но не е директна помощ за закупуване на военно оборудване. Също така – ако България практически не получи пари по Плана за възстановяване, няма да има необходимост да участва в погасяването на общоевропейския дълг, чрез който се финансират плановете на всички страни – членки, смята експертът.  

Какви са глобалните икономически и политически тенденции? Как България може да превърне кризата във възможност? Отговорите на тези и още въпроси може да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията . Това обаче става при определени условия и след преминаването на първоначална военна подготовка , защото засега военната професия е една от трите регулирани.  Таня, Димитър, Георги, Стоян са част от многото студенти на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Със специалността, която учат..

публикувано на 16.07.24 в 09:41

Огън и вода - къде са слабите ни места в борбата с пожарите?

Водата в България е неправилно управлявана , заяви пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. Основният проблем е напояването , изтъкна той за недостига на вода за земеделие. Изваляването в Румъния се прави с български специалисти . Водещи държави го правят и има резултати. Стоянов призова МЗХ да прояви..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки деца, яли бисквити с опасни, забранени съставки. Досъдебно производство по случая с децата в..

публикувано на 15.07.24 в 09:47
Радиотелевизионната станция на връх Ботев

Радиотелевизионната станция на връх Ботев работи 24/7

" Радиотелевизионната станция на връх Ботев е изцяло проектирана за радиорелейно телевизионно разпръскване в национално значение. От тук се излъчват програмите на БНР - "Хоризонт" и "Христо Ботев" и на националните телевизии , каза за "Пътувай с "Хоризонт" началникът на станцията Рангел Добрев . Второто издание на новото предаване на програма..

публикувано на 15.07.24 в 08:58