Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой пожари в Кипър още в началото на лятото

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър започна лятото с рекорден брой пожари и с технически проблеми за осигуряване на необходимите въздушни средства за борба с огъня заради наложените на Русия европейски санкции. Само за последните 4 дни противопожарната служба е гасила 65 пожара, приела е и още над 140 обаждания за помощ, съобщиха от нея във вторник.

Най-големият огън в тази серия избухна в събота следобед на открита площадка с хиляди складирани стари автомобилни гуми за преработка.

Противопожарната готовност на страната бе засегната от наложените от Евросъюза санкции на Русия, тъй като заради тях стана невъзможна досегашната практика за лизинг на руски самолети за справяне с огъня. Кипър ще закупи два пожарогасителни самолета и два хеликоптера, процедурите за които ще приключат скоро, съобщи земеделският министър Костас Кадис. В същото време Никозия е в преговори със страни в региона за създаване на механизъм за предоставяне на навременна помощ при възникнали пожари, каза той.

Близо 6,4 млн. евро са изплатени за обезщетения, подпомагане на пострадалите и намаляване на щетите от катастрофалния пожар през юли миналата година в планинските райони на Ларнака и Лимасол, отчете правителството през седмицата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Туристи тренират в хотелски плувен басейн в югоизточния крайбрежен курорт Протарас, Кипър, август 2020 г.

80% заетост на крайбрежните хотели в Кипър за "дългия" уикенд

До 80% са запълнени крайбрежните хотели в Кипър за започващия тридневен уикенд и празнуването на деня на Свети Дух в понеделник, който е официален почивен ден в страната. Високата юнска заетост се отбелязва като добро начало за активния сезон на..

публикувано на 10.06.22 в 16:26

Кипър иска помощ от ЕС за преместване на нелегални мигранти от острова

Кипър е получил над 11 000 молби за убежище през първите пет месеца на тази година и иска спешна европейска солидарност за незабавното преместване на нелегалните мигранти от острова. Според Никозия предложението на Франция по въпросите на убежището и..

публикувано на 08.06.22 в 04:47
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Пожарникари и екипи на горските стопанства са на два пожара в Кюстендилско

Пожарникари и екипи на горските стопанства от региона през целия ден гасиха пожари в района на село Ваксево-Фролош и при село Червена ябълка, Кюстендилско, на границата със Северна Македония. Засегнати са гори, големи територии площ, като и през..

публикувано на 19.07.24 в 17:22

Парламентарната комисия по казуса с "Исторически парк" на "Величие" изслуша зам.-председателя на КФН

Комисията за финансов надзор е изпратила до прокуратурата сигнал през 2019 г. съмнения за измама при продажба на акции на "Исторически парк". Впоследствие обаче прокурорите са прекратили разследването.  Това каза Петър Джелепов, изпълняващ..

публикувано на 19.07.24 в 16:47
Венцислав Славков, управител на

Част от новозакупените германски вагони не са в движение заради профилактика

Част от новозакупените германски вагони не са в движение, тъй като се извършва профилактика. Това заявиха от БДЖ във връзка със зачестили сигнали на граждани за проблеми с климатичната инсталация на новите вагони. Профилактиката ще отнеме около..

публикувано на 19.07.24 в 16:40

ВАС потвърди частичното прекратяване на договора между НЗОК и УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов"

Върховният административен съд (ВАС) потвърди частичното прекратяване на договора между НЗОК и УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", наложено като санкция от Здравната каса през 2021 г. заради отчетени, но неизвършени дейности за лечение на чернодробни и бъбречни..

публикувано на 19.07.24 в 16:30
Земеделското изложение „Ден на полето“, организирано от Добруджанския съюз

Земеделци от страната се събират на изложението "Ден на полето" в Добрич

За трета поредна година в област Добрич ще се проведе земеделското изложение „Ден на полето“. Организацията е дело на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и има за цел да събере на едно място земеделци, производители на семена, торове и..

публикувано на 19.07.24 в 16:24

Запрянов представи меморандум за придвижването на военни части между България, Гърция и Румъния

Министърът на отбраната Атанас Запрянов представи пред Народното събрание подписания наскоро меморандум за улесняване придвижването на съюзнически военни части между България, Гърция и Румъния.  Запрянов заяви, че споразумението се отнася до модернизиране..

публикувано на 19.07.24 в 16:16

Заседание на Съвета по сигурността към МС с участие на представители на парламентарните сили

Под председателството на служебния премиер Димитър Главчев се провежда съвет по сигурността заради пожарите в страната. Този път с участието на представители на парламентарните сили. Николай Денков от ПП-ДБ, Костадин Костадинов от "Възраждане"..

публикувано на 19.07.24 в 16:15