Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделски форум фокусира проблемите и перспективите пред селското стопанство

Снимка: БГНЕС

Обработваемата земя в България е раздробена на 900 хиляди парчета с различни собственици. Не са редки случаите на кражба на земя и нейното незаконно ползване. Едва 3% от земята у нас се напоява - тези и още проблеми, свързани със собствеността и ползването на земеделската земя обсъдиха представители на държавата, неправителствени организации и научните среди у нас. 

Организатор на форума "Състояние, проблеми и перспективи пред селското стопанство през призмата на поземлените отношения“ е Асоциацията на собствениците на земеделски земи в България.

Репортаж на Веселина Миланова можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Люляци цъфнаха във Враца

Във Враца цъфнаха люляци. За необичайното явление съобщиха в социалната мрежа врачани, които са заснели красивите дръвчета на няколко места в града. Според специалисти цъфтежът на люляците през есента се обяснява с дългото лято и слънчеви дни в края на септември и през октомври. Снимки: Facebook

публикувано на 18.10.24 в 09:33
Андрей Янкулов

Андрей Янкулов: За по-малко щети ВСС би трябвало да не пристъпва към избор на главен прокурор

Естествено, че ВСС ще оправдае процедурата, която провежда и ще обяви, че е легитимна, законова и съобразена с духа и буквата на закона. И няма как да има изненади в това. Отделен е въпросът доколко са сериозни т ези аргументи, каза директорът на Антикорупционния фонд Андрей Янкулов в интервю пред БНР. В предаването "Преди всички"..

публикувано на 18.10.24 в 09:28
Световна здравна организация

Първи потвърден случай на холера в Ливан, СЗО изрази притеснение

Световната здравна организация изрази безпокойство от първия потвърден случай на холера в Ливан, работи се за предотвратяване на по-голям епидемичен взрив, предаде ДПА. В началото на август започна кампания за ваксиниране срещу холера, но тя беше прекъсната поради ескалацията на бойните действия между "Хизбула" и Израел. Повече от 1..

публикувано на 18.10.24 в 09:18
На мястото на ракетна атака в град Покровск, Донецка област, 8 август 2023 г.,

Продължават руските атаки в Донецка област

Продължават активните руски атаки по посока на градовете Покровск и Курахово в Донецка област, съобщиха от украинския Генерален щаб. От руското министерство на отбраната заявиха, че руските сили са наложили контрол над още едно село в този район. През последното денонощие украинската отбрана е отблъснала 36 нападения близо до Курахово...

публикувано на 18.10.24 в 08:57

"Нощ на индустрията" в Габрово

Габрово е домакин на инициативата "Нощ на индустрията". Тази вечер в нея се включват шест компании, чийто бази са на територията на града.  В основата на инициативата стои индустрията като важен икономически фактор за развитието на района и популяризиране на възможностите за работа и кариерно ориентиране сред младите хора. Регистрираните..

публикувано на 18.10.24 в 08:37
Кириакос Мицотакис

Мицотакис е скептичен относно миграционното споразумение между Италия и Албания

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изрази скептицизъм относно миграционното споразумение между Италия и Албания в интервю за "Файненшъл таймс" Първите мигранти, изпратени в приемните центрове на базата на този договор , пристигнаха в Албания тази седмица. "Тези хора са обработвани според италианското законодателство за убежище и каквото и да се случи..

публикувано на 18.10.24 в 08:27
Александър Стоянов

Гражданско сдружение ще наблюдава изборите в рискови секции чрез ИИ

"Демократичен център" е гражданска инициатива, която ще се бори за повече доверие между гражданите и институциите.  На предстоящия вот сдружението ще се стреми да се освети с по-различен подход – чрез изкуствен интелект, изборния процес и нарушенията в него. Чрез ИИ ще се наблюдава процесът в рискови секции и видеозаснемането , уточни за БНР..

публикувано на 18.10.24 в 08:08