Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на собственици на земи от столичния квартал "Горубляне"

| обновено на 17.06.22 в 19:24
Снимка: БГНЕС, архив
Близо час продължава блокадата на столичния булевард  "Цариградско шосе" при разклона за Горубляне от собственици на имоти, ползвани за обществени сгради.
Протестиращите жители на квартал "Горубляне" настояват да се вземат решения за законодателни промени, с които в най-кратък срок да се отблокират техните имоти. Сроковете за отчуждаване на частни имоти за нуждите на обществени мероприятия да се зачитат, че текат от намесата върху собствеността, което е според Общия устройствен план, а не както е сега  - според Подробния устройствен план.

Протестиращите искат и чл.11 да се промени, така че да остане да пази само изградените вече паркове, а не предвидените за бъдещ период паркове.

Протестиращите няма да блокират бул. "Цариградско шосе" в отсечката към квартала в събота и неделя, в понеделник и вторник също.

От резултатите от срещата им в понеделник в регионалното министерство с представители на министерствата на околната среда и водите, на финансите, на земеделието и с представители на Столична община ще зависи дали блокадите на възловото кръстовище след вторник ще продължат. Това обясни Янита Тарабанова от инициативен комитет "Горубляне".

Мнението на шофьорите:

"Нямам думи. Няма откъде да минем, за да се прибера. Търсим заобиколни пътища. Не е удобно, защото ако не знаеш пътищата, трябва да ползваш GPS. Отвсякъде ни връщат, не знам откъде да мина".

"Кошмарно е, че го правят, но да ги обезщетят хората възможно най-добрия начин".

"Обикалям половин час и не знам от къде да изляза".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ поискаха среща с президента преди връчването на втория мандат

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на ПП ДБ стана втора по сила в Народното събрание. Президентът Румен Радев заяви, че ще връчи втория..

публикувано на 14.07.24 в 19:06

Продължава борбата с пламъците на много места в страната, рискът от пожари расте

На много места в страната продължава борбата с пожарите, пламнали в гори или сухи треви. Работещите екипи на терен се надяват вятърът да намали силата си, за да може по-бързо де се ограничат всички пожари.  За БНР главен комисар Александър Джартов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" обясни: "В  момента в..

публикувано на 14.07.24 в 19:03
Полицейски служители край мястото на стрелбата в Албщад-Лаутлинген, Германия, 14 юли 2024 г.

Мъж е застрелял семейството си и се е самоубил в германския град Албщадт-Лаутлинген

Голяма полицейска акция бе проведена днес в германската провинция Баден-Вюртемберг, след като бе съобщено за стрелба и убити хора. По-късно стана ясно, че мъж е застрелял семейството си и се е самоубил.  Трагедията е станала в град Албщадт-Лаутлинген.  Първоначално се съобщаваше за човек, който стреля по множество хора. В крайна сметка..

публикувано на 14.07.24 в 18:37
Пожарът в Огражден планина.

Пожарът в Огражден планина се е прехвърлил през границата с РСМ на българска територия

Единият от пожарите, които бушуват в Република Северна Македония, е прехвърлил планината Огражден и вече е на българска територия, съобщиха от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). Веднага са мобилизирани екипи с противопожарен автомобил от горското стопанство в Сандански и служители от района на Струмяни. Към момента не се уточнява каква..

публикувано на 14.07.24 в 18:24
Доналд Тръмп след стрелбата, заобиколен от агенти на службите, Бътлър, Пенсилвания, 13 юли 2024 г.

Фокус на разследването: Как атентаторът, ранил Тръмп, е успял да изпревари Сикрет Сървис

Бившият президент на Съединените щати и кандидат за втори мандат Доналд Тръмп бе леко ранен при покушение в Бътлър, щата Пенсилвания. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е опит за убийство ФБР идентифицира нападателя - 20-годишния Томас Матю Крукс. Продължава разследването за..

публикувано на 14.07.24 в 18:15
Хеликоптер участва в гасенето на горски пожар в района на Патра, Пелопонес, Гърция, 9 юли 2024 г.

Няма активни пожари в Гърция в близост до българската граница

Няма активни пожари в Гърция в близост до българската граница. Трафикът е натоварен, температурите са рекордни. Пожарът между Серес и Солун е овладян. Властите пуснаха за движение магистралата от Промахон - Солун в двете посоки. В района на изгасеното пожарно огнище от съображение за сигурност се намират още пожарникари и военни, които следят да не се..

публикувано на 14.07.24 в 17:51

Глигани по плажовете на Италия: Ако температурата е непоносима, даже се крият под някой чадър

Глигани се появиха по плажовете на Италия. Най-често глиганите са идвали по плажовете на област Лигурия, а местните медии вече описват ситуацията като "консолидирана еволюция" на тези животни. Ежедневникът "Република" представя дивите прасета "като туристи по плажовете, разхождат се спокойно между чадъри и хавлии в търсене на нещо, което ги..

публикувано на 14.07.24 в 17:29