Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Още за френското предложение за вдигане на ветото на РСМ

| обновено на 17.06.22 в 22:42
Снимка: БНР

Специално внимание за защитата на малцинствата и общностите, и борбата с дискриминациятаи речта на омразата е заложено в проекта на френското председателство за преговорна рамка между Република Северна Македония и Европейския съюз. Преговорите могат да бъдат замразявани по предложения на всяка-държава членка до Европейската комисия, която изготвя препоръка. Решението на Еврокомисията се подлага на гласуване на Европейски съвет, където лидерите могат да го отхвърлят с квалифицирано мнозинство.

РСМ трябва да приеме План за действие за защита правата на хора, принадлежащи към малцинствени групи, както и да изготви ефективни мерки за борба с дискриминацията и речта на омразата, е записано във френското предложение. Комисията ще обърне специално внимание на прогреса по добросъседските отношения, а в проекто-документа се напомня важността на постигането на осезаеми резултати при изпълнението на двустранните споразумения – Преспанският договор и Договорът за добросъседство с България. 

За приключване на преговорите трябва да бъдат изпълнени Копенхагенските критерии, а Комисията се ангажира да следи отблизо прогреса по изпълнението им с регулярни доклади от Европейския съвет. Преговорите ще бъдат считани за приключени само, ако всички държави членки са съгласни с това и Република Северна Македония се придържа изцяло към европейските ценности – върховенство на закона, съдебна реформа, борба с корупцията, основни човешки права, в това число борба с дискриминацията и с речта на омраза. В случай на системно нарушаване на ценностите на ЕС.

Комисията може по молба на държава членка, или по собствена инициатива, да замрази преговорите и да постави условие за възобновяването им. Препоръката на ЕК за замразяване и възобновяване на преговорите в случай на нарушения може да бъде отхвърляна от ЕС с квалифицирано мнозинство.

По отношение на превода на всички документи в документа е отбелязано, че Европейският съюз взема бележка за изразеното намерение и на Република Северна Македония и на България да излязат със своя едностранна декларация за македонския език. 6 са клъстърните глави в предложената преговорна рамка.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи заяви, че преговорите за свалянето на българското вето върху Северна Македония са в задънена улица: 

"Това, за което съм наясно, е, че сме изцяло в задънена улица по отношение на София. Това не ме прави особено щастлив, тъй като прекарвах всеки втори четвъртък в страната. Изглежда, че вътрешната политика е способна да подкопае доверието в ЕС. За това на този етап не смятам, че изобщо можем да говорим за каквато и да било преговорна рамка".

До момента не сме получили предложение,одобрено от страните членки на Европейския съюз, заяви премиерът Димитър Ковачевски на Преспанския форум за диалог. 

"Ако членките на ЕС, включително и Република България, се споразумеят за предложение за разширяване и ни го изпратя, ние ще разгледаме документа и ще дадем нашите забележки. Ние имаме много ясни позиции, че за македонския език и идентичност не се обсъждат".

Лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ в Република Северна Македония Християн Мицкоски заяви от своя страна, че ако всички искания на България бъдат включени в преговорната рамка за Европейския съюз по-добре Скопие да не влиза в блока. 

В интервю за Канал 5 Мицкоски каза:

"Това значи, че ние или ще бъдем асимилирани,т.е. - ще се българизираме, или никога няма да бъдем част от ЕС. Това за мен е класически нокаут за македонската дипломация".

До Външната комисия на Народното събрание са изпратени три документа, касаещи френското предложение за вдигане на ветото за начало на преговори на Република Северна Македония и Европейския съюз.

Първият документ съдържа преговорната рамка и в него се отделя специално внимание на защитата на малцинствата и общностите, и борбата с дискриминацията и речта на омразата.

Вторият документ е пректозаключението от срещата на европейските лидери следващата седмица. В този документ е записано, че Европейският съвет приветства намерението на Република Северна Македония да включи в преамбюла на своята Конституция българите – подобно становище не присъства в преговорната рамка. Според наши източници това трябва да стане непосредствено преди началото на преговори, а не преди да се проведе междуправителствената конференция между Република Северна Македония и Европейския съюз.

Заведен е и трети документ – двустранен протокол между Република Северна Македония и България, който е допълнение към Договора за добросъседство, подписан в Скопие през 2017 година. В него именно се урежда решаване на двустранните въпроси.

БНР се запозна с първите два документа, а третият до момента не е достъпен за медиите.Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евродепутатите призоваха за незабавното приемане на България и Румъния в Шенген

Огромната част от евродепутатите призоваха за незабавното приемане на България и Румъния в Шенген по време на дебати в Европейския парламент в Страсбург. По-рано българските евродепутати от всички политически групи излязоха с обща декларация, в която поискаха да падне 11-годишната блокада на Съвета на ЕС към двете страни. Очаквайте..

публикувано на 05.10.22 в 18:02

От "Демократична България" ще внесат в НС проекторешение за изпращане въоръжение на Украйна

От "Демократична България" ще внесат проект за решение за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна веднага след свикване на Народното събрание. В позиция, изпратена до медиите, от "Демократична България" посочват, че остро осъждат решението на държавния глава Румен Радев да не подпише президентската декларация срещу анексията от Русия на..

публикувано на 05.10.22 в 17:59

С 10% се повишава средният доход на човек от домакинство през 2021-ва спрямо 2020 г.

С 10 процента се повишава средният доход на човек от домакинство през 2021 година спрямо 2020-а и достига 7 705 лева. Това се отчита в приетия от правителството доклад за изпълнение на Националната стратегия за демографско развитие за миналата година. Средната възраст на жените при раждане на първо дете е останала непроменена спрямо година по..

публикувано на 05.10.22 в 17:46

Щерьо Ножаров: Бюджетите по време на криза трябва да се използват за реформи

"Бюджетът за следващата година трябва да бъде структуриран върху реформи. Досегашните бяха структурирани върху изливане на пари, което нямаше ефект. Бюджетите по време на криза трябва да се използват за реформи . Един бюджет не трябва просто да раздава пари, а да провежда реформи. Другият въпрос е къде трябва да бъдат провеждани реформи"...

публикувано на 05.10.22 в 17:39

Лекари поставиха стент в сърцето на бебе на 32 дни

Лекари поставиха стент в сърцето на бебе на 32 дни. Момченцето е родено недоносено и с вродена сърдечна малформация, а високоспециализираната процедура, направена в Националната кардиологична болница, отлага рискова на този етап сърдечна операция. Малкият пациент се възстановява добре. Бебето се ражда недоносено и със стеснение на аортната дъга,..

публикувано на 05.10.22 в 17:35
Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев: Крайната цел на Москва е президентска република в България

Президентът на България в периода 2012 - 2017 г. Росен Плевнелиев заяви, че крайната цел на Москва е президентска република в България. Той направи коментара по време на форум за киберсигурност в София. Плевнелиев е един от посочените от ГЕРБ, които ще разговарят с партиите за формиране на правителство.   Росен Плевнелиев припомни няколкото случаи, в..

публикувано на 05.10.22 в 17:28
Снимката е илюстративна

Испанските и мароканските сили за сигурност арестуваха 13 души, заподозрени за връзки с ИДИЛ

Испанската Национална полиция арестува 11 души, а мароканските сили за сигурност още двама в съвместна операция срещу джихадисткия тероризъм. Предлолага се, че задържаните са свързани с "Ислямска държава". Десет от тях са задържани в Мелиля и един в Гранада, докато мароканската полиция е арестувала други двама в град Надор, който се намира на..

публикувано на 05.10.22 в 17:24