Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът в Латвия за 7-ата среща на върха на инициативата "Три морета"

Страните участнички ще обсъдят възможностите за включването на Украйна и на други държави от Източното партньорство и Западните Балкани към проекти в рамките на инициативата "Три морета"

Президентът Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев ще бъде на посещение в Латвия и ще участва в седмата среща на върха на инициативата "Три морета". Тя обединява 12 държави от Европейския съюз, разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море. Предвижда се в Рига Румен Радев да има двустранни срещи със свои колеги.

Целта на инициативата е да насърчи транспортната, енергийна и дигитална свързаност в Източна Европа и да стимулира икономическия растеж в региона.

Българският президент беше домакин на 6-ата среща на върха "Три морета" миналата година. Водеща тема на българското председателство беше свързаността в науката, образованието, технологиите и иновациите:

"Каквито и финансови фондове и инструменти да прилагаме за социално и икономическо сближаване между Източна и Западна Европа, тази цел не може да бъде постигната, ако ние не търсим сближаване в науката и образованието."

В Рига българският държавен глава ще участва в президентския панел на форума заедно с представители на страните-участнички в инициативата, както и на стратегическите партньори на "Три морета" от Европейската комисия, Германия и САЩ.

Сред приоритетите на латвийското председателство на седмата среща на върха са дигитализацията, привличането на повече инвестиции в региона и енергийната сигурност. Андрей Щейкманис - ръководител на кабинета на латвийския президент, заяви:

"В настоящата изключително сложна геополитическа и икономическа ситуация е много важно да се подчертае значението на тясното сътрудничество между държавите с общи интереси.

Решенията, които вземаме днес, ще се отразят на бъдещите поколения. Затова срещата на върха и бизнес форумът тази година ще бъдат по-важни от всякога.

Искаме срещата в Рига да обърне внимание как да постигнем свързаност в региона по устойчив начин. Особено внимание несъмнено ще бъде обърнато на Украйна и на това какво регионът може и трябва да направи."

На бизнес форум в рамките на инициативата "Три морета" в Рига се очаква да бъде дискутирана и влошената среда за сигурност заради войната на Русия в Украйна, която изправя региона пред нови предизвикателства.

Страните участнички ще обсъдят възможностите за включването на Украйна и на други държави от Източното партньорство и Западните Балкани към проекти в рамките на инициативата "Три морета".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Директори на детски градини: Дори и изкуственият интелект няма да замести учителите в преподаването на малки деца

Прилагането на технологии и дори изкуствен интелект в образованието може да подържа интереса на децата към ученето. Етично и под ръководството на човек, но и с указанията, които Министерството на образованието най-после даде за използването на компютърните системи.  Евелина Кръстева казва, че от детската градина, през училището до целия..

публикувано на 31.07.24 в 17:57

Отново смениха областния управител на Разград

Владимир Димитров поема поста областен управител на Разградска област, реши правителството. Той е заемал същата длъжност от 28 юли миналата година до 3 юли тази година, а след това е назначен за заместник областен управител. Досегашният областен на Разград Севджан Садъков е освободен от поста, който получи в началото на този месец...

публикувано на 31.07.24 в 17:33
Тошко Йорданов от ИТН на срещата с Джевдет Чакъров и депутатите, напуснали ПГ на ДПС - 31 юли 2024 г.

ИТН и представители на ДПС, напуснали ПГ на Движението: Умерен оптимизъм за подкрепа на третия мандат

Във връзка с реализацията на третия мандат за съставяне на кабинет " Има такъв народ" проведе среща с представители на ДПС - Джевдет Чакъров и депутатите, които напуснаха от парламентарната група на движението.  Третият мандат: Напусналите ПГ на ДПС ще разговарят с ИТН, Пеевски призова да върнат папката Докъде стигнаха разговорите на ИТН в..

публикувано на 31.07.24 в 17:29
Георги Тахов

Георги Тахов: Държавата ще подпомогне всички земеделски стопани, пострадали от пожарите

Държавата ще подпомогне всички земеделски стопани, пострадали от пожарите, а не от населените места с обявено бедствено положение. Това обяви служебният министър на земеделието Георги Тахов: "Тези, които са обявили форсмажор през заповед на областния управител за бедствено положение, се подпомагат по държавната помощ "Де минимис". Останалите, където няма..

публикувано на 31.07.24 в 17:09
Деница Сачева

На второ четене: Парламентарната социална комисия сложи край на "френската безработица"

Парламентарната социална комисия прие на второ четене внесен от ГЕРБ-СДС проект за промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се слага край на т.нар. "френска безработица".  Става дума за схема, която дава възможност с няколко дни работа в държава-членка на Европейския съюз да се получава максимално обезщетение за безработица у нас...

публикувано на 31.07.24 в 16:53
Габриела Руменова

Габриела Руменова: Има нелоялни практики по Черноморието, но не са масови нарушенията

Внимавайте, когато се прави резервация за почивка през безплатни платформи. Потребителите да проверяват в регистъра на Министерство на туризма всички обекти, за да не бъдат измамени и най-малко да останат недоволни. Това препоръча създателят на платформата „Ние потребителите“ Габриела Руменова в интервю пред БНР. В „12+4“ тя..

публикувано на 31.07.24 в 16:52
Калин Стоянов

Трима задържани при операция на ГДБОП срещу наркоразпространението в София

Трима души са задържани при операция на ГДБОП срещу наркоразпространението в София. Заловено е и голямо количество дрога, каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов: "Иззети са доста сериозни количества различни наркотици, например около 230 кг марихуана, голямо количество амфетамин, имат екстази, имат кокаин, горе-долу цялата палитра от..

публикувано на 31.07.24 в 16:30