Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социолози: Брекзит е отворена рана за европейците във Великобритания

Снимка: reuters.com

Брекзит остава „отворена рана“ за гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, показват резултатите от ново проучване, публикувани във вестник „Гардиън“.

„В публичното пространство може да се твърди, че Брекзит е реализиран и Великобритания е продължила напред, но за гражданите на ЕС Брекзит остава отворена рана“, казва главният автор на доклада професор Нандо Сигона от университета в Бирмингам. 

Проучването сред граждани на 22 европейски държави, повечето от които са били във Великобритания повече от 5 години и са останали след Брекзит, показва „дълбоко и трайно въздействие върху живота им и чувството им за идентичност и принадлежност“, пише в доклада. 

Решението за напускането на ЕС е накарало много граждани на ЕС да се почувстват „предадени, несигурни и недоверчиви към страната, която все още наричат свой дом“. Помолени да посочат три думи, които обобщават какво означава Великобритания за тях, мнозина все пак са използвали „дом“ и „любов“, но много повече са отрицателните определения като „тъга“, „разочарование“, „гняв“, „нежелани“ и „отвратени“.

Гражданин на Нидерландия казва, че за разлика от преди сега се чувства като имигрант, защото често го питат кога ще си ходи. Някои пък тотално са променил отношението към родната си страна. 43-годишна германка казва, че след 2016 година тя се чувства много по-призвързана към Германия.

Французойка заявява, че се надява родината й никога да не стане „несправедлива и ксенофобска страна каквато е сега Великобритания“. 

Някои казват, че досега не са си давали сметка колко добро място е ЕС, въпреки всичките му недостатъци.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия разреши на Украйна да ползва предоставените ѝ оръжия по цели в Русия

Германия разреши оръжия, доставени от страната на Украйна, да бъдат използвани по цели в Русия, каза говорител на германския канцлер Олаф Шолц. Това съобщи АФП. Зеленски е в Швеция за срещата на върха Украйна-Северна Европа Киев има право по международното законодателство да се защитава от атаки, идващи от вътрешността на Русия, които са..

публикувано на 31.05.24 в 12:43
Алексис Ципрас

Ципрас настоя пред Съвета на Европа за спешни мерки по прекратяване на войната в Газа

Бившият гръцки премиер Алексис Ципрас настоя пред Съвета на Европа за спешни мерки по прекратяване на войната в Газа. Гръцкото външно министерство осъди убийствата на цивилни граждани. Ципрас, който е председател на комисията за Западните Балкани на Съвета на Европа, заяви, че е необходимо да се наложат санкции на Израел, за да се прекратят..

публикувано на 31.05.24 в 12:35
Изстрелването на Старлайнер от космическия център във Флорида - 20 май 2022

"Старлайнер" планиран за изстрелване в Космоса през почивните дни

НАСА и Боинг подготвят Космическият апарат "Старлайнер" да бъде изстрелян в Космоса в предстоящите почивни дни. Апаратът трябваше да излети по-рано ,но поради технически проблеми изстрелването беше забавено. "Боинг" разработва програмата "Старлайнер" повече от 10 години за да осигури на НАСА възможност за транспортиране на астронавти до МКС ...

публикувано на 31.05.24 в 12:26

Звукът на Африка идва в София на 2 юни

Вийо Фарка Туре, синът на легендарния крал на блуса в Западна Африка Али Фарка Туре, ще свири за първи път в България по покана на радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" и платформата "АфроВизия" малко повече от половин век след концерта на легендарния си баща на Младежкия фестивал в София през 1968 г. Датата на концерта е 2 юни 2024 г., когато е и..

публикувано на 31.05.24 в 12:15

Освободиха арестуваната учителка от детска градина "Фантазия" във Велинград

Учителката от детска градина "Фантазия" във Велинград, която вчера бе задържана за 24 часа, е освободена от ареста, каза за БНР районният прокурор на Пазарджик Радослав Бакърджиев. Прокуратурата проверява за насилие в детска градина във Велинград Тя бе арестувана, след като в социалните мрежи бяха публикувани видеоматериали, на които се..

публикувано на 31.05.24 в 12:13
Киър Стармър

Лидерът на британските лейбъристи: Готови сме да работим с Тръмп, ако бъде избран

Лидерът на британската Лейбъристка партия Киър Стармър заяви, че ако Доналд Тръмп бъде избран за президент на САЩ, лейбъристите ще работят с него. Премиерът Риши Сунак отказа коментар по темата.  Тръмп - виновен по всички обвинения по делото за пари срещу мълчание Стармър се намира в Шотландия в рамките на предизборната си кампания за..

публикувано на 31.05.24 в 12:09
Бени Ганц

Партията на Ганц иска извънредни парламентарни избори в Израел

Израелската партия "Национално единство" на Бени Ганц - бивш началник на генералния щаб на армията - внесе в Кнесета предложение за разпускането му и свикване на извънредни парламентарни избори. От партията "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху заявиха, че на Израел е необходимо единство и разпускане на Кнесета би попречило на войната срещу "Хамас"...

публикувано на 31.05.24 в 11:51