Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Граовски събор Видовден” в Брезник

Брезник започва граовският събор Видовден. Първоначално той се е провеждал в местността „Кална бара” в землището на село Бабица. През 70-те години на миналия век сцената и сергиите са преместени в местността „Бърдото” над Брезник, а в наши дни се празнува в  центъра на града.

В миналото съборът за Видовден е бил най-големият в Граово. Днес той е запазена марка на община Брезник.

Зам. кметът Мария Добревска:

„През 2013 година Община Брезник патентова марката „Граовски събор Видовден” - словната марка, а през 2020 година патентовахме и графична марка. Амбицията ни е да съберем и повече участници в автентичната фолклорна програма, и повече гости да дойдат на нашия събор. Това е и една от целите на събора - хората да се върнат по родните си места, да се видят със своите близки и познати, да осъществят тези родови срещи, които са се провеждали навремето.”

Откриването е тази вечер с концерт на ансамбъл "Филип Кутев", а кулминацията е в събота, когато на сцената в Брезник ще се изявят самодейни колективи от общината и гостуващи състави. В събота ще има и турнир по футбол за ветерани, демонстрации по киокушин кан карате и концерт на Нелина и Здравко Мандаджиев.

В неделя в храм "Света Петка"  ще бъде отслужена тържествена литургия. Празникът е тачен и защото на този ден са били пренесени костите на 148 български войници, загинали по време на Сръбско-българската война в местността "Чуряк" край Брезник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лоялните към Доган лепят плакати по стените на централата на ДПС

Депутатите и активистите на ДПС, лоялни на Ахмед Доган обявиха на среща, че застават зад призива на почетния председател за оставка на съпредседателя на партията Делян Пеевски.  Сред срещата те тръгнаха на шествие към централата на ДПС.  Депутатите от ДПС, лоялни на Доган, събират съмишленици на среща в София Към 13 ч. те се намират пред..

публикувано на 19.07.24 в 13:28

Глобиха ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия

Хигиенната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия. Пробите от централно водоснабдяване показали и наличието на колиформи. Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на село Бързия, от хранителен магазин и чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 13:19

Евростат: Всяко трето дете у нас живее в риск от бедност и социално изключване

Всяко трето дете в България живее в риск от бедност и социално изключване. По този показател страната се нарежда в челната тройка в ЕС, наред с Румъния и Испания. Това сочат най-новите данни на европейската статистическа служба Евростат, които бяха публикувани днес.  Страните-членки с най-малък дял на децата в риск от бедност и социално изключване са..

публикувано на 19.07.24 в 13:11

От понеделник уредите в пунктовете за ГТП трябва да са свързани с "Автомобилна администрация"

Всички уреди в пунктовете за годишни технически прегледи трябва от понеделник, 22 юли, да бъдат свързани с електронната система на "Автомобилната администрация". Това напомни пред "Хоризонт" нейният заместник-изпълнителен директор Станимир Арабаджиев:  На пунктовете, които не са спазили новото изискване, ще бъдат налагани санкции, включително..

публикувано на 19.07.24 в 13:04

Министър Петкова: Законът за въвеждане на еврото е приет от МС и изпратен в Народното събрание

Законът за въвеждане на еврото е приет от Министерския съвет и е изпратен в Народното събрание, обяви по време на парламентарния контрол служебният министър на финансите Людмила Петкова. Тя заяви, че с неговото експресно приемане от Народното събрание ще бъде дадена предвидимост на бизнеса и администрацията. Разработена е специална..

публикувано на 19.07.24 в 12:40

На летище "София" нямат IT проблем, очакват закъснели полети заради срива в Европа

От летище "София" съобщиха, че нямат проблем  с компютърната система. До момента е отменен един полет - от Берлин-Бранденбург за София.  Срив в IT мрежата спря полети и влакове в цял свят, блокира работата на банки и медии Пътуващите да следят сайта на летището, препоръча Десислава Груева от наземния оператор на аерогарата: "Самото летище..

публикувано на 19.07.24 в 12:32

Цветков: Целенасочени кампании целят да подкопаят доверието в политическия избор на България

Целта на хибридните атаки и пропагандата на Русия срещу държави от НАТО, сред които и България, е да се подкопае доверието в системата за сигурност и в армията ни, каза началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Георги Цветков на конференция в София: "Точно преди провеждането на срещата във Вашингтон се получиха няколко..

публикувано на 19.07.24 в 11:30